Właśnie mija ostatni tydzień wakacji. Po nich wrzesień i wraz z nim rozpoczynający się nowy sezon szkolny. Ten okres często kojarzy nam się ze zwiększoną liczbą przeziębień i różnego rodzaju infekcji. Może jest jeszcze za wcześnie aby wspominać o… jesieni i chorobach, jednak żeby sezon przeziębień łatwiej przejść, dobrze jest uzbroić się w zestaw różnego rodzaju domowych preparatów już teraz.
Jednym z takich preparatów, które rok w rok przygotowujemy z mężem, jest syrop z owoców czarnego bzu. To jeden z najskuteczniejszych środków na sezonowe infekcje, szczególnie górnych dróg oddechowych.
W dzisiejszym wpisie chciałam przedstawić Ci jego właściwości zdrowotne, podaję prosty przepis na syrop oraz opisuję jak go stosujemy w domu.
O syropie z owoców czarnego bzu wspominałam już trochę we wpisie Jak wzmocnić odporność przed jesienią?
Tutaj pisałam o kwiatach czarnego bzu: ich właściwościach, działaniu, a także podałam przepis na pyszny syropek.
Obecnie mamy sezon na owoce z czarnego bzu (sierpień). Warto skorzystać ze zdrowotnych właściwości tego krzewu. Syrop z owoców czarnego bzu wybawił nas już z niejednej infekcji.
Gdzie można spotkać krzewy czarnego bzu?
Krzewy czarnego bzu można spotkać niemal wszędzie. W lesie, przy drodze/ulicy, na łące. Łatwo rozpoznać krzewy z kwiatami czarnego bzu, ponieważ wydzielają one bardzo intensywny zapach i są prześliczne. Z kolei gdy kwiaty przekształcają się w owoce, mogą one nieco zmylić swoim wyglądem – przypominają trochę aronię, którą też można spotkać w lesie :). Jeśli nie jesteś pewna czy krzew, który znalazłaś to czarny bez zapytaj kogoś kto potrafi go rozpoznać.
Jakie właściwości posiada syrop z owoców czarnego bzu?
Ma on właściwości silnie przeciwwirusowe – potrafi zahamować rozprzestrzenianie się choroby wirusowej (związki znajdujące się w owocach nie pozwalają na przenikanie wirusa przez ściany komórkowe). Skutecznie obniża gorączkę spowodowaną infekcją, a także łagodzi kaszel, ułatwia wykrztuszanie, rozrzedza katar, uśmierza ból.
Ponadto syrop z owoców czarnego bzu zawiera olejki eteryczne, flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, pektyny i sole mineralne.
Owoce czarnego bzu zawierają też spore ilości witaminy C i A oraz antocyjany zwalczające wolne rodniki.
Syrop z owoców czarnego bzu ma też inne właściwości: wzmacnia odporność, działa moczopędnie, łagodzi stany zapalne skóry, uszczelnia naczynia włosowate, przyspiesza metabolizm. Ma zdolność do oczyszczania krwi z toksyn. Działa napotnie, przeciwbólowo i lekko przeczyszczająco. Można go również stosować przy stanach zapalnych żołądka – działa łagodząco.
Syrop z owoców czarnego bzu regularnie powinny pić osoby, które szczególnie często zapadają na różnego rodzaju infekcje górnych dróg oddechowych czy grypę.
Nigdy nie spożywaj owoców z czarnego bzu na surowo! Są trujące.
Przepis na syrop z owoców czarnego bzu
Składniki na 8 małych słoiczków:
1 kg owoców
800 g cukru
trochę wody (około 2/3 szklanki)
opcjonalnie sok wyciśnięty z 1 cytryny
Przygotowanie:
Pościągaj ręcznie dojrzałe owoce czarnego bzu – odrzuć owoce o kolorze czerwonym i zielonym (choć z własnego doświadczenia wiem, że idealnie nie da się tego wykonać). Wsyp owoce do garnka, podlej odrobiną wody i wszystko przemieszaj. Zagotuj owoce pod przykryciem aż owoce puszczą sok. Nie gotuj owoców. Wystarczy żeby się zagotowały, a później dosłownie przez minutę podgotowały na minimalnym ogniu. Przecedź owoce przez sitko.
Syrop przelej ponownie do garnka i jeszcze raz delikatnie podgrzej – to ważne, ponieważ słoiczków nie pasteryzujemy. Dodaj sok z cytryny. Gorący syrop przelej do czystych, wyparzonych słoiczków (ja zawsze wykorzystuję w tym celu małe słoiczki). Zakręć dobrze słoiczki i odwróć je do góry dnem. Gdy przestygną przetrzymuj je w chłodnym miejscu.
Po otwarciu przechowuj słoiczek w lodówce, chyba że wypijecie go w ciągu dwóch dni.
Dawkowanie:
Podczas infekcji pij syrop nawet 4 – 5 razy dziennie po 2 łyżki. Dziecku podawaj mniej. Wystarczy po 1 łyżce bezpośrednio lub dodawaj syrop do przestudzonej herbatki.
W celu wzmocnienia odporności 2 łyżki przed snem, dziecku połowę porcji przez kilka tygodni.
Aby sprawdzić ewentualną reakcję alergiczną zawsze na początku spróbuj bardzo niewielkiej ilości syropu.
Syrop z owoców czarnego bzu może być przyjmowany przez dzieci oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią. Nie można jednak przesadzać z ilością wypijanego syropku, ponieważ mimo wszystko jest on na bazie cukru. Jeśli przesadzisz z ilością może skończyć się też na biegunce 🙂
Nie zaleca się przygotowywania konfitur z resztek po owocach czarnego bzu, ponieważ pestki zawarte w owocach, gdy dostaną się do żołądka, pod wpływem enzymów wydzielają szkodliwy kwas cyjanowodorowy.
Przygotowujesz latem syrop z owoców czarnego bzu?
Ps. Jeżeli nie masz możliwości zebrania owoców z czarnego bzu, zawsze możesz wybrać się do apteki po sok z czarnego bzu. Często w sprzedaży dostępne są również syropki na kaszel na bazie owoców z czarnego bzu – zwróć jednak uwagę na pozostałe składniki takiego preparatu, a szczególnie na substancje pomocnicze. Skład niektórych syropków jest co najmniej wątpliwy.