Ostatnio na blogu napisałam wpis na temat niedoczynności tarczycy, a choroba ta jest ściśle powiązana z układem hormonalnym. Dostępnych jest wiele produktów, które w naturalny sposób potrafią uregulować układ hormonalny, bez konieczności ingerowania w organizm za pomocą leków syntetycznych. Jednym z takich produktów, które silnie wspierają pracę układu hormonalnego jest właśnie korzeń maca.
Czym jest korzeń maca?
Maca to roślina z rodziny kapustowatych, która rośnie na skalistych glebach peruwiańskich Andów. Jest najwyżej uprawianą rośliną przeznaczoną do spożycia na świecie (rośnie na wysokości około 3 500 m n.p.m.). Do spożycia wykorzystuje się jej korzeń. Może on osiągać nawet do 15 centymetrów w obwodzie.
Korzeń macy jest bogaty w aminokwasy, składniki odżywcze w tym antyoksydanty i polisacharydy, kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy i minerały.
Na korzeń maca składa się: 76,5% węglowodanów, 18% białka, 8,5% błonnika i 5% tłuszczu.
Zawiera on praktycznie wszystkie z niezbędnych aminokwasów (18 z 20). Nasycone kwasy tłuszczowe stanowią 40%, a nienasycone około 55%. Z witamin to głównie: witaminy z grupy B (B1, B3, B3, B6), witaminy C i E, minerały: miedź, cynk, mangan, żelazo, selen, bor, jod.
Jak widać, jest to produkt idealny przy niedoczynności tarczycy, ponieważ zawiera wszystkie te składniki, które niezbędne są dla prawidłowej pracy tego narządu.
Jakie właściwości posiada korzeń maca?
- reguluje układ hormonalny,
- poprawia funkcje seksualne, zwiększa płodność (zwiększa szanse na poczęcie dziecka), u kobiet wyrównuje poziom estrogenu i progesteronu,
Stwierdzono znaczną poprawę parametrów nasienia u zdrowych mężczyzn. Uzyskano około 80 – 90% wzrost liczby plemników w ejakulacie przy jednoczesnym zwiększeniu ich ruchliwości. W przypadku mężczyzn z obniżoną liczbą i jakością plemników uzyskiwano nawet 300 – 400 % wzrost ilości plemników. Ponadto, maca działa jak progesteron, ułatwiając zagnieżdżenie się zarodka w macicy i zwiększając jego szanse przeżycia.
- zwiększa wytrzymałość fizyczną oraz buduje tkankę mięśniową,
Testy pływania przeprowadzone na myszach dowiodły, że myszy karmione macą pływają średnio o 30% dłużej niż te, które macy nie spożywały.
- podnosi odporność na stres,
- usuwa wolne rodniki z organizmu, które odpowiedzialne są za choroby cywilizacyjne,
- znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na raka,
- poprawia libido,
- opóźnia procesy starzenia się,
Indianie Q’ero zamieszkujący wysoko położone rejony płaskowyżu Junin w Peru, spożywają bardzo duże ilości korzenia macy każdego dnia. Lud ten dożywa 100 lat (choć należy zaznaczyć, że z pewnością idzie to w parze ze zdrową dietą i nie spożywaniem produktów wysoko przetworzonych dostępnych powszechnie w cywilizacji zachodniej).
- działa wspomagająco w stanach depresji,
- usuwa zmęczenie,
- przeciwdziała osteoporozie – kości i zęby stają się mocniejsze,
- niweluje bóle związane z menstruacją oraz z przekwitaniem,
- wspomaga walkę z anemią,
- poprawia możliwości skupienia się oraz dodaje jasności umysłu,
Maca stymuluje rozwój połączeń miedzyneuronowych wpływając na pamięć, zdolność przyswajania wiedzy i inteligencję.
- wpływa na regulację wypróżnień,
- zapewnia młody wygląd – włosy szybciej rosną, poprawia się koloryt skóry, paznokcie stają się bardziej odporne na złamania,
- działa jak afrodyzjak.
Jak stosować korzeń maca?
Korzeń maca można dodawać do koktajli, jogurtów, soków, deserów, płatków owsianych. Nie należy przekraczać dawki 2 łyżeczek dziennie proszku. Ja stosowałam korzeń maca przed ciążą przez kilka miesięcy. W ciąży oraz do czasu zakończenia karmienia piersią nie spożywałam korzenia macy. Po odstawieniu córki od piersi powróciłam do niego. Dodaję go głównie do koktajli. Zawsze w przypadku tego typu suplementów po pewnym czasie (po około 3 miesiącach stosowania) robię 3 tygodniową przerwę.
Pamiętaj, kiedy wprowadzasz nowy pokarm do diety na początku zastosuj małe ilości produktu, aby sprawdzić ewentualną reakcję alergiczną. Dotyczy to wszelkich nowych produktów żywieniowych.

Pyszny zielony koktajl z korzeniem maca na śniadanie.
Patrząc na powyższe właściwości korzenia macy nie sposób przejść względem niego obojętnie, tym bardziej że proszek korzenia macy wcale nie jest drogi, a opakowanie 200 g wystarczy na długo. Korzeń maca spokojnie można nazwać super żywnością, a jego systematyczne stosowanie pomaga w wielu dolegliwościach, jest silnym wsparciem przy problemach z płodnością.
Pamiętaj jednak, że żaden suplement diety, żaden superfood nie zastąpi zdrowej, zbilansowanej diety opartej na żywności naturalnej i jak najmniej przetworzonej. Jeśli na co dzień nie odżywiasz się zdrowo to żaden suplement nie będzie skuteczny.
Jeżeli stosowanie preparatów wzmacniających idzie w parze ze zdrowym odżywianiem wtedy na rezultaty takiego działania nie trzeba wcale długo czekać. A efekty tych zmian widoczne są gołym okiem.
Dodawaj korzeń macy do letnich koktajli i zwiększ swój poziom energii na cały dzień!
Źródła:
“Maca – superżywność Inków” Paweł Lisiecki