Probiotyki mają zbawienny wpływ na naturalną florę bakteryjną Twojego przewodu pokarmowego. Te niezwykłe mikroorganizmy stanowią do około 99% całkowitej informacji genetycznej organizmu. Spełniają bardzo wiele funkcji i przynoszą masę korzyści zdrowotnych. Są absolutnie niezbędne podczas stosowania antybiotykoterapii w celu odbudowy mikroflory jelitowej. Czy poznaliśmy już wszystkie możliwości probiotyków? Z pewnością nie. Cały czas trwają badania nad tymi ciekawymi mikroorganizmami. Sprawdź czy wiesz już wszystko co najważniejsze o roli probiotyków w naszym organizmie czy może jest jeszcze coś co Cie zaskoczy?
Według oficjalnej definicji FAO i WHO probiotyki to żywe organizmy, które maja bardzo korzystny wpływ na Twoje zdrowie. Słowo “pro” oznacza “dla”, natomiast “biotyki” oznacza “życie” – czyli jednym słowem probiotyki są “dla życia”.
Skład probiotyków
Najpowszechniejszymi składnikami probiotyków są najczęściej:
- pałeczki kwasu mlekowego,
- niektóre szczepy bifidobakterii
- szczep drożdży Saccharomyces boulardii.
Probiotyki znane są głównie ze swoich zdolności do odbudowy mikroflory jelitowej oraz wzmacniania odporności. Pałeczki kwasu mlekowego i bifidobakterie wytwarzają kwas mlekowy i octowy chroniąc w ten sposób przewód pokarmowy przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Drożdże Saccharomyces boulardii hamują działanie toksyn bakteryjnych, stymulują aktywność nabłonka jelitowego oraz pobudzają procesy immunologiczne w obrębie śluzówki jelit.
Dobrze pracujące jelita są podstawą zdrowia. Blisko 80% odporności znajduje się właśnie w nich. Jelita nazywane są w końcu drugim mózgiem. Jeżeli w jelitach nie będzie pożytecznych bakterii to pokarmy, które zjadasz nie będą odpowiednio wchłaniane. Jeżeli pokarmy nie będą właściwie wchłaniane, nie dostarczysz sobie odpowiednich ilości witamin i minerałów. Pomimo właściwej, dobrej diety mogą pojawić się pewne niedobory składników odżywczych. Dlatego tak ważne jest aby dbać o swoją mikroflorę jelitową.
Probiotyki wykazują nie tylko działanie regenerujące po antybiotykoterapii i ochronne względem układu trawiennego, choć te cechy są najbardziej im znane. Mają też szereg innych, bardzo istotnych właściwości.
Jakie korzyści wynikają ze stosowania probiotyków?
- pomagają w wychodzeniu z choroby,
- poprawiają apetyt,
- przyjmowane podczas ciąży zmniejszają ryzyko wystąpienia atopowego zapalenia skóry u dziecka,
- są skutecznym lekarstwem na katar sienny,
- działają wspomagająco w leczeniu kolek u niemowląt,
- zapobiegają powstawaniu infekcji dróg moczowych,
- zapobiegają zapaleniu dziąseł,
- regulują ciśnienie krwi,
- normują cholesterol,
- działają wspomagająco w przypadku depresji,
- łagodzą zmiany zapalne w organizmie,
- wspierają usuwanie infekcji drożdżowych,
- działają wspomagająco w alergiach,
- zapobiegają tworzeniu się nieszczelnego jelita (w duecie ze zdrowym odżywianiem)
- wykazują działanie przeciwstarzeniowe – probiotyki znalazły swoje zastosowanie nawet w kosmetyce (są składnikiem kremów do twarzy, żelów i toników).
Probiotyki mniej znane są ze swoich zdolności do rozkładania toksycznych substancji chemicznych, których Twoje ciało nie potrafi do końca usunąć. Probiotyki są też w stanie pomóc w detoksykacji nawet najbardziej szkodliwych substancji chemicznych występujących w środowisku, z którymi masz styczność praktycznie każdego dnia.
Lista szkodliwych substancji chemicznych, które probiotyki są w stanie usunąć z organizmu
Bisfenol A
Ten wszechobecny środek toksyczny (znajdziesz go w paragonach, pieniędzy papierowych, wkładkach do żywności w puszkach, kompozytach dentystycznych, tworzywach sztucznych) może doprowadzić do licznych zaburzeń hormonalnych w organizmie. W badaniach na zwierzętach znaleziono dwa popularne szczepy probiotyczne, Bifidobacterium breve i Lactobacillus casei, które pomagają organizmowi w detoksykacji poprzez zmniejszenie wchłaniania bisfenolu A przez jelito. W badaniach tych stwierdzono, że zwierzęta otrzymujące te probiotyki miały 2 – 4-krotnie wyższe wydalanie bisfenolu A z kałem, niż zwierzęta, które nie zażywały żadnych probiotyków, co sugeruje, że suplementacja probiotyczna również może wpływać korzystnie dla ludzi.
Pestycydy
Badania naukowe dowiodły, że szczepy probiotyczne wyselekcjonowane z tradycyjnej koreańskiej fermentowanej kapusty znanej jako kimchi (znajdują się tam bakterie z grupy Lactobacillus), są w stanie rozłożyć pestycydy. Wykazano, że już po trzech dniach rozkład ten jest na poziomie 83,3%. Do 9 dnia rozkład jest całkowity.
Metale ciężkie
Bakterie Lactobacillus stanowią środek pomocniczy w zmniejszaniu toksyczności metali ciężkich u ludzi. Według jednego z badań „dzieje się tak, ponieważ bakterie te posiadają mechanizmy oporności, które skutecznie zapobiegają uszkodzeniom komórek i mogą wiązać metale ciężkie usuwając je w ten sposób wraz z kałem”. Duży wpływ na działanie ochronne Lactobacilli wobec toksyczności pierwiastków wynika z budowy ich ściany komórkowej, w tym białek powierzchniowych.
Rakowe środki konserwujące żywność
Inne badanie nad bakteriami Lactobacillus wykazało, że są one zdolne do rozkładania azotanu sodu, naturalnie i sztucznie występującego związku chemicznego związanego z wieloma przewlekłymi chorobami zwyrodnieniowymi, w tym z rakiem. Badanie wykazało zmniejszenie zawartości azotanu sodu w organizmie nawet o 90,0% już po 5 dniach.
Nadchloran
Nadchloran to składnik paliwa, który szeroko zanieczyszcza środowisko i naszą żywność. Niestety stwierdzono, że nawet żywność organiczna koncentruje wysokie poziomy tego toksycznego środka, co sprawia, że niezwykle trudno jest uniknąć narażenia na tą substancję. Nadchloran obecnie występuje w niepokojących stężeniach nawet w mleku matki i moczu. Przyczynia się do licznych zaburzeń hormonalnych. Między innymi rozregulowuje pracę tarczycy (utrudnia prawidłowe przyswajanie jodu). Niedawne badanie wykazało, że korzystny szczep bakteryjny znany jako Bifidobacterium Bifidum jest zdolny do degradacji nadchloranu, a niemowlęta karmione piersią wykazują niższe jego poziomy niż niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym ze względu na zdolność bakterii mleka matki (bogatego w ten szczep bakterii probiotycznych) do degradacji nadchloranu.
Heterocylowe aminy
Heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA) są związkami powstającymi podczas poddawania mięsa obróbce w wysokich temperaturach (150–300 stopni C) i są wyjątkowo mutagenne, ponieważ uszkadzają DNA. Zidentyfikowano szczepy Lactobacillus, które znacznie zmniejszają genotoksyczność tych związków. Jeżeli jesz mięso to najlepiej jeżeli będziesz je gotować lub parować, rzadziej piec. Smażenie wyeliminuj najlepiej całkowicie. Przy okazji warto dodać, że generalnie spożywamy za dużo mięsa. Współczesne społeczeństwo jest mocno przebiałczone (będzie o tym oddzielny wpis).
Toksyczne produkty spożywcze
Jednym z powszechnie stosowanych produktów spożywczych jest pszenica. Niestety w obecnej formie jest ona wysoce zmodyfikowana i nie jest już tą samą pszenicą co dawniej. Współczesna pszenica zawiera szereg białek, których genomowa zdolność do wytwarzania enzymów nie jest możliwa. Kiedy te niestrawione białka (jest ich ponad 23 000) dostają się do krwi, mogą siać spustoszenie w Twoim organizmie. Ostatnie badania wykazały, że pożyteczne szczepy bakterii są w stanie rozkładać kleiste białka pszenicy, a tym samym częściowo zmniejszać jego antygenowość i toksyczność.
To głównie w jelitach kryje się Twoje zdrowie.
Sprawnie działający układ trawienny potrafi usunąć szkodliwe substancje z pożywienia, których niestety nie jesteś w stanie uniknąć w 100%. Aby utrzymać układ trawienny w dobrej kondycji najlepszym rozwiązaniem jest sięganie w pierwszej kolejności po probiotyki naturalne czyli kiszone ogórki, kapustę kiszoną, zakwas z buraków, kimchi, ocet jabłkowy, kefiry i jogurty (najlepiej roślinne lub względnie hipoalergiczne przetwory z mleka koziego) czy japońskie natto. Ekologicznie produkowana surowa/kiszona żywność to doskonały sposób na ciągłe uzupełnianie zapasów probiotycznych. Jedzenie zawsze będzie najlepszym sposobem na wsparcie zdrowia, w tym zdrowia probiotycznego.
Jeżeli jednak na co dzień nie zajadacie się kiszoną kapustą, ogórkami kiszonymi a smak zakwasu z buraków Wam nie odpowiada warto sięgnąć po suplementy probiotyczne. Również warto z nich skorzystać kiedy panuje sezon chorobowy. Najlepszym wyborem są te preparaty, które zawierają dużo różnych szczepów. Odrzucaj takie, które mają wiele miliardów bakterii ale jednego szczepu. To tak jakbyś była na monodiecie – na dłuższą metę jest szkodliwa. Pamiętaj, że ma być różnorodnie. Probiotyki zapobiegając tworzeniu się nieszczelnego jelita, nie dopuszczają tym samym do przedostawania się toksycznych substancji do krwiobiegu stojąc na straży Twojego zdrowia. Jest to szczególnie ważne w okresie jesienno – zimowej aury. Nie przez przypadek to właśnie w tym czasie mamy sezon na naturalne produkty probiotyczne.
Dbasz o swoje jelita? Sięgasz po żywność naturalnie probiotyczną?
Źródła:
“Jelita wiedzą lepiej” Michael Mosley