Okres letni to najlepszy czas na kręcenie pysznych i zdrowych smoothies. Warto wykorzystać bogactwo dostępnych warzyw i owoców do poprawy swojego metabolizmu, zdrowia i urody.
Ważne jest aby koktajle, które przygotowujesz były smaczne. Nawet najzdrowszy koktajl, który nie jest smaczny, nie będzie dla Ciebie dobrym posiłkiem. Dzieci też szybko się zniechęcą. Kluczową rolę odgrywają tu oczywiście nie tyle same składniki koktajlu, co proporcje pomiędzy nimi.
W poprzednim wpisie napisałam co dobrego może dać Ci systematyczne picie koktajli.
Z dzisiejszego dowiesz się jak przygotować smaczne koktajle, które będą maksymalnie zdrowe.
Nawiasem mówiąc: podobno główna różnica pomiędzy koktajlem a smoothies to ta, że do pierwszego dodaje się mleko lub wodę, a do drugiego lód. Jednak, przeglądając różne strony internetowe zauważyłam, że słowa te są bardzo różnie interpretowane i w ostateczności stosowane zamiennie.
Jak przygotować smaczny i maksymalnie odżywczy koktajl – 3 zasady dobrego komponowania
1. Odpowiednia baza.
Najlepszą bazą do koktajli są warzywa i owoce w zależności od tego jaki koktajl, (o jakim smaku i wyglądzie) chcesz uzyskać.
Idealnie nadadzą się:
- Zielonolistne warzywa
jarmuż, szpinak, rukola, kapusta, sałata, liście buraka, natka pietruszki.
- Owoce
banany, awokado, mango, ananas (najlepiej jeśli są to dojrzałe owoce).
- Pozostałe warzywa
seler naciowy, brokuły (można na surowo), ogórek, pomidor, marchewka czy burak (dwa ostatnie najlepiej zetrzeć uprzednio na tarce) i inne.
Wybierz około 3 -4 składniki do bazy koktajlu. Staraj się nie dodawać więcej, bo koktajl może wyjść niesmaczny.
Nie jestem zwolennikiem koktajli wyłącznie owocowych – gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi (czymś innym jest zjedzenie owoców w całości). Jeśli nie prowadzisz aktywnego trybu życia taki owocowy koktajl z rana bardziej Cię “osłabi” niż wzmocni. Zostaw sobie takie połączenia na weekendy.
Poza tym, koktajle to idealny sposób na dostarczenie sobie sporej dawki zielonych liści warzyw – nawet nie wiesz, kiedy “zjadłaś” całą miskę.
Najbardziej popularnym połączeniem w koktajlu jest szpinak + jarmuż + banan (plus woda lub mleko).

Jedna z zasad dobrego komponowania koktajli – najpierw trzeba spróbować koktajlu na palec czy mama aby na pewno zrobiła smaczny.
2. Zdrowe dodatki.
Koktajle świetnie nadają się do przemycania w nich zdrowych dodatków, które nie najlepiej smakują. W efekcie końcowym nie będą w ogóle wyczuwalne, a wzbogacą koktajl w witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze i antyoksydanty.
Pisałam o nich więcej w tym wpisie. Tutaj jedynie je wymienię.
Zdrowe dodatki to między innymi:
- pyłek pszczeli,
- chlorella,
- spirulina,
- trawa pszeniczna,
- młody jęczmień,
- nasiona chia,
- baobab,
- camu camu,
- dzika róża,
- siemię lniane,
- ostropest plamisty,
- ziele Moringa,
- kurkuma,
- imbir,
- miód,
- cynamon,
- różne mieszanki warzyw i owoców,
- inne…
Wybierz 1, maksymalnie 2 z listy.
Wystarczy 1/3 – 1 łyżeczka takiego superfoods, aby cieszyć się jego walorami zdrowotnymi.
3. Coś do rozcieńczenia.
W zależności od tego, jaką konsystencję i smak chcesz uzyskać dodaj do koktajlu wybrany płyn.
Przykładowo może to być:
- zwykła woda,
- woda kokosowa,
- mleko roślinne,
- jogurt naturalny (np. kokosowy),
- kefir wodny (niedługo napisze o nim na blogu).
Korzystając z trzech powyższych punktów można wykombinować pyszne pomysły na zdrowe i smaczne koktajle. Staraj się nie popaść w rutynę i za każdym razem dodaj coś nowego do swojego koktajlu. Ważne aby dieta była różnorodna. W takie upalne, letnie dni pożywne koktajle spokojnie mogą stanowić samodzielny posiłek. Najlepiej jeśli wypijesz koktajl bezpośrednio po przygotowaniu. Wtedy zachowanych zostanie najwięcej składników odżywczych. Jeśli jednak nie jest to możliwe zabierz je ze sobą do pracy.
Smacznego i na zdrowie!
Ps. Niedługo zamieszczę na blogu przepis na zielony koktajl przeciwtrądzikowy. Wkrótce dostępny też będzie e – book z przepisami na pyszne i orzeźwiające koktajle o silnym działaniu prozdrowotnym.