Ostatnio na blogu napisałam wpis na temat niedoczynności tarczycy, a choroba ta jest ściśle powiązana z układem hormonalnym. Dostępnych jest wiele produktów, które w naturalny sposób potrafią uregulować układ hormonalny, bez konieczności ingerowania w organizm za pomocą leków syntetycznych. Jednym z takich produktów, które silnie wspierają pracę układu hormonalnego jest właśnie korzeń maca.
Czym jest korzeń maca?
Maca to roślina z rodziny kapustowatych, która rośnie na skalistych glebach peruwiańskich Andów. Jest najwyżej uprawianą rośliną przeznaczoną do spożycia na świecie (rośnie na wysokości około 3 500 m n.p.m.). Do spożycia wykorzystuje się jej korzeń. Może on osiągać nawet do 15 centymetrów w obwodzie.
Korzeń macy jest bogaty w aminokwasy, składniki odżywcze w tym antyoksydanty i polisacharydy, kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy i minerały.
Na korzeń maca składa się: 76,5% węglowodanów, 18% białka, 8,5% błonnika i 5% tłuszczu.
Zawiera on praktycznie wszystkie z niezbędnych aminokwasów (18 z 20). Nasycone kwasy tłuszczowe stanowią 40%, a nienasycone około 55%. Z witamin to głównie: witaminy z grupy B (B1, B3, B3, B6), witaminy C i E, minerały: miedź, cynk, mangan, żelazo, selen, bor, jod.
Jak widać, jest to produkt idealny przy niedoczynności tarczycy, ponieważ zawiera wszystkie te składniki, które niezbędne są dla prawidłowej pracy tego narządu.
Jakie właściwości posiada korzeń maca?
- reguluje układ hormonalny,
- poprawia funkcje seksualne, zwiększa płodność (zwiększa szanse na poczęcie dziecka), u kobiet wyrównuje poziom estrogenu i progesteronu,
Stwierdzono znaczną poprawę parametrów nasienia u zdrowych mężczyzn. Uzyskano około 80 – 90% wzrost liczby plemników w ejakulacie przy jednoczesnym zwiększeniu ich ruchliwości. W przypadku mężczyzn z obniżoną liczbą i jakością plemników uzyskiwano nawet 300 – 400 % wzrost ilości plemników. Ponadto, maca działa jak progesteron, ułatwiając zagnieżdżenie się zarodka w macicy i zwiększając jego szanse przeżycia.
- zwiększa wytrzymałość fizyczną oraz buduje tkankę mięśniową,
Testy pływania przeprowadzone na myszach dowiodły, że myszy karmione macą pływają średnio o 30% dłużej niż te, które macy nie spożywały.
- podnosi odporność na stres,
- usuwa wolne rodniki z organizmu, które odpowiedzialne są za choroby cywilizacyjne,
- znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na raka,
- poprawia libido,
- opóźnia procesy starzenia się,
Indianie Q’ero zamieszkujący wysoko położone rejony płaskowyżu Junin w Peru, spożywają bardzo duże ilości korzenia macy każdego dnia. Lud ten dożywa 100 lat (choć należy zaznaczyć, że z pewnością idzie to w parze ze zdrową dietą i nie spożywaniem produktów wysoko przetworzonych dostępnych powszechnie w cywilizacji zachodniej).
- działa wspomagająco w stanach depresji,
- usuwa zmęczenie,
- przeciwdziała osteoporozie – kości i zęby stają się mocniejsze,
- niweluje bóle związane z menstruacją oraz z przekwitaniem,
- wspomaga walkę z anemią,
- poprawia możliwości skupienia się oraz dodaje jasności umysłu,
Maca stymuluje rozwój połączeń miedzyneuronowych wpływając na pamięć, zdolność przyswajania wiedzy i inteligencję.
- wpływa na regulację wypróżnień,
- zapewnia młody wygląd – włosy szybciej rosną, poprawia się koloryt skóry, paznokcie stają się bardziej odporne na złamania,
- działa jak afrodyzjak.
Jak stosować korzeń maca?
Korzeń maca można dodawać do koktajli, jogurtów, soków, deserów, płatków owsianych. Nie należy przekraczać dawki 2 łyżeczek dziennie proszku. Ja stosowałam korzeń maca przed ciążą przez kilka miesięcy. W ciąży oraz do czasu zakończenia karmienia piersią nie spożywałam korzenia macy. Po odstawieniu córki od piersi powróciłam do niego. Dodaję go głównie do koktajli. Zawsze w przypadku tego typu suplementów po pewnym czasie (po około 3 miesiącach stosowania) robię 3 tygodniową przerwę.
Pamiętaj, kiedy wprowadzasz nowy pokarm do diety na początku zastosuj małe ilości produktu, aby sprawdzić ewentualną reakcję alergiczną. Dotyczy to wszelkich nowych produktów żywieniowych.
Patrząc na powyższe właściwości korzenia macy nie sposób przejść względem niego obojętnie, tym bardziej że proszek korzenia macy wcale nie jest drogi, a opakowanie 200 g wystarczy na długo. Korzeń maca spokojnie można nazwać super żywnością, a jego systematyczne stosowanie pomaga w wielu dolegliwościach, jest silnym wsparciem przy problemach z płodnością.
Pamiętaj jednak, że żaden suplement diety, żaden superfood nie zastąpi zdrowej, zbilansowanej diety opartej na żywności naturalnej i jak najmniej przetworzonej. Jeśli na co dzień nie odżywiasz się zdrowo to żaden suplement nie będzie skuteczny.
Jeżeli stosowanie preparatów wzmacniających idzie w parze ze zdrowym odżywianiem wtedy na rezultaty takiego działania nie trzeba wcale długo czekać. A efekty tych zmian widoczne są gołym okiem.
Dodawaj korzeń macy do letnich koktajli i zwiększ swój poziom energii na cały dzień!
Źródła:
“Maca – superżywność Inków” Paweł Lisiecki