Uwielbiam chrupać zdrowe przekąski. Nie oszukujmy się, wolę chrupać ciasteczka niż marchewkę, szczególnie jeśli w ciasteczku znajduję kawałki czekolady. Od pewnego czasu jednak nie kupuję już ciastek w sklepie. Przyrządzenie domowej ich wersji jest tak banalnie proste i szybkie, że nie zrobienie ich w domu, a pójście po nie do sklepu za rogiem, zakrawa o najwyższy wymiar lenistwa.
Kiedy piekę sama ciasteczka wiem co jem. Nie używam do ich wypieku margaryny, nie dodaję cukru w ilościach zastraszających ani olejów roślinnych. A zjedzone jeszcze na ciepło to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Jest mnóstwo przepisów na zdrowe ciasteczka. Niektóre smakują mniej, inne bardziej. W okresach jesienno – zimowych często sięgam po różne przepisy, modyfikując je pod siebie lub tworzę nowe. Odkurzam stare zeszyty z mocno wysłużonymi kartkami i umorusanymi rogami od surowej masy. Stopień zabrudzenia i zużycia kartki o czymś świadczy. O czym? O wyjątkowości przepisu. I taki też jest ten przepis. Są to absolutnie moje ulubione zdrowe ciasteczka owsiane. Zachęcam Cię do wypróbowania tego przepisu.
Przepis na ciasteczka owsiane
Składniki (na około 20 sztuk)
3 szklanki płatków owsianych zwykłych
1 szklanka mąki orkiszowej lub pół na pół pszennej i orkiszowej
1/2 szklanki dowolnego cukru (ja daję nieco mniej)
1 kostka masła
1 jajko
1 żółtko
1 – 2 łyżeczki cukru wanilinowego
garść zmielonych orzechów włoskich lub migdałowych lub innych orzechów
czekolada gorzka starta na tarce lub w pokrojona w drobną kostkę (wg uznania)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
Masło wyłóż z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej. Do dużej miski włóż wszystkie składniki. Połącz ręcznie. Formuj płaskie ciasteczka, zachowując niewielkie odstępy, na tacce wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wyjdzie cała blacha. Piecz w 190 stopniach przez 20 minut.
Gotowe!
Te ciasteczka długo utrzymują świeżość. Zresztą, co ja piszę… przecież długo nie poleżą. Zawsze, gdy je upiekę, zabieram kilka do pracy na drugie śniadanie. Do kawy lub zielonej herbaty nadają się idealnie.
Zaangażuj rodzinę do wspólnego pieczenia ciasteczek jesienno – zimowych. Niech po domu rozniesie się aromat przypraw korzennych, a w ustach rozpłynie czekolada.
Smacznego!