Probiotyki najczęściej kojarzymy z antybiotykoterapią – w czasie jej trwania, żeby nie doszło do nadmiernego spustoszenia w jelitach i niemal całkowitego wyjałowienia z pożytecznych bakterii, są niezbędne.
Probiotyki mają pozytywny wpływ na naturalną florę bakteryjną Twojego przewodu pokarmowego – silnie wspierają jego prawidłowe funkcjonowanie.
Te żywe organizmy nie tylko odbudowują jelita “karmiąc” je tym co dla nich najlepsze. Potrafią o wiele więcej.
Czy wiesz, że probiotyki nie tylko silnie podnoszą odporność i skracają czas przeziębienia ale też regulują wypróżnienia (niwelują zaparcia, zapobiegają biegunkom), działają wspomagająco przy depresji, obniżają wystąpienie alergii u dziecka, poprawiają apetyt, usuwają metale ciężkie z organizmu, łagodzą stany zapalne w organizmie, odmładzają (coraz częściej dodawane są do kremów przeciwstarzeniowych).
Istnieją przy tym wątpliwe szanse, że mogłabyś je przedawkować więc w ogóle nie powinnaś się o to martwić. Ale jak je stosować aby wykazywały się najwyższą skutecznością działania?
Jak zażywać probiotyki aby wykazywały się najwyższą skutecznością?
- Przeczytałam wiele różnych publikacji w tym temacie i zdania są mocno podzielone. Probiotyki to delikatne stworzenia i mogą nie przetrwać silnie kwaśnego ph żołądka. To ph jest różne w ciągu dnia. Na pewno wzrasta podczas spożywania posiłku (pobudzane są wtedy soki trawienne, aby pokarm był dobrze strawiony). A jeśli tak to najlepiej jest przyjmować je około 1 – 2 godziny po posiłku, popijając preparat wodą (nie sokiem, nie herbatą) – czyli wtedy kiedy główne procesy trawienne są już zakończone. Nie wydaje się być dobrym pomysłem spożywanie probiotyków w trakcie posiłku. Można też zaopatrzyć się w preparaty, które są tak “skonstruowane” aby rozpuszczały się dopiero, gdy dostaną się do jelita cienkiego i wtedy problem masz z głowy.
- Ważne jest też stworzenie bakteriom probiotycznym odpowiednich warunków do zasiedlenia w jelicie grubym. W tym celu dobrze jest włączyć do swojego codziennego menu produkty bogate w błonnik – jest to informacja względem której panuje zgodność. Błonnik znajdziesz między innymi w siemieniu lnianym, nasionach chia, płatkach owsianych, owocach ze skórką, warzywach.
- Dodanie tłuszczu do posiłku, po którym przyjmujesz preparat zwiększa przeżywalność bakterii probiotycznych. Wystarczy nawet niewielka jego ilość.
- Podczas zażywania probiotyku unikaj pokarmów, które są kwaśne (napoje bezalkoholowe i soki) oraz zrezygnuj z alkoholu (lub przynajmniej ogranicz go do minimum).
- W przypadku gdy zażycie antybiotyku jest konieczne pamiętaj aby probiotyk zażyć około 2 – 3 godziny po zażyciu leku. Nigdy nie łykaj probiotyków razem z antybiotykami. Przyjazne bakterie zawarte w probiotykach zostaną przez niego zabite i nie będą miały szans na wykazanie osłonowego działania na jelita. Pamiętaj, że jelita odbudowują się po antybiotykoterapii nawet do 6 miesięcy.
Czy probiotyki należy suplementować bez przerwy?
Jeżeli przyjmujesz probiotyki profilaktycznie dobrze jest robić przerwy w ich zażywaniu. Ja najczęściej zużywam całość zakupionego preparatu i robię potem około 1 – 2 miesięczną przerwę. Ostatnio jednak nie kupuję probiotyków dla siebie w ogóle. Wzbogacam moje posiłki naturalnymi probiotykami zawartymi w pożywieniu i widzę, że na ten moment jest to wystarczające. Jeśli zajdzie taka potrzeba sięgnę po preparaty apteczne. W okresie jesienno – zimowym nie rezygnuję z suplementowania probiotykami córki.
Jakie preparaty z probiotykami są najlepsze?
Jeśli szukasz dobrych probiotyków to wybieraj te, które mają dużo różnych szczepów. Odrzucaj takie, które mają wiele miliardów bakterii ale jednego szczepu. To tak jakbyś była na monodiecie – na dłuższą metę jest szkodliwa. Nie kupuj też za każdym razem tych samych szczepów. Zmieniaj je, zmieniaj też preparaty.
Przechowywać w lodówce czy w temperaturze pokojowej?
Preparaty z probiotykami są wrażliwe na działanie słońca i ciepła. Nie spotkałam się jeszcze (gdy kupowałam probiotyki w kroplach) aby było one w przeźroczystych buteleczkach.
Lepszym pomysłem jest kupowanie probiotyków, na których pisze “przechowywać po otwarciu w lodówce”. Niektóre preparaty można przechowywać w temperaturze pokojowej (musi to być wyraźnie napisane), jednak niższa temperatura zawsze wydłuży trwałość preparatu.
Proszek, krople czy tabletki?
Proszek trzeba rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Krople podać bezpośrednio do buzi lub rozpuszczone w łyżeczce płynu (przed użyciem wstrząsam buteleczką). Tabletkę wystarczy popić. Zarówno proszek jak i krople oraz tabletki wykazują się podobną skutecznością. Jeżeli masz problemy z przełykaniem leków wybierz proszek lub krople. Dzieci najpewniej wybiorą krople (najszybszy i najłatwiejszy sposób podania).
Jelita to Twój drugi mózg. Jeśli tak to warto o nie zadbać szczególnie. Pamiętaj jednak, że nic nie wyprzedzi natury. Aby usprawnić pracę jelit i wzmocnić odporność w pierwszej kolejności sięgaj po produkty fermentowane i kiszone: kiszona kapusta, ogórki kiszone, zakwas z buraków.
Jeżeli jelita są odpowiednio nakarmione wówczas bakterie je zamieszkujące będą stały na straży zdrowia całej Twojej rodziny.
Więcej o wpływie jelit na cały organizm dowiesz się z tego wpisu.
Zażywasz probiotyki profilaktycznie czy tylko przy leczeniu antybiotykami?
Źródła:
“Jelita wiedzą lepiej” Michael Mosley