Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że korzyści płynące ze zdrowego odżywiania są ogromne i nie do przecenienia. Jeżeli chcesz żyć dłużej, mieć wysoki poziom energii, stracić na wadze, zapobiec chorobom cywilizacyjnym, obniżyć poziom cholesterolu itp. nierzadko wystarczy tak naprawdę zmienić dietę i włączyć do codzienności zdrowe odżywianie, trochę aktywności fizycznej (nie muszą to być od razu siódme poty na siłowni czy maratony) oraz znaleźć czas na odpoczynek i regenerację (nie tylko sen ale też chwila dla siebie w ciągu dnia).
Nie ma innego sposobu, który byłby tak prosty, względnie pozbawiony wysiłku i dodatkowych kosztów oraz niósł ze sobą tak wiele korzyści jak właśnie ten.
W dzisiejszym wpisie chciałam Ci przedstawić pierwszą z ośmiu zasad odżywiania i zdrowia, które sformułowali Thomas M. Campbell oraz T. Colin Campbell w swojej publikacji “Nowoczesne zasady odżywiania”.
Wydana publikacja Campbellów obiegła świat wywołując nie małe zamieszanie, dyskusje oraz spory.
Dlaczego?
Analizy diet blisko 7 tysięcy osób w chińskich i tajskich prowincjach doprowadziły amerykańskich naukowców do wniosków podważających powszechnie przyjęte przekonania oraz tradycje dotyczące odżywiania. Według Campbellów przyczyną licznych chorób cywilizacyjnych, które “towarzyszą” społeczeństwu zachodniemu jest dieta bogata w mięso i nabiał. Autor przekonuje czytelników do rezygnacji (lub znacznego ograniczenia) z produktów odzwierzęcych w diecie. Wszystkim zainteresowanym polecam tą książkę. Jest naszpikowana badaniami naukowymi. A poniżej pierwsza podstawowa zasada odżywiania i zdrowia wg Thomasa i Colina Campbellów.
Odżywiać się zdrowo czyli jak? 8 zasad odżywiania i zdrowia
Zasada nr 1
Odżywianie reprezentuje połączone siły niezliczonych substancji odżywczych. Całość to więcej niż suma części.
Aby zilustrować tą zasadę opiszę to na przykładzie koktajlu. Załóżmy, że właśnie wypijesz koktajl na bazie szpinaku, jarmużu, banana, pyłku pszczelego, macy, pomarańczy i mleka migdałowego. Same szpinak i jarmuż są już niesamowicie naładowane składnikami odżywczymi. Gdy dodasz banana, pomarańczę, dosypiesz pyłek pszczeli i macę i zalejesz wszystko mlekiem migdałowym (plus oczywiście trochę wody), a następnie wypijesz to dla Twojego organizmu jest to prawdziwa biochemiczna bonanza!!! Właśnie wprowadzasz do swojego organizmu mnóstwo składników odżywczych, które razem zadziałają jeszcze bardziej efektywnie.
Gdy tylko pożywienie wejdzie w kontakt ze śliną rozpoczyna się proces trawienia. Każdy ze związków chemicznych wchodzi w reakcje z innymi związkami chemicznymi, a wszystko na ściśle określonych zasadach.
Organizm czerpie korzyści z żywności, które dostarczane są razem – związki chemiczne, które spożywamy wraz z pożywieniem biorą udział w serii reakcji współgrających ze sobą dla Twojego zdrowia. Przeróżne mechanizmy kontrole w organizmie zarządzają tymi związkami chemicznymi i decydują o tym gdzie mają trafić te składniki odżywcze, jak dużo ich potrzeba w danym momencie oraz kiedy zachodzą odpowiednie reakcje. Organizm jest niezwykle mądry w tym co robi i jak działa i to wszystko bez udziału Twojej świadomości, i to jest niezwykłe! Tak właśnie działa natura.
Organizm człowieka rozwinął niezwykle złożoną sieć reakcji, dzięki którym najwięcej korzyści możesz uzyskać z nieprzetworzonej żywności występującej w naturze.
Jesteś ciekawa kolejnych zasad?
Śledź bloga. Niebawem kolejny wpis z tej serii 🙂
A jeśli zachęciłam Cie do przygotowania sobie dzisiaj pysznego koktajlu zerknij do wpisu, który w ośmiu punktach zachęca do sięgania po te odżywcze pokarmy. Tutaj znajdziesz zasady komponowania smacznych i wysokoodżywczych koktajlów. A tu przepis na sycący koktajl truskawkowy matki przemytniczki.