Równie dobrze wpis mógłby brzmieć: “Przy przeziębieniu złote mleko postawi Cię na nogi w oka mgnieniu” lub bardziej dobitnie “Zamiast saszetkowej chemii złote mleko w kubku niech się mieni“.
Dzisiaj wszystko co najważniejsze o kurkumie i przepis na złote mleko.
Wróciłam wczoraj do domu z moją córką dosyć późno. Pogoda była niesprzyjająco wilgotna i zimna. Poczułam, że potrzebuję czegoś rozgrzewającego i wzmacniającego.
Sezon chorobowy zaczyna się pomału rozkręcać. Przynajmniej takie odnoszę ostatnio wrażenie patrząc na kichających i smarkających przechodniów.
Przypomniało mi się, że w mojej lodówce jest mleko kokosowe domowej roboty, z tego przepisu. Szybkim krokiem udałam się więc w kierunku kuchni, aby przygotować sobie mleko i to nie byle jakie mleko, bo złote!
Dlaczego przepis na to mleko przybrało taką piękną nazwę? Bo tak wygląda. A to za sprawą magicznego dodatku – kurkumy.
Przyprawa ta jest najprawdopodobniej najlepiej przebadanym produktem naturalnym, a o jej właściwościach prozdrowotnych można pisać tomy, choć pewnie i tak wciąż trzeba by było te książki uaktualniać o nowe informacje.
W dzisiejszym wpisie przedstawię Ci mój przepis na pyszne złote mleko. Aby zachęcić Cię bardziej do wypróbowania tego przepisu kilka zdań o tej magicznej przyprawie, zwanej medycznym fenomenem.
Najważniejsze właściwości zdrowotne kurkumy:
1. Jest substancją silnie przeciwzapalną, antyoksydacyjną i przeciwnowotworową.
To za sprawą substancji o nazwie kumaryna. Kurkuma zażywana odpowiednio i regularnie jest w stanie usunąć z organizmu wszelkie stany zapalne (również te uśpione, o których nawet nie mamy pojęcia, że je masz). Kurkuma to prawdziwy zabójca raka. Lekarze znanej chińskiej medycyny o nazwie ajurweda leczą chorych pacjentów, wyciągając ich z niekiedy bardzo ciężkich przypadków, stosując m.in. tą przyprawę.
2. Działa żółciopędnie, oczyszczająco i tonizująco.
Fantastycznie oczyszcza wątrobę i nerki z wszelkich toksyn i zbędnych substancji. Usprawnia pracę tych narządów. Reguluje, tym samym, poziom cholesterolu. Działanie żółciopędne sprzyja dobremu trawieniu.
3. Rozgrzewa i wzmacnia, usuwa nagromadzony stres.
Kurkuma jest substancją, która bardzo silnie podkręca odporność organizmu. Działa jak antybiotyk, tyle że bez negatywnych skutków ubocznych.
Kiedy czuję, że coś mnie “bierze” bardzo często sięgam po napój z dodatkiem kurkumy. Sięgam po niego nie tylko wtedy, ale również gdy chcę się ogrzać, uspokoić, oczyścić z nadmiaru emocji nagromadzonych w ciągu dnia. Przyprawa ta jest bowiem silnie wzmacniająca. Usuwa śluz z organizmu, który jest głównym sprawcą przeziębień. Łagodzi, relaksuje i uspokaja. Działa wspaniale na dobry sen.
Czy można podawać kurkumę małemu dziecku?
Oczywiście! Przekonasz się o tym czytając dalszą część wpisu.
Pamiętaj tylko, aby zawsze zaczynać od najmniejszych dawek.
Aby przyrządzić złote mleko przygotuj najpierw domową pastę z kurkumy.
Przepis na domową pastę z kurkumy
Składniki:
2 łyżeczki kurkumy w proszku
około 1/2 szklanki wody
szczypta pieprzu
Wykonanie:
Wsyp do garnka przyprawy i zalej wodą i rozmieszaj. Gotuj przez co najmniej 8 minut cały czas mieszając (tak instruuje nas medycyna ajurwedyjska), aby wydobyć to co najcenniejsze z kurkumy. Powstanie gęsta pasta. Jeśli zrobi się za gęsta (w trakcie gotowania) dodaj wówczas więcej wody do garnka. Uważaj aby kurkuma nie przypaliła się. Pastę przechowuj w szklanym słoiku, w lodówce.
Niedługo zamieszczę wpis na blogu do czego jej używam w mojej kuchni.
Jeśli nie masz czasu na zrobienie pasty z kurkumy, a chcesz napić się złotego mleka – dodaj zwykłą kurkumę w formie proszku. (1 łyżeczkę)
Przepis na złote mleko
Składniki na 1 porcję:
1 szklanka mleka roślinnego np kokosowego lub migdałowego
1 łyżeczka pasty z kurkumy lub 1 łyżeczka kurkumy w proszku
1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego
1 łyżeczka miodu
szczypta suszonego imbiru (na koniuszek łyżeczki)
szczypta pieprzu (bardzo niewielka)
opcjonalnie:
2 -3 goździki
szczypta cynamonu
Wykonanie:
Do garnka wlej mleko roślinne, dodaj pastę z kurkumy, olej kokosowy, suszony imbir, pieprz oraz opcjonalnie goździki i cynamon. Wymieszaj dokładnie trzepaczką i podgrzej wszystkie składniki. Gotuj na bardzo małym ogniu przez chwilę (około 2 minuty) mieszając co jakiś czas, a następnie przecedź mleko przez sitko (czasami jak mi się nie chce pomijam ten punkt i wlewam wszystko). Na koniec dodaj miód. Wymieszaj i wypij 🙂
Jeśli czujesz, że łapie Cię infekcja lub już jesteś chora to skorzystaj z domowej apteczki pierwszej pomocy i napij się czym prędzej złotego mleka z dodatkiem 1 ząbka czosnku i startego na tarce świeżego imbiru. Następnie patrz i podziwiaj jak zdrowiejesz w oczach. Warunek jest jeden – odpuść sobie pracę na ten czas i wykuruj się porządnie.
Zwróć uwagę na składniki mieszanki: kurkuma, olej kokosowy, miód, imbir i goździki to naturalne antybiotyki. Złote mleko to prawdziwa petarda odpornościowa! Wszystkie apteczne saszetki na przeziębienie nie umywają się do tego napoju.
Wracając do wczorajszego wieczoru…
Zapodałam sobie ten fantastyczny napój, a moje dziecię rzecz jasna od razu znalazło się obok mnie domagając się możliwości skosztowania co ta matka znowu pije. Dałam jej na łyżeczkę i zauważyłam, że chce więcej. Przelałam jej zatem trochę złotego mleka do jej bidonu, rozcieńczając i studząc jednocześnie całą zawartość mlekiem kokosowym. Wypiła pół szklanki!
Moja córka od dawna zajada się potrawami z dodatkiem kurkumy. Sypię ją w niewielkich ilościach niemal wszędzie (do zup, placków, naleśników, ciasteczek, wypieków). Najpewniej była do tego smaku już przyzwyczajona.
Myślę, że od tej pory złote mleko zagości w naszym domu przynajmniej 3 razy w tygodniu, do czego również Ciebie gorąco zachęcam. Jeśli znajdą się buntownicy skorzystaj z mocy reklamy i marketingu. Toż to złote mleko bogów! Nie skuszą się na takie rarytasy?