Uwielbiam świeże, zielone koktajle nie tylko za ich smak, ale również za to, że mogę w nich przemycić mnóstwo wartościowych składników, które w pojedynkę nie są już tak smaczne, a w bogactwie owoców stają się całkowicie niewyczuwalne.
Nasza domowa produkcja szpinaku, jarmużu i pietruszki wraz z nastaniem jesieni została zamknięta do odwołania (czyli do wiosny).
Czy w takim razie mamy przestać pić koktajle?
Na pewno nie!
Jeżeli nie masz dostępu do dobrej jakości sklepowego jarmużu i szpinaku (a to jest najlepsza baza na koktajl) lub masz ochotę na małą zmianę zachęcam Cię do sprawdzenia moich jesienno – zimowych rozwiązań koktajlowych.
Jednym z moich ulubionych przepisów na zdrowe i pożywne koktajle jest sycący koktajl truskawkowy matki przemytniczki.
Dlaczego taka nazwa koktajlu?
Przekonaj się sama!
Przepis na sycący koktajl truskawkowy matki przemytniczki
Składniki na 3 porcje:
1 szklanka rozmrożonych truskawek
po jednej łyżce: nasion słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego, sezamu
1 pełna łyżeczka pyłku pszczelego
1 łyżka sproszkowanego baobabu
1 łyżka miodu do smaku
około 2 – 2,5 szklanki ciepłego mleka roślinnego
*w tym celu najlepiej sprawdzi się bardzo sycące i gęste mleko migdałowo – jaglane, na które przepis znajdziesz tutaj lub wykorzystać jeden z przepisów na mleko roślinne.
Wykonanie:
Wszystkie nasiona zmiel w młynku do kawy. Przenieś je do kielicha blendera, dodaj pyłek pszczeli, baobab, mleko i miód. Zblenduj wszystkie składniki na drobny mus przez około 2 minuty.
Jeżeli chcesz wypić koktajl na zimno nie podgrzewaj mleka. Gęstość koktajlu reguluj ilością mleka. Ja czasami w celu jego rozrzedzenia dodaję też ciepłej wody z czajnika. Jeżeli zamierzasz wypić przygotowany koktajl później w wyniku sporej ilości różnego rodzaju nasion w koktajlu (szczególnie siemienia lnianego, które posiada zdolność do absorbowania wody) – koktajl zgęstnieje. Wypity bezpośrednio po przygotowaniu smakuje najlepiej.
Ten koktajl jest naprawdę bardzo sycący więc spokojnie może posłużyć jako pełnowartościowy posiłek. My pijemy go w weekendy w ramach szybkiego śniadania, a na tygodniu jako wczesną kolację.Rano nie jemy śniadań w domu (chyba, że córka zawoła:).
Jakie składniki odżywcze posiada sycący koktajl truskawkowy matki przemytniczki?
Wapń
Wapń przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi. Wapń pomaga w utrzymaniu prawidłowego przekaźnictwa nerwowego. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie enzymów trawiennych. Jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości i zębów. Znajdziesz go w dużych ilościach w migdałach, sezamie i baobabie.
Kwasy omega 3
Kwasy omega 3 posiadają silne właściwości przeciwzapalnie. Wspomagają wytwarzanie przeciwciał odpornościowych. Są niezbędne do wytwarzania prostaglandyn czyli substancji regulujących pracę układu odpornościowego. Wpływają pozytywnie na pracę całego organizmu, szczególnie mózgu. Dzieci, które od najmłodszych lat spożywają kwasy omega 3 (najpierw z mlekiem matki, a potem w żywności czy suplementując się) mają wyższy poziom IQ od dzieci, których dieta jest uboga w te kwasy. Ponadto, kwasy omega 3 wzmacniają błony śluzowe nosa, gardła i oskrzeli, które stanowią pierwszą tarczę obronną kiedy organizm zaatakuje wirus. Kwasy omega 3 znajdują się w nasionach, zwłaszcza siemieniu lnianym.
Magnez
Magnez niezbędny jest do tworzenia się sieci neuronalnych w mózgu. Zwiększa zdolności do zapamiętywania i przyswajania nowych informacji, wspomaga koncentrację, uspokaja. Ponadto, jony magnezu mają znaczenie w procesach replikacji oraz transkrypcji informacji genetycznej. Niedobór magnezu może powodować kłopoty z zasypianiem, nadpobudliwość oraz przewlekłe zmęczenie. Duże dawki magnezu posiadają nasiona i orzechy oraz kasza jaglana.
Produkty silnie wspomagające odporność
-
Pyłek pszczeli
Pyłek pszczeli warto wprowadzić do diety szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Jest jednym z najwartościowszych produktów jakimi obdarzyła nas Matka Natura za pośrednictwem pszczół. Pyłek ma silnie właściwości lecznicze i terapeutyczne. Znajdziesz w nim przede wszystkim: mnóstwo witamin, w tym A, z grupy B, C, D, E, minerały, głównie magnez, sód, potas, wapń, krzem, żelazo, cynk, jod, antybiotyki o nazwie inhybiny, enzymy (blisko 50), aminokwasy (w liczbie 32) i masę mikro i makroelementów. A to nie koniec listy, bo jeszcze nie wszystko zostało poznane i zbadane w temacie pyłku.
To silny naturalny antybiotyk działający antybakteryjnie i antywirusowo, ma również właściwości odkażające. Miód ma mnóstwo drogocennych witamin i minerałów. Jest niezastąpiony podczas budowania odporności i zwalczaniu wszelkich infekcji. Silnie wzmacnia odporność. Spożywanie profilaktycznie miodu może uchronić przed niejedną infekcją i nie dopuści do rozwoju stanu zapalnego. Łagodzi stany zapalne jelit, wspomaga trawienie i… odchudza!
Kasza jaglana
Jest jedyną kaszą o właściwościach zasadotwórczych. To prawdziwe bogactwo witamin (zwłaszcza witamin z grupy B), kopalnia minerałów (krzem, potas, magnez, żelazo, miedź) i niezwykle skuteczna miotełka wymiatająca z organizmu wszelki zalegający śluz. Szczególnie polecana w diecie lekkostrawnej, bezglutenowej i podczas oczyszczania organizmu.
Błonnik
Błonnik znajduje się we wszystkich produktach pochodzenia roślinnego (owoce, warzywa, ziarna). Mimo że organizm nie jest w stanie go strawić, odgrywa ważną rolę w ogólnym stanie zdrowia. Między innymi: Ze względu na to, że po spożyciu pęcznieje w żołądku pomaga ograniczyć przejadanie się. Reguluje poziom cukru we krwi (opóźnia wchłanianie cukrów z pożywienia do krwi, sprawiając tym samym, że stężenie cukru we krwi jest bardziej stabilne). Zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Obniża poziom złego cholesterolu. Wspomaga regularność wypróżnień (wspomaga perystaltykę jelit).
Warto przygotowywać takie zdrowe i pożywne posiłki dla dzieci i całej rodziny. Koktajle to świetna odskocznia od codziennej rutyny czyli wszechobecnych kanapek i płatków z mlekiem. A odpowiednio skomponowane stanowią prawdziwą bombę witaminową!
Ps. Skusiłam Cię? Jeśli tak, to koniecznie daj znać w komentarzu czy smakował?