W dzisiejszym wpisie chciałam się z Tobą podzielić właściwością pewnej zielonej, niepozornej substancji. Wspominałam już o niej pokrótce we wpisie Jak wzmocnić odporność przed jesienią? cz. 3 Silne wspomagacze zdrowia, pisząc o chlorelli.
Jednak, aby nie przeoczyć tak ważnej dla nas substancji jaką jest chlorofil, bo to o nim mowa, postanowiłam napisać odrębny wpis, skupiając się między innymi na jego niezwykłych możliwościach usuwania toksyn z organizmu. Toksyny są ściśle powiązane ze stanami zapalnymi, ze słabą odpornością, brakiem równowagi kwasowo – zasadowej w organizmie oraz wieloma innymi, mało przyjemnymi rzeczami. Dlatego tak ważne jest aby sięgać po żywność bogatą w chlorofil każdego dnia.
Dzisiaj wszystko o tym co może dla naszego zdrowia zrobić chlorofil, gdy dostarczymy go do organizmu.
Co dobrego robi dla nas chlorofil?
1. Chroni nas przed nowotworem.
Chlorofil posiada umiejętność wyłapywania substancji rakotwórczych z organizmu i usuwania ich na zewnątrz przez jelita.
Szczególnie jest to ważna wiadomość dla osób, które uwielbiają smażeninę. Podczas tego procesu powstaje w bardzo krótkim czasie, bardzo wiele substancji rakotwórczych tzw. wolnych rodników. Kiedy w organizmie jest więcej wolnych rodników niż przeciwutleniaczy powstaje stres oksydacyjny, a ten jest dla nas wysoce szkodliwy.
Przebywanie organizmu w stanie stresu oksydacyjnego przyczynia się w ogromnym stopniu do powstawania licznych chorób, w tym również raka.
Podczas smażenia tworzy się także substancja o nazwie akrylamid, czyli to co tak wspaniale chrupie w zębach podczas jedzenia np. frytek lub panierki na schabowym. Akrylamid również jest odpowiedzialny za powstawanie chorób nowotworowych.
Więcej o smażeniu i akrylamidzie przeczytasz we wpisie Jak wzmocnić odporność przed jesienią? Cz. 4. Poznaj 5 produktów, których należy unikać w diecie.
2. Usuwa stany zapalne z organizmu.
Codzienna dawka chlorofilu z pożywienia jest w stanie poradzić sobie z ukrytymi stanami zapalnymi, o ile nie rozbuchały się one do niebezpiecznych rozmiarów.
Ze stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami ściśle wiążą się stany zapalne w organizmie. Często, co jest dla nas gorsze, są one uśpione, a my nic z tym nie robimy, bo nie zdajemy sobie z nich sprawy. Choroby przewlekłe, bo o nich głównie mowa, zaczynają się bardzo niepozornie. Gorzej trawimy, mamy coraz częściej skurcze łydek. Nie możemy oprzeć się słodyczom, a gdy ich nie zjemy w ciągu dnia to czujemy silne zmęczenie i ospałość nie wiedząc, że to początki cukrzycy.
Za stany zapalne odpowiedzialne są również inne produkty, które spożywamy na co dzień, jak też częsty stres czy brak ruchu.
3. Usuwa metale ciężkie i toksyny z organizmu.
Często lekarze o nieco bardziej holistycznym podejściu medycznym, przepisują dzieciom np. chlorellę w celu usunięcia toksyn nagromadzonych w ich młodych organizmach w wyniku szczepień. Toksyny ze szczepionek mogą przyczyniać się do nieprawidłowego działania systemu odpornościowego dziecka i tym samym licznych schorzeń.
Być może dlatego niektóre dzieci częściej chorują niż inne?
System odpornościowy jest indywidualną sprawą każdej osoby, zależną od wielu kwestii, głównie od tego jak się odżywiamy. Niektórzy rodzą się już ze słabszą odpornością (czy wiesz, że jest to przeciwwskazanie do szczepienia przeciwko gruźlicy?). Niektórzy lekarze tłumaczą rodzicom, że w szczepionkach nie ma nic za wyjątkiem zabitych wirusów/bakterii oraz soli fizjologicznej jako nośnika. Inni zaś lekarze przepisują tym samym dzieciom chlorellę na pozbycie się toksyn i metali ciężkich z organizmu dziecka, które znalazły się tam w wyniku właśnie szczepień.
Tak naprawdę wszyscy jesteśmy mocno zanieczyszczeni metalami ciężkimi z pożywienia, używek, środków chemicznych i chociażby z wdychanego powietrza. Każdemu z nas przyda się pod tym względem silna dawka chlorofilu. Wątroba odwdzięczy się za to po stokroć.
Koleżanka opowiadała mi ostatnio historię osoby, która jest chora na raka. Bardzo źle znosiła chemioterapię. Koledzy z pokoju nie mogli patrzeć na to jak po każdej chemii osoba ta coraz gorzej wyglądała, brakowało jej sił. Kupili jej opakowanie chlorelli z zaleceniem codziennego jej zażywania. Okazało się, że chlorella tak skutecznie oczyszczała organizm chorej osoby z toksyn, że ta, po chemii, czuła się o niebo lepiej niż gdy chlorelli nie stosowała. Miała więcej sił, była pogodniejsza. Wrócił jej również apetyt.
4. Przywraca organizmowi równowagę kwasowo – zasadową.
Czyli alkalizuje nas od środka. W stanie alkalicznym trudno o chorobę czy nadciśnienie. W stanie alkalicznym czujemy się zdrowi i pełni energii.
Jak uzyskać stan alkaliczny?
Eliminując lub chociaż zmniejszając ilość żywności silnie prozapalnej i zakwaszającej w diecie czyli głównie: wspomniane nadmierne smażenie, wieprzowinę. pszenicę, cukier i nabiał i zastępując ją żywnością bogatą w chlorofil, nie zapominając przy tym o piciu wystarczającej ilości wody w ciągu dnia.
5. Działa silnie antywirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
Spożywanie żywności bogatej w chlorofil bardzo mocno podkręca odporność.
Dawniej zdarzało mi się łapać różne infekcje grzybicze. Ciężko jest mi dokładnie połączyć te zdarzenia ze sobą, ponieważ było to dawno, ale odnoszę wrażenie, że odkąd zażywam żywność bogatą w chlorofil nie łapię już infekcji na tym tle. Widzę także po sobie, że wzmocniłam swoją odpowiedź immunologiczną oraz moja twarz jest bardziej rozjaśniona i wygładzona = odżywiona. Wprowadzając do diety między innymi żywność zieloną czyli żywą pozbyłam się licznych niedoskonałości skóry (więcej o mojej historii twarzowej przeczytasz w tym wpisie).
6. Usuwa nieprzyjemny zapach organizmu.
I tym samym jamy ustnej, który tworzy się wówczas, gdy niewłaściwie się odżywiamy oraz kiedy nasze jelita nieprawidłowo działają. Chlorofil usprawnia działanie jelit i oczyszcza je z zalegającego tam pożywienia, które najpewniej zaczęło już fermentować. Tym samym poprawia się trawienie, a waga reguluje.
W jakich produktach znajduje się chlorofil?
Im intensywniejszy kolor zielony w produkcie tym więcej chlorofilu ma dany pokarm.
Zajadaj się zielonymi warzywami liściastymi czyli jarmużem i szpinakiem, jak również natką pietruszki, koperkiem, rukolą, kapustą pekińską, kapustą chińską, brokułami, zielonym groszkiem, porem i cykorią.
Zażywaj każdego dnia chlorellę.
Zaopatrz się w zieloną trawę pszeniczną i młody jęczmień.
Pij zieloną herbatę i pokrzywę.
Mieszaj na bazie tych produktów odżywcze koktajle, dodawaj warzywa do obiadów, sałatek.
Przekonaj się na własnej skórze jak działa chlorofil. Podawaj chlorofil całej rodzinie. W szybkim czasie dostrzeżesz znaczące zmiany.
Zalkalizujesz się, odżywisz, wzmocnisz i dodasz swojemu życiu energii!
Źródła: