W ostatnim wpisie wspominałam, że jeśli uda mi się odstawić córkę od karmienia piersią to przejdę na dietę warzywno – owocową dr Dąbrowskiej. Bardzo zależało mi, aby rozpocząć detoks w marcu, ponieważ uważam, że jest to najlepszy czas na jego realizację.
Na temat oczyszczania organizmu szerzej pisałam w tym wpisie. Dieta dr Dąbrowskiej ma licznych zwolenników. Wiele pozytywnego słyszałam o tej metodzie oczyszczania organizmu z toksyn. Poza tym, dwa tygodnie nie brzmią niewykonalnie, tym bardziej, że nie jest to typowa głodówka, a wręcz przeciwnie można zajadać się warzywami niemal do woli – w granicach rozsądku.
Na rozpoczęcie diety nie czekałam długo. Jeszcze nieco zaskoczona szybkim i łatwym odstawieniem córki od piersi postanowiłam, że najlepiej jest kuć żelazo póki gorące i już następnego dnia rozpoczęłam oczyszczanie na podstawie diety dr Dąbrowskiej.
W dzisiejszym wpisie chciałam przedstawić główne zasady i założenia tej diety. W kolejnym wpisie opiszę moje odczucia po pierwszym tygodniu jej stosowania.
Jakie są główne założenia diety dr Dąbrowskiej?
Dieta polega na tym, że przez 14 dni jemy wyłącznie wybrane warzywa i owoce. W pierwszej kolejności powinno się spożywać produkty surowe, następnie gotowane i duszone. Dobrze jeśli produkty z pierwszej grupy stanowią ponad 50% tego, co zostało zjedzone w ciągu dnia. W zależności od naszych potrzeb można stosować dietę krócej lub dłużej (od tygodnia do sześciu tygodni), ale – jeśli dłużej – wówczas najlepiej pod okiem specjalisty.
- Dozwolone warzywa
marchew, buraki, seler, pietruszka, chrzan, rzepa, rzodkiew, różne rodzaje kapusty, kalafior, brokuł, bok choy, jarmuż, kapusta pekińska, rukola, kalarepa, szparagi, różne rodzaje sałat, szpinak, botwinka, seler naciowy, natka pietruszki, mniszek, pokrzywa, szczaw, różne rodzaje cebuli, szczypiorek, por, czosnek, dynia, cukinia, kabaczek, bakłażan, ogórki, pomidor, papryka
- Dozwolone owoce
jabłka, grejpfruty, cytryny i owoce o niskim ładunku glikemicznym.
Zgodnie z najnowszą aktualizacją dopuszcza się spożycie innych owoców: owoce jagodowe, kiwi, granat, pomarańcze, mandarynki, porzeczki, agrest, morele, arbuz, śliwki, wiśnie, maliny. Powinny to być ilości śladowe i dekoracyjne. Podjadanie owoców powinno być ograniczone. Zaleca się, aby owoce stanowiły ok. ¼ ilości spożywanych produktów. Nadmiar owoców skutkuje zwiększonym spożyciem występujących w nich cukrów, a to z kolei może wpływać na przerwanie działania diety (wyłącza się odżywianie wewnętrzne i można narobić sobie więcej szkody niż pożytku).
- Można również spożywać kiełki ale nie z rodziny strączkowych.
Nie jest wskazane robienie przerw w jedzeniu dłuższych niż 4 godziny (optymalnie co 3). Owoce mają stanowić jedynie dodatek do dań. Opieramy się głównie na warzywach, co oznacza zero nabiału, mięsa, tłuszczu, cukru, używek typu kawa a nawet czarna herbata. Dozwolone są soki warzywne, herbaty ziołowe i oczywiście spore ilości wody.
W trakcie kuracji spontanicznie wyłącza się ośrodek głodu, który znajduje się w mózgu. W przypadku zwiększenia kaloryczności diety (przez dodatek zbyt dużej ilości słodkich owoców lub pokarmów innych niż dozwolone) dochodzi do przerwania postu. Wówczas nie uzyskuje się zadowalających efektów stosowania diety. Stan ten można rozpoznać po tym, że zaczniemy odczuwać głód.
Organizm będący na diecie właściwie przeprowadzanej przełącza się bowiem na tzw. odżywianie wewnętrzne.
Czym jest odżywianie wewnętrzne?
W wyniku dostarczania małej ilości glukozy do organizmu następuje jego przestrojenie – włącza się odżywianie wewnętrzne organizmu, które polega na zamianie własnych, często zwyrodniałych tkanek na glukozę (tym żywi się organizm – trawi zwyrodniałe lub martwe komórki, tkanki, guzki i zakrzepy oraz oczywiście tkankę tłuszczową i pozbywa się tego balastu), a także na regenerację tkanek zdrowych.
Przeciwwskazaniem do kuracji warzywno-owocowej jest
czynna gruźlica, nadczynność tarczycy i niedoczynność nadnerczy, ostra porfiria, depresja, ciężka niewydolność serca, nerek i wątroby, ciąża, okres karmienia piersią, zaawansowane choroby nowotworowe, przyjmowanie hormonów sterydowych, przyjmowanie cytostatyki, lęk przed dietą.

Drugie śniadanie: sałatka z kapusty pekińskiej, pomidora, brokuła, pora, marchewki + jabłko i zakwas z buraków.
Na czym polega działanie diety dr Dąbrowskiej?
Niska kaloryczność diety pozwala uruchomić samoleczące mechanizmy organizmu. Działa ona podobnie jak post ale typowym postem nie jest, ponieważ jemy, przez co nasz metabolizm nie zwalnia. Dieta dostarcza wielu witamin i minerałów, błonnika i cennych bioaktywnych składników.
Odkąd poziom życia podniósł się i mamy dostęp do żywności wysoko przetworzonej zwiększyła się liczba osób chorujących na tzw. choroby cywilizacyjne. Już małe dzieci cierpią na insulinooporność, otyłość, mają nadciśnienie, a nawet nowotwory, problem próchnicy zębów i zarobaczenia jest powszechny. Choroby cywilizacyjne w dużej mierze zależne są od naszej diety, a żywienie ma o wiele większe znaczenie dla zdrowia niż dotąd uważano.
Żywność może zmieniać aktywność genów. Jak się okazuje, to na tym poziomie dochodzi do zaburzeń, które są przyczyną chorób.
Diety o niskiej kaloryczności nie tylko spowalniają proces starzenia się organizmu opóźniając procesy zwyrodnieniowe związane z wiekiem, ale też mają wpływ na “stan” naszych genów.
Czego możemy spodziewać się w trakcie przechodzenia diety dr Dąbrowskiej?
W pierwszych dniach mogą pojawić się tzw. kryzysy ozdrowieńcze czyli towarzyszyć nam mogą
- nudności,
- ból głowy,
- biegunki lub zaparcia,
- wysypki skórne,
- gorączka,
- objawy chorób, które występowały w przeszłości.
To dobry znak, świadczący o tym, że organizm rozpoczął samonaprawę.
Możemy także odczuwać inne dolegliwości takie jak
- przykry zapach potu, moczu i stolca w wyniku wydalania toksyn,
- częste oddawanie moczu świadczące o ustępowaniu obrzęków.
Z każdym kolejnym dniem czujemy się jednak lepiej i lżej. Towarzyszy nam jasność umysłu oraz lepsze samopoczucie. Lepiej śpimy.

Obiad: bigos jarski czyli pokrojone na szybko kapusta kiszona, kapusta zwykła, cebula, marchew + passata pomidorowa i przyprawy.
Jakie efekty można osiągnąć po przejściu diety dr Dąbrowskiej?
Prawidłowo przeprowadzona może być skuteczną metodą leczenia takich chorób jak m.in:
nadwaga, nadciśnienie, cukrzyca typu II, choroba wieńcową, miażdżyca, żylaki, kamica nerkowa, skaza moczanowa, alergie skórne, astma, katar sienny, nawracające infekcje, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, sklerodermia, zapalenie tarczycy Hashimoto, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, przewlekłe zapalenie wątroby, chorobę zwyrodnieniowa stawów, łuszczyca, trądzik, porfiria, sucha skóra, egzema, paradontoza, zaćma, nieżyt jelit, polipy, wrzody żołądka, stłuszczenie wątroby, zaparcia, zespół jelita nadwrażliwego, zgaga, padaczka, udary niedokrwienne mózgu, zaburzenia pamięci, nerwica, pobudzenie, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane, zaburzenia miesiączkowania, zaburzenia klimakteryczne, niedoczynność tarczycy, guzki tarczycy, wysoka prolaktyna, nadmiar estrogenów, torbiele jajników, niepłodność.
Możemy odczuwać poprawę jakości życia w następujących strefach życia
- oczyszczenie organizmu z toksyn, całkowity detoks i regeneracja ciała,
- usprawnienie pracy jelit, oczyszczenie ze złogów, silne odciążenie układu trawiennego,
- przywrócenie sprawności pamięci, zwiększenie koncentracji,
- lepszy sen,
- wyższa odporność,
- wyleczenie z różnych dolegliwości i chorób takich jak: cukrzyca, wysoki cholesterol, nadciśnienie, łuszczyca, trądzik i wiele innych o podłożu immunologicznym, endokrynologicznym, neurologicznym czy metabolicznym,
- przywrócenie równowagi i spokój ducha,
- zmniejszenie napięcia nerwowego,
- wyostrzenie się zmysłów smaku i węchów.
Oczywiście należy wziąć pod uwagę, że efekty diety nie u wszystkich będą widoczne po 14 dniach. Dieta warzywno – owocowa, w przypadku ozdrowień z chorób bardziej zaawansowanych, musi trwać dłużej aby osiągnąć rezultaty.
Jak należy postępować przy wychodzeniu z diety?
Po poście na warzywach i owocach przechodzi się do drugiego etapu, który polega na stopniowym wprowadzaniu produktów takich jak: kasze, chleb razowy, nabiał, strączkowe, zdrowe tłuszcze, a następnie przejście na żywienie pełnowartościowe. Najlepiej jeśli wprowadzanie ponowne pokarmów odżywczych, które wcześniej podczas diety nie były dozwolone, trwać będzie tyle samo ile trwała dieta.
Nieprawidłowe wyjście z diety warzywno-owocowej i powrót do złych nawyków odżywiania spowoduje efekt jo-jo i nawrót chorób.
W powyższym wpisie przedstawiłam główne założenia diety warzywno – owocowej dr Dąbrowskiej. Jemy warzywa z listy dozwolonej we wszelkiej postaci, najlepiej na surowo i do syta (nie wolno się głodzić, ponieważ nabawimy się niedoborów) oraz pijemy dużo wody, a owoce spożywamy dekoracyjnie – to są najważniejsze zasady diety.
Jeśli chcesz przeczytać więcej na temat diety warzywno – owocowej dr Dąbrowskiej polecam Ci następujące strony internetowe
- Strony, od których trzeba zacząć. Dowiesz się z nich jak komponować posiłki, co jeść a czego nie oraz jakie są przeciwwskazania do podjęcia się diety.
2. Na tych stronach można znaleźć bardzo wiele innych wpisów na temat diety oraz przykładowe menu warto poszperać.
www.kulinarneprzygodygatity.pl.
www.domowa.tv/menu-tygodniowe-dieta-warzywno-owocowa/
3. Grupa wsparcia na facebooku: dieta wg dr Dąbrowskiej – można wymienić się doświadczeniem, zapytać o coś.
4. I oczywiście książki (wszystkie autorstwa Beaty Dąbrowskiej i Pauliny Borkowskiej):
- Dieta warzywno – owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy,
- Dieta warzywno – owocowa dr Ewy Dąbrowskiej program na 6 tygodni,
- Dieta warzywno – owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy na wychodzenie,
- Dieta warzywno – owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. I co dalej.
Z powyższych źródeł korzystałam też pisząc ten wpis. Z książki tylko jednej – pierwszej z wymienionych.
Poniżej do pobrania tabele z dozwolonymi produktami na diecie dr Dąbrowskiej: