Jesień w pełni, a my możemy cieszyć się już bardzo długo jej niezwykłym, bajkowym wręcz urokiem, kolorystyką i przyjazną aurą. Chciałoby się cały czas przebywać na świeżym powietrzu, szczególnie w godzinach około południowych, kiedy jest najcieplej. Zimne poranki i coraz krótsze wieczory przypominają nam jednak o tym, że to już nie lato i trzeba uważać, aby się nie przewiać, nie przegrzać, nie wyziębić.
Dzisiejszym wpisem chciałabym Cię gorąco zachęcić do własnoręcznego wykonania zakwasu z buraków. Zajmie Ci to dosłownie kilka chwil, a korzystne efekty zażywania tego napoju są nieocenione. Poza tym, do świąt zdążysz przygotować taki zakwas, który najbardziej będzie odpowiadał smakiem Tobie i Twojej rodzinie. Taki zakwas będzie idealny do uszek na wigilijny stół.
Gorąco zachęcam Cię do picia zakwasu, nie tylko od święta, ale również na co dzień. Szczególnie w okresach chłodnych. Dlaczego? Dowiesz się z dzisiejszego wpisu.
Dziś zatem doceniamy buraka.
Co niezwykłego tkwi w burakach?
1. Zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów.
Głównie są to witamina A, z grupy B oraz C, a także minerały takie jak: żelazo, wapń, potas, magnez i kobalt.
Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego i żelaza buraki zalecane są dla kobiet w ciąży. Zapotrzebowanie na witaminę B9 jest bardzo wysokie u kobiet w stanie błogosławionym. U tej grupy osób żelazo również potrafi gwałtownie spaść, doprowadzając tym samym do anemii. Buraki systematycznie spożywane mogą zapobiec podawaniu żelaza w formie suplementu.
2. Wzmacniają krew.
Zalecane są przy leczeniu niedokrwistości. Buraki, w towarzystwie witaminy B12, podnoszą poziom czerwonych krwinek w organizmie. Oczyszczają krew z toksyn. Wyniki krwi poprawiają się w bardzo szybkim czasie.
3. Podnoszą odporność i wspierają zdrowienie.
Regularne spożywanie buraków wzmacnia organizm, podnosi sprawność fizyczną i ogólną kondycję. Są niezastąpione przy przeziębieniach. Działają silnie antywirusowo i bakteriobójczo. Dzięki właściwościom odkrztuszającym sprawdzają się doskonale przy mokrym kaszlu, zaś przy zapaleniu oskrzeli skutecznie oczyszczają drogi oddechowe.
Zaleca się spożywanie buraków również osobom po zabiegach operacyjnych, przy osłabieniu, braku koncentracji i ogólnym rozbiciu. Są niezastąpione po antybiotykoterapii.
5. Posiadają właściwości antyoksydacyjne.
Wychwytują wolne rodniki z organizmu i usuwają je. Te z kolei odpowiedzialne są za wiele chorób, zwłaszcza tzw. cywilizacyjnych.
Każdy produkt, który ma właściwości antyoksydacyjne, niezwykle korzystnie wpływa na nasz wygląd. Buraki odejmą Ci lat czyli obniżą Twój wiek biologiczny. Wysoka zawartość krzemionki wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci.
6. Działają alkalizująco na nasz organizm.
Jedząc buraki tym samym odkwaszamy się. Zasadotwórcze działanie buraków jest bardzo ważne szczególnie, gdy nasze menu obfituje w mąkę pszenną, mięso i słodycze. Buraki spowalniają procesy gnilne w jelitach. Bardzo dobrze sprawdzą się także przy dokuczliwej zgadze.
Buraki, dzięki właściwościom zasadotwórczym, świetnie sprawdzają się w profilaktyce zapobiegania nowotworom.
7. Wspomagają pracę wątroby oraz nerek.
Są to dwa bardzo ważne narządy odpowiedzialne za stan naszego zdrowia.
Aby oczyścić wątrobę z toksyn stosuje się przez kilka dni buraki w formie zakwasu – działają genialnie na ten narząd. Szczególną rolę odgrywają w tym procesie pektyny i betanina, które usprawniają cały proces oczyszczania, regulując również pracę woreczka żółciowego. W wyniku oczyszczania się wątroby spada poziom złego cholesterolu.
Buraki wypłukują kwas moczowy z organizmu, który w 70% wydalany jest przez nerki. Tym samym odciążają je od ciężkiej niekiedy pracy.
8. Obniżają wysokie ciśnienie krwi.
Badania wskazują, że co trzecia dorosła osoba w Polsce boryka się z nadciśnieniem. Już nawet dzieci mają z tym problem. Badania jednoznacznie potwierdzają, że codzienne spożywanie buraków jest równie skuteczne w obniżaniu ciśnienia krwi jak chemiczne leki stosowane do walki z nadciśnieniem. Efekty zaś widoczne są już po 3-4 godzinach.
9. Wzmacniają wytrzymałość i wydolność sportową.
To ważna informacja dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Buraki zawierają mnóstwo azotanów. Te z kolei organizm przekształca do tlenku azotu. Naczynia krwionośne, pod jego wpływem, rozszerzają się, a do mięśni dopływa większa ilość tlenu.
Jak podkręcić prozdrowotne właściwości buraków?
Najlepiej jest zrobić z nich domowy zakwas czyli wyprodukować kopalnię probiotyków!
O tym, jak ważne jest spożywanie probiotyków na co dzień, przeczytasz między innymi z wpisu Jak wzmocnić odporność przed jesienią? Silne wspomagacze odporności.
Nie zapomnij podawać naturalnych probiotyków dzieciom. Efekty ich stosowania na pewno Cię zaskoczą.
Spróbuję podać Ci, w miarę możliwości najbardziej szczegółowo, jak przygotowuję mój domowy zakwas z buraków.
Przepis na domowy zakwas z buraków
Składniki:
około 10 buraków średniej wielkości
2 litry przegotowanej, lekko ostudzonej wody z 2 łyżkami soli
6 sztuk ziela angielskiego
5 ząbków czosnku
4 liście laurowe
Wykonanie:
Buraki obierz cienko ze skórki i pokrój każdego na większe kawałki np. na 4-5 części. Ułóż je do szklanego naczynia na zmianę z przyprawami. Zalej całość wodą z solą, tak aby wszystko zostało dokładnie przykryte. Jeśli coś wypływa, dociśnij zawartość naczynia talerzem ceramicznym. Buraczki muszą być całkowicie zakryte. Naczynie przykryj pokrywką (lub jeśli przygotowujesz zakwas w słoiku to dokręć lekko słoik wieczkiem) i odłóż w ciemne, najlepiej ciepłe, miejsce. Dodatkowo przykryj naczynie szczelnie ściereczką lub gęstą muślinową tkaniną, zwiąż sznurkiem lub gumką i odstaw na 6 dni.
Ja trzymam mój zakwas w kuchni na blacie kuchennym, w rogu. Po upływie 6 dni przecedzam zakwas i wlewam do słoiczków. Gotowy zakwas można przechowywać w chłodnym miejscu. Ja trzymam swoje słoiki w lodówce.
Z buraczków z zakwasu, można zrobić sałatki. Próbowałam tej metody ale nie smakują mi buraczki w takiej wersji.
Dawkowanie w celach uodparniających:
Mojej małej półtorarocznej córeczce podaję zakwas w okresie jesiennym, w ilości około 1 łyżeczki 1 raz dziennie w rozcieńczeniu. Dawkę stopniowo będę zwiększać wraz z wiekiem. Dorośli mogą pić zakwas codziennie w ilości około 1/4-1/3 szklanki 1 raz dziennie.
Oczywiście pijemy ten zakwas w barszczu czerwonym. Sama stosuję zakwas kiedy czuję wewnętrzne osłabienie, aby się wzmocnić. Wówczas wypijam około 1/3 szklanki dwa razy dziennie. Kontynuuję terapię przez 5 dni.
Uwaga:
Diabetycy oraz osoby z kamicą nerkową powinny uważać z ilością spożywanego zakwasu.
Mam nadzieję, że dzisiejszym wpisem skutecznie zachęciłam Cię do wykonania własnoręcznie zakwasu z buraków i tym samym rezygnacji z gotowych barszczy czerwonych z torebki, które koło buraków pewnie nawet nie stały.
Źródła:
“Superodporność. Jak z posiłków czerpać zdrowie” Dr Joel Fuhrman.
“Alkaliczny styl życia” Beata Sokołowska.
Ja zakwas robię trochę inaczej, może wypróbujesz 🙂
Do garczka wkładam:
5 dużych buraków pokrojonych w duże kawałki
10 kulek pieprzu
2 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku zgniecione
Zalewam przegotowaną dobrze ciepłą wodą aż buraki będą zakryte, na wierzch kładę suchą piętkę z chleba razowego. Całość stoi na blacie kuchennym przykryte przykrywką 3 doby, później trzeba przecedzić i gotowe 🙂 nie trzeba dodawać soli.
Dziękuję mila za Twój przepis 🙂 słyszałam o tym dodawaniu piętki z chleba razowego ale jakoś do tej pory nie testowałam tego sposobu. Bardzo ciekawe rozwiązanie!