Sałatka wcale nie musi być nudna i mdła. Wystarczy dodać do niej odpowiedni dressing aby podkręcić smak całej potrawy. Szkoda rezygnować z dodatku świeżych liści sałaty, szpinaku czy jarmużu do obiadu tylko dlatego, że nie mamy pomysłu jak podać zielonki aby smakowały domownikom. Niedługo przywitamy wiosnę, a z nią stragany i przydomowe ogródki pełne świeżych warzyw i ziół. Sałatki z dodatkiem odrobiny tłuszczu, który zazwyczaj jest bazą dressingu lub z pestkami dyni czy słonecznika, bądź jajkiem, stanowić mogą oddzielny, sycący i pełnowartościowy posiłek, który zapewni nam zgrabną sylwetkę i dużo energii.
Jaka jest baza sosów do sałatek?
- oliwa z oliwek,
- ocet jabłkowy/winny/balsamiczny,
- cytryna lub limonka,
- miód lub syrop klonowy
- jogurt naturalny
Jak przygotować smaczny sos do sałatki?
- Dressing przygotuj możliwie bezpośrednio przed podaniem, wtedy smakuje najlepiej, ponieważ aromat przypraw nie zdąży się ulotnić. Jeśli przygotowujesz większą porcję sosu (np. na następny dzień) przechowuj go w szczelnie zamkniętym słoiczku, w lodówce.
- Wykorzystaj dobrej jakości oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Nie używaj w tym celu rafinowanych olejów roślinnych – nie są one ani smaczne, ani zdrowe.
- Korzystaj z naturalnych ziół i przypraw. Są one znacznie smaczniejsze i zdrowsze od gotowców, które można kupić w sklepie w pakiecie ze sztucznymi dodatkami.
- Uważaj z solą i pieprzem. Co prawda występuje on w każdym z podanych niżej przepisów, ale jednak nie wolno z nimi przesadzić, bo sałatka będzie nadawała się już tylko do ..wyrzucenia.
- Twórz swoje własne wersje sosów. Możliwości jest nieskończenie wiele.
7 pomysłów na domowe sosy do sałatek
1. Szybki sos z oliwą i cytryną – podstawowy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz
2. Słodki sos z octem balsamicznym
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz
3. Musztardowe winegret
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 ząbka czosnku
- sól i pieprz
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki miodu
4. Sos słodko – kwaśny
Ten sos jest tak smaczny, że zawsze przygotowuję go w większej ilości i przechowuję w lodówce.
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz
- opcjonalnie 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
5. Jogurtowe pesto z bazylii
- 3 łyżki jogurtu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- garść świeżej bazylii
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych
- sól i pieprz
6. Sos czosnkowy
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego (u mnie kokosowy lub domowy na mleku roślinnym)
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- do wybory w zależności od potrzeb: bazylia/ majeranek/zioła prowansalskie/świeża pietruszka, koperek lub szczypiorek
Jeżeli chcesz przyrządzić sos do pizzy dodaj do jogurtu:
- 1 ząbek czosnku
- około 3 łyżki dobrej jakości ketchupu
- sól i pieprz do smaku
- przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, majeranek, kminek
- opcjonalnie 1 łyżka majonezu
7. Sos jogurtowy na ostro
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka octu winnego lub sok z cytryny
- sól i pieprz
W celu dokładnego połączenia składników warto skorzystać z blendera. Szczególnie dotyczy to przepisu numer 4 i 5.
Czym dekoruję sałatki?
Lubię dodać do sałatki delikatnie podprażone na patelni nasiona takie jak pestki słonecznika, sezamu lub dyni bądź posypać sałatkę pokruszonymi orzechami włoskimi, orzechami z nerkowca lub migdałami startymi na tarce o drobnych oczkach.
Przygotowanie dressingu do sałatki zajmuje dosłownie chwilę, a smak potrawy można w ten sposób zamienić na zupełnie inną niż do tej pory. Takie zdrowe sałatki warto zabierać ze sobą do pracy (wtedy tylko może lepiej zrezygnować z dodatku czosnku), podawać do obiadu lub przygotowywać lekkostrawne kolacje z ich udziałem. Mam nadzieję, że zainspirowałam Cię do skomponowania swoich autorskich przepisów na zdrowe dressingi do sałatek i tym samym zerknięcia przyjaznym wzrokiem na zielone…