Wracasz do domu z pracy, a w kuchni świeci pustkami. Dzieci na pewno zaraz zaczną upominać się o obiad. Wiesz dobrze, że w innym przypadku za chwilę zasiądą do stołu z chlebem i ulubionymi dodatkami. Co wtedy? Jeśli masz pod ręką mus z dyni z tego wpisu oraz resztki ugotowanej kaszy jaglanej z zeszłego dnia to do dzieła!
Przepis na zdrowe placuszki z dyni
Składniki (na około 20 placuszków w zależności od wielkości):
1 szklanka musu z dyni (przepis na mus znajdziesz tu)
1/2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej (czyli w proporcji woda : kasza 2:1)
2 jajka
1 łyżka syropu klonowego
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
trochę kurkumy (nawet szczyptę na dobry początek)
olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Wszystko ze sobą połącz blenderem. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli tak nie jest dodaj więcej mąki lub kaszy. Wykładaj łyżką ciasto i smaż na rumiano, na niewielkiej ilości tłuszczu. Powinny się łatwo przekręcać. Te placuszki nie lubią dużo tłuszczu na patelni.
Są bardzo zwarte i mięciutkie zarazem. Dobrze trzymają się w rączce dziecka. Dynia jest słodka sama w sobie więc może okazać się, że w ogóle nie potrzebujesz dosładzać ciasta syropem. Choć dzięki niemu placuszki nabierają bardziej wyrazistego smaku. Moje dziecię zjadło 3. Mama resztę, bez wyrzutów sumienia:)
Oczywiście lepiej smakują poza talerzem….. “Mamo, nie wiedziałaś?”