Warning: Undefined array key "margin_above" in /home/skoncent/domains/skoncentrowana.pl/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsiocns_OnPosts.php on line 652
Warning: Undefined array key "margin_below" in /home/skoncent/domains/skoncentrowana.pl/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsiocns_OnPosts.php on line 653
Cukier w cukierniczce nie jest delikatnie rzecz ujmując dla naszego zdrowia najlepszym produktem. Pisałam o tym wielokrotnie na blogu np. tutaj. Na co zamienić cukier przetworzony dowiesz się z kolei z tego wpisu.
Wiele osób również do słodkich owoców oraz soków owocowych podchodzi ze sporym dystansem.
Czy owoców słusznie należy się obawiać i nie jeść ich zbyt dużo? I czym różni się sok owocowy od owoca – czy są w ten sam sposób przez nas trawione? Czy sok owocowy to w ogóle dobry pomysł czy to tylko sam cukier i puste kalorie?
Owoce
Przeciwnicy spożywania owoców w większych ilościach argumentują, że jedna z najgorszych postaci cukru – fruktoza występuje także w owocach. Jednak fruktoza naturalnie występująca w owocach i sokach owocowych, a ta sztuczna fruktoza to zupełnie dwie różne sprawy. Fruktoza naturalna z owoców nie jest dla nas groźna. Poza tym trudno powiedzieć, że w owocach występują jakieś olbrzymie ilości cukrów szczególnie jeśli zestawimy je np. z łyżką syropu, drożdżówką czy żelkami.
W owocach oprócz fruktozy znajduje się także glukoza i to ona dostaje się do krwiobiegu podnosząc poziom cukru we krwi. Kiedy zjadamy całe owoce dzieje się to wolniej, pijąc sok owocowy – szybciej. Wyjaśnię to na przykładzie banana i soku owocowego.
Banan o wadze 100 g zawiera:
21,8 g węglowodanów, w tym 12 g cukru
1,0 g białka
0,3 g tłuszczu
1,7 g błonnika
1 łyżeczka cukru waży około 5 g czyli 1 mały banan zawiera w sobie 2 łyżeczki cukru. Czy ten cukier jest dla nas równie szkodliwy co cukier w cukierniczce?
W owocach oprócz cukru znajdują się również: składniki odżywcze oraz – bardzo ważny w temacie wchłaniania cukrów – błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Błonnik nierozpuszczalny tworzy w jelitach barierę zapobiegającą natychmiastowemu wchłanianiu się cukru do krwiobiegu i tym samym spowolnione zostaje jego przyswajanie. Dzięki temu cukier naturalnie występujący w owocach nie zaburza metabolizmu jak robi to cukier przetworzony.
Owoce to razem z warzywami najbardziej wartościowe pokarmy świata, a cukier w nich zawarty to wspaniałe źródło energii. Są niskokaloryczne a dzięki obecności błonnika sycą na długo. Cukru z owoców nie należy się bać pod pewnymi warunkami.
Sięgając po owoce warto pamiętać o tym, aby spożywać je przed głównymi daniami czyli najpierw jabłko, a dopiero po chwili obiad, nie odwrotnie. Chodzi tu o niełączenie owoców z tłuszczami i białkiem. Dlatego owoce najlepiej jest jeść oddzielnie – jako odrębny posiłek, lub z warzywami. Po owoce lepiej też nie sięgać w godzinach wieczornych, ponieważ mogą utrudniać zasypianie. Nie należy jednak w żadnym przypadku popadać w skrajność i jeśli np. do sałatki z kiszonej kapusty na obiad chcesz dodać jabłko – dodaj je, to tylko mały dodatek.
Owoce to razem z warzywami najbardziej alkalizujące, odtruwające i oczyszczające pożywienie. Są skarbnicą antyoksydantów, które ułatwiają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i chronią przed wieloma chorobami.
Czasami jednak trudno jest schrupać 2 marchewki dziennie, 1 jabłko, całą pomarańczę, a na deser dorzucić selera naciowego. Wtedy z pomocą przychodzą soki owocowe. Po które soki owocowe warto sięgać, a po które nie?
Sok owocowy
Przykładowy skład soku owocowego ze sklepu: woda, przeciery z: marchwi (28%) i bananów (14%), sok jabłkowy z zagęszczonego soku (11%), cukier trzcinowy, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, witamina C.
Zawartość cukrów prostych w 100 ml takiego soku to około 11 gramów. To równowartość około 2 łyżeczek cukru czyli ilość cukru w 100 ml tego soku jest teoretycznie taka sama jak w przypadku małego banana.
Jaka jest różnica między cukrem zawartym w bananie a cukrem w soku owocowym?
W soku owocowym znajdziemy cukier oraz składniki odżywcze ale nie znajdziemy w nim błonnika lub znajdziemy jego minimalne ilości.
Gdy zjadamy owoc to błonnik w nim zawarty sprawia, że cukry proste zawarte w owocu wchłaniają się stopniowo i nie podnoszą poziomu cukru we krwi drastycznie. Kiedy wypijamy sok owocowy poziom cukru w naszym organizmie szybko wzrasta, ponieważ nie ma w nim blokera w postaci błonnika.
Czy w takim razie picie soków owocowych to dobry pomysł?
Oczywiście, że dobry!
Ważne w tym przypadku są trzy kwestie, a mianowicie: pochodzenie soku, rodzaj wyciskarki oraz skład soku, a dokładniej:
- Czy sok wyciskany był w domu czy jest on ze sklepu?
- Jaką wyciskarką do przygotowywania soków dysponujesz?
- Czy jest to sok wyłącznie z owoców czy z dodatkiem warzyw?
Sok owocowy wyciskany w domu a kupiony w sklepie.
Obowiązujące regulacje na rynku Unii Europejskiej, w tym Polsce, ściśle określają czym jest sok. Zgodnie z nimi „sok musi być wykonany tylko z naturalnych składników i nie może zawierać żadnych sztucznych dodatków takich jak sztuczne barwniki, aromaty, słodziki czy konserwanty”.
„Sok odtworzony z zagęszczonego soku musi zachować fizyczne, chemiczne, organoleptyczne i odżywcze właściwości, odpowiadające co najmniej właściwościom jakie posiadają soki bezpośrednio otrzymane z owoców lub warzyw tego samego gatunku”.
Soków owocowych nie powinniśmy przekreślać całkowicie, nawet tych ze sklepu. Jeżeli kupujesz sok w sklepie zwróć uwagę na to czy rzeczywiście kupujesz sok owocowy czy napój owocowy oraz czy do soku nie został dodany sztuczny cukier. Staraj się wybierać soki owocowe z prostym składem i z krótkim terminem ważności (w niektórych sklepach można znaleźć soki jednodniowe lub dwudniowe). Idealnie jeśli sok jest w szklanej butelce a nie w kartonie, a w jego składzie znajdują się też warzywa, a nie same owoce.
Najlepszym jednak rozwiązaniem jest przygotowywanie soków owocowych w domu – te diametralnie różnią się od soków sklepowych.
W domowym soku tradycyjnie przygotowywanym brak rzeczywiście błonnika, lub znajdują się jego minimalne ilości jednak znajduje się w nim coś jeszcze: drogocenna woda strukturalna (która znajduje się w owocach). To woda, która ma zupełnie inną strukturę niż zwykła woda z butelki czy z kranu. Taka woda łatwiej przenika przez komórki naszego organizmu i w ten sposób idealnie go nawadnia. Woda strukturalna ma niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. To najzdrowsza woda na świecie.
Jaka jeszcze jest różnica między sokiem owocowym ze sklepu a domowym? Sok przygotowany w domu nie powstaje z zagęszczonych owoców, nie ma dodatku cukru przetworzonego, a jego cenne właściwości można „wzmocnić” poprzez zastosowanie właściwego sprzętu i odpowiednie dobranie składników soku.
Rodzaj wyciskarki.
Zdecydowanie szybciej przygotowuje się sok w wyciskarce szybkoobrotowej. Niestety wówczas owoc i warzywo „obrabia się” z błonnika. Najlepszym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w wyciskarkę wolnoobrotową. Tego typu wyciskarki działają na owoc i warzywo w taki sposób, że sok z nich powstały zawiera zarówno składniki odżywcze, wodę strukturalną jak i błonnik potrzebny do spowolnienia wchłaniania cukru. Taki sok jest bardziej mętny (sok z wyciskarki szybkoobrotowej jest klarowny) i bardziej wyrazisty w smaku.
Skład soku.
Sok owocowy wyciśnięty w domu w wyciskarce wolnoobrotowej jest bardzo zdrowy. A domowy sok owocowy z dodatkiem warzyw jeszcze bardziej podbija jego walory zdrowotne. W takim soku jest wszystko co dla naszego organizmu najcenniejsze. Przygotowany w ten sposób sok to pokarm, który już na początku został poddany wstępnej obróbce. Dzięki temu jest dla nas łatwo przyswajalny i nie obciąża zbytnio układu trawiennego. Domowy sok zawiera zarówno witaminy i minerały, jak też błonnik oraz enzymy trawienne ułatwiające przyswajanie pokarmu. Owoce, w porównaniu z warzywami, zawierają większą ilość naturalnych cukrów prostych. Dodanie warzyw do soku powoduje, że sok ma niższy indeks glikemiczny niż w przypadku soku przygotowanego z samych owoców.
Zarówno całe owoce jak i soki owocowe odpowiednio skomponowane są dla nas bardzo zdrowe i dostarczają nam mnóstwo witamin i minerałów.
Owoce mają ogromny potencjał antyoksydacyjny i naładowane są witaminami i minerałami. Dotychczasowe wyniki badań epidemiologicznych wskazują, że osoby spożywające często owoce rzadziej zapadają na niezakaźne choroby przewlekłe w porównaniu z tymi, których dieta jest w nie uboga.
Dla naszego organizmu najbardziej optymalne i naturalne jest spożywanie owoców w całości, ponieważ nie dochodzi wtedy do szybkich zmian stężenia glukozy we krwi a trzustka wytwarza mniejszą ilość insuliny. Ponadto większa ilość błonnika pokarmowego w produkcie zapewnia dłużej trwające uczucie sytości.
Jednak odpowiednio skomponowane soki owocowe również mogą być niezwykle odżywczym i wartościowym pokarmem. Warto tylko kierować się pewnymi wskazówkami przy wyborze odpowiedniego soku: najlepiej jeśli jest on przygotowany w domu, jest na bazie nie tylko owoców ale też i warzyw oraz został wyciśnięty w wyciskarce wolnoobrotowej.
Sokowanie to świetny sposób na wprowadzenie zróżnicowania w diecie. Nie oszukujmy się, zdecydowanie łatwiej jest podać dziecku sok wyciśnięty z kapusty, selera naciowego, jabłka i pomarańczy niż dać mu te produkty na talerz i powiedzieć że to jest jego drugie śniadanie.
Soki owocowo – warzywne zapewniają różnorodność w diecie, dostarczają mnóstwa warzyw i owoców w skondensowanej, łatwo przyswajalnej formie, a co za tym idzie sprzyjają budowaniu odporności. To również naturalny zastrzyk energii z samego rana, świetny sposób na zaparcia oraz idealny pokarm podczas oczyszczania organizmu z toksyn lub w czasie odchudzania się. Soki zatem mogą być świetną alternatywą dla owoców i warzyw, po które nie zawsze tak chętnie sięgamy.
Ps. Jeżeli posiadasz wyciskarkę wysokoobrotową to nie wyrzucaj jej od razu z domu po przeczytaniu tego wpisu. Po prostu miej świadomość tego, że picie soków w nadmiarze w takiej postaci może podnosić poziom cukru we krwi. Ale nikt przecież nie wypija hektolitrów soku dziennie codziennie tylko od czasu do czasu 1 szklankę. Wtedy taki sok z pewnością nie wyrządzi żadnej krzywdy nikomu. Sama posiadam w domu zarówno wyciskarkę wysokoobrotową jak i niskoobrotową i korzystam z jednej jak i z drugiej.
Lubisz domowe soki warzywno – owocowe?
Źródła:
„Turbozdrowie w 14 dni”. Jason Vale








Ja za mało pijam soków, powinnam częściej sama wyciskać. Sok marchwiowy wyciskany osobiście to lekarstwo, nawet antynowotworowy, to jest potężny kaliber. Jest sporo info na ten temat. Jeśli owoce to dla nas Polaków przede wszystkim jabłka, tak myślę… 🙂 Buziaki!
Dzięki Puchu za ten komentarz. Tak, sok marchwiowy to lekarstwo! Ludzie piją soki litrami i wychodzą z przeróżnych chorób. Warto tylko pamiętać, żeby decydować się na soki wartościowe a nie te, które mają tylko sam cukier, wodę i trochę zagęszczonych owoców (czyli ze sklepu, soki – napoje sokopodobne). Domowe soki to skarb, to super nawodnienie, to samo dobro:)