To co nakładasz na talerz każdego dnia jest Twoim paliwem. Jeżeli jesz mało wartościowe produkty, żywność wysoko przetworzoną, zbyt często ulegasz ochocie na coś słodkiego, nie dziw się potem, że Twoje samopoczucie jest średnie, często zapadasz na różne infekcje i ogólnie nie bardzo Ci się chce cokolwiek robić. Odczuwasz permanentne przemęczenie. Skoro kupujesz paliwo mizernej jakości, daleko na nim nie zajedziesz. Co prawda, Twój organizm będzie robił co w jego mocy, żebyś mogła sprawnie funkcjonować na co dzień, jednak w końcu jego siły się wyczerpią. Wtedy najczęściej pojawiają się choroby przewlekłe i obezwładniające “nie chce mi się nic ponad to co muszę zrobić”.
Z kolei, jeśli nie traktujesz swojego organizmu jak śmietnik, a wręcz przeciwnie dbasz o niego, jesz zdrową, odżywczą żywność to czujesz, że masz energię do tego żeby nie tylko podołać codziennym obowiązkom, ale też działasz ponad to, co jest zapisane w grafiku. Jesteś bardziej skoncentrowana, a Twój mózg jest w stanie pracować na naprawdę wysokich obrotach. Nie chorujesz co sezon na różnego rodzaju przeziębienia, nie bierzesz rok w rok antybiotyku.
Czujesz się dobrze – wyglądasz dobrze.
Mimochodem wybierasz rower zamiast kanapy, jabłko zamiast drożdżówki, jesteś w stanie pracować intensywniej, lepiej, bardziej wydajnie, wstajesz wypoczęta z zamiarem żeby zrobić coś pożytecznego.
Jedzenie ma ogromny wpływ nie tylko na Twoje zdrowie i poziom energii, ale również na Twoje samopoczucie, nastawienie do świata i myśli.
Po jakie produkty sięgać najczęściej aby uzyskać jak najlepszy efekt zdrowotny w postaci doładowania energetycznego = zdrowotnego?
Doktor Joel Fuhrman, amerykański lekarz i specjalista medycyny żywienia opracował tzw. skalę gęstości odżywczej pokarmów.
Doktor Fuhrman nie tyle skupia się na proporcjach: węglowodany- białko – tłuszcz zawartych w danym produkcie, co na ich stopniu zagęszczenia = naładowania wartościami (składnikami) odżywczymi. Chodzi w niej o to, aby dostarczać maksymalnej dawki substancji odżywczych w zalecanej porcji kalorii.
Skala gęstości odżywczej ANDI ocenia produkty żywnościowe pod względem ich wartości odżywczych w skali od 1 do 1000. Im więcej punktów ma dany produkt tym jego gęstość odżywcza jest większa.
W pożywieniu ocenia się zawartość:
- wapnia, karotenoidów (beta-karotenu, alfa-karotenu, luteiny, zeaksantyny likopenu)
- błonnika, kwasu foliowego, glukozynolatów, żelaza, magnezu
- niacyny, selenu
- witaminy B1 (tiaminy), witaminy B2 (ryboflawiny), witaminy B6, witaminy B12
- witaminy C, witaminy E, cynku
- antyoksydantów (tzw. Skala ORAC) i ich możliwości do zwalczania wolnych rodników.
SKALA GĘSTOŚCI ODŻYWCZEJ ANDI
Jak wynika z tabeli, najzdrowsze pokarmy dla Twojego organizmu to warzywa zielonolistne i krzyżowe oraz owoce, głównie truskawki, granaty, borówki i pomarańcze.
Od czasu do czasu warto też sięgać po strączki i węglowodany złożone. Ryby – tylko z pewnego źródła. Nie można zapomnieć o orzechach w diecie – są bogate w składniki odżywcze i sycą na długo. Najgęstsze spośród nich to pistacje i migdały. Chrup je na zdrowie.
Wygląda na to, że najrzadziej powinniśmy sięgać po produkty z listy “pomarańczowej”. Chociaż ja z tej listy bardzo często wybieram banany, nerkowce i jajka.
Jeśli jesz mięso to staraj się omijać wszelkie centra handlowe i supermarkety. Mięso z takich sklepów jest napakowane chemią i antybiotykami.
Oczywiście to, że nie ma w tabeli natki pietruszki, koperku, kaszy jaglanej, chlorelli czy trawy pszenicznej nie oznacza, że są mało wartościowe – wręcz przeciwnie! Nie sposób jednak umieścić wszystkich produktów w jednej tabeli tak aby była czytelna.
Patrząc jednak na nią wniosek wysuwa się jeden – na Twoim talerzu w pierwszej kolejności powinny znaleźć się warzywa i owoce!
Pamiętaj, że to Ty jesteś odpowiedzialna za swoje zdrowie, a Twój organizm to nie kosz na śmieci czy maszyna do spełniania chwilowych zachcianek i kaprysów.
Jeśli jesz pożywienie mało wartościowe – jesz więcej, bo odczuwasz głód toksyczny i w konsekwencji tyjesz.
Głód toksyczny pojawia się kiedy żołądek nie jest jeszcze w pełni pusty, a mimo to organizm, sygnalizując braki substancji odżywczych, domaga się podaży kolejnej porcji jedzenia żeby uzupełnić niedobory witaminowo – minerałowe.
Jeśli jesz pożywienie bogate w wartości odżywcze – jesz tyle ile potrzebuje Twój organizm, a objawy głodu toksycznego znikają.
Jaki jest zatem skuteczny sposób na pozbycie się objawów głodu toksycznego i tym samym utrzymanie właściwej masy ciała?
Jedz produkty o wysokiej gęstości odżywczej!
Twój organizm dziennie wykonuje bardzo ciężką pracę. Codziennie zachodzi w nim mnóstwo procesów, komórki co chwila regenerują się, wymieniają, powstają nowe, krew cały czas krąży i jest pompowana do wszystkich narządów, a tlen dostarczany do każdej komórki i to bez Twojego świadomego udziału.
Nie utrudniaj mu tego zadania, a raczej wesprzyj go w tym. Ma Ci w końcu służyć na długie lata. Zdrowe odżywianie to wcale nie jest droga sprawa. Już po tygodniu zdrowego odżywiania się jesteś w stanie dostrzec pozytywne zmiany. Nie pozwól na to, abyś była wciąż przewlekle chora.
Bądź przewlekle zdrowa!
Źródła:
“Trzy kroki do zdrowia” Joel Fuhrman