Absolutnie uwielbiam lody. Kiedy zrezygnowałam z nabiału najtrudniej przyszło mi rozstać się właśnie z nimi. Czy rozstałam się z nimi na dobre? Nie. Sporadycznie pozwalam sobie zjeść lody sklepowe. Zdarza się to jednak bardzo okazjonalnie, ponieważ w innym przypadku skóra odwdzięcza mi się za to wysypem krostek.
W związku z tym od pewnego już czasu przyrządzam sobie domowe lody na bazie bananów, mleka kokosowego i innych owoców (sorbety). Smakują wyśmienicie!
W dzisiejszym wpisie przedstawiam Ci moje cztery najlepsze przepisy na domowe lody bananowe.
Jak zamrozić banany aby uzyskać z nich domowe lody?
W celu przygotowania domowych lodów najlepiej jest wybrać bardzo dojrzałe banany. Obierz je ze skórki, pokrój na 4 kawałki i spakuj do pojemnika lub woreczka do mrożenia. Wstaw do zamrażarki na minimum 6 godzin, najlepiej na noc. Ja zawsze mrożę większą ilość bananów i przechowuję w zamrażarce, aby mieć je pod ręką. Następnie wyłóż banany i, jeśli masz mocny blender kielichowy, banany wystarczy zblendować na mus. Jeśli nie – odczekaj około 10-15 minut aż banany lekko się rozmrożą. Gotowe lody bananowe najlepiej jest wstawić jeszcze na około 30 minut do zamrażarki (dobrze jest je w tym czasie przemieszać 2 razy łyżką). Nie jest to konieczne, ale jeśli chcesz uzyskać lody w postaci zgrabnych gałek ten manewr się przyda.
Jakie mleko kokosowe najlepiej użyć do lodów?
Ja używam takiego mleka jakie akurat mam w domu. Jest to albo domowe mleko kokosowego – przepis znajdziesz tutaj, albo mleko kokosowe ze sklepu. Ostatnio zaopatruję się w mleko kokosowe z Biedronki “Smaki Świata”. Najlepsze mleko kokosowe pod względem składu to mleko “Real Thai”. Domowe lody wychodzą lepiej z dodatkiem mleka z puszki i takiego też użyłam w moich przepisach.
Jak przygotować wegański karmel?
Tradycyjny przepis na wegański karmel jest na bazie mleczka kokosowego, cukru i oleju kokosowego. Jednak przepis na bazie daktyli bardziej przypadł mi do gustu.
Składniki:
garść daktyli suszonych
woda do zalania daktyli
1 łyżka syropu klonowego
1/2 łyżeczki soli lub mniej
opcjonalnie 2 łyżki płatków migdałowych zblendowanych na mąkę
Wykonanie:
Namocz daktyle w wodzie na kilka godzin. Następnie zblenduj je z wodą na gładki mus dodając do nich syrop klonowy i sól w zależności od preferencji smakowych oraz opcjonalnie 2 łyżki płatków migdałowych zblendowanych w młynku do kawy na mąkę. Wodą reguluj konsystencję karmelu. Jeśli jest zbyt gęsty – dodaj wodę. Możesz również dodać mleko roślinne (1 – 2 łyżki). Wtedy mus będzie bardziej aksamitny. Karmel przechowuj w lodówce.
1. Lody bakaliowe z karmelem – najprostsze i najszybsze.
Składniki:
2 zamrożone banany
1 łyżka wegańskiego karmelu
3 łyżki mleka kokosowego
garść orzechów włoskich
garść rodzynek
granola do ozdobienia lodów
Banany zblenduj z mlekiem. Przełóż mus do pojemnika, dodaj rodzynki i orzechy i wstaw lody jeszcze na okolo 40 minut do zamrażarki. Sprawdź czy można z nich już formować zgrabne kulki, jeśli tak to znaczy, że lody można nakładać do pucharków. Polej deser karmelem i posyp granolą jeśli lubisz. Ja zrobiłam gęsty karmel i wmieszałam go w momencie dodawania orzechów i rodzynek.
2. Lody kawowe
Składniki:
2 zamrożone banany
4 łyżki mleka kokosowego
pół filiżanki mocnego espresso
Banany zblenduj z mlekiem i przestygnietą kawą. Jeśli chcesz uzyskać lody w formie kulek wstaw gotowy mus do zamrażarki i wyjmij po około 40 minutach. Kiedy nie chce mi się czekać przekładam lody od razu do pucharków i zajadam – w ten sposób uzyskuję lody ciągnące się jak krówka.
Są pyszne!
3. Lody truskawkowe
Składniki:
2 zamrożone banany
1/2 szklanki mrożonych truskawek
2 łyżki mleka kokosowego
truskawki do ozdoby
Banany, mrożone truskawki i mleko kokosowe zbeldnuj na mus. Wstaw do zamrażarki, następnie wyłóż i uformuj kulki z musu. Udekoruj truskawkami.
4. Lody owocowe na patyku.
Potrzebujesz: foremek do lodów na patyku. Można kupić w Lidlu lub Pepco.
Składniki:
3 kiwi
2 banany – nie mrożone!
2 łyżki mleka kokosowego
Wszystkie składniki zblenduj ze sobą na mus i przełóż do foremek. Wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Aby lody swobodnie wyszły z foremek przed wyłożeniem postukaj w foremki lub polej je wodą.
Przepisy, które podałam potraktuj jak przepisy podstawowe.
- Dodatek mleka sprawi, że lody staną się bardziej aksamitne. Równie dobrze możesz go pominąć.
- W przepisie na lody truskawkowe, zamiast truskawek, możesz dodać inne owoce np. mrożone jagody, mango, brzoskwinie.
- Czasami polewam lody domowym musem czekoladowym, który najszybciej można zrobić poprzez połączenie oleju kokosowego z surowym kakao (w proporcji 1:1) i odrobiną miodu. W rondelku rozpuszczam olej, dodaję miód oraz kakao i jeszcze dosłownie przez chwilę trzymam na indukcji mieszając czekoladę do momentu aż masa nie stanie się jednolita.
- Do lodów na patyku nadają się praktycznie każde owoce, a także soki.
- Dwuletniej córce podaję lody w wersji na ciepło lub z użyciem owoców wcześniej niemrożonych.
Stwórz swoje własne kompozycje, traktując zamrożone banany jako bazę.
Smacznego!