Na dobry początek chciałam Ci zaproponować na niedzielne popołudnie przepyszne muffinki, które zawsze wyjdą nawet tej szefowej kuchni, która twierdzi że talentu do pieczenia z pewnością nie ma (właśnie Tobie szczególnie mówię, że z pewnością tak nie jest i raczej trafiałaś jedynie na złe przepisy). Przekonasz się o tym, gdy wypróbujesz ten fantastyczny przepis i oczarujesz nim gości, którzy przyszli niespodziewanie o 13.30 (czyżby to teściowa?). Te pyszne babeczki przygotujesz w 5 minut, a upieczesz w kolejne 25 minut.
Kawa z lekka zdąży przestygnąć, ale jeszcze nie całkiem, a po kuchni rozniesie się już na dobre aromat słodyczy. Ty zaś z uśmiechem na twarzy odpowiednim dla pewnej siebie Pani domu, podasz do wiadomości, że muffinki zaraz będą gotowe, a są tak zdrowe i lekkie, że każdy może się skusić i je skosztować, zarówno koleżanka na diecie jak i jej roczna córeczka, której zęby zapewne wszystkie jeszcze nie wyszły (na marginesie zęby maluszkom do tego potrzebne nie są), no i wspomniana teściowa.
Bardzo lubię piec te muffinki, ponieważ szybko zaspokajają potrzebę na coś słodkiego, bez późniejszych wyrzutów sumienia.
Połączenie cukru z tłuszczem nigdy nie jest dobre, ale przecież nie zajadasz się czymś takim codziennie i rzecz jasna nie zjadasz całej brytfanny. Wtedy zapewniam Cię, że Ci nie zaszkodzą.
Nawiasem mówiąc:
Warto wyznaczyć sobie takie dni rozpusty w ciągu tygodnia. Wtedy wiemy, że czeka na nas małe co nieco gdy dopadnie nas popołudniowe zmęczenie po sobotnich porządkach, przechodzimy w sklepie pomiędzy półkami uginającymi się od słodyczy lub ciągnie nas za spódnicę mały bobas, z oczami kota ze Shreka, proszący o coś słodkiego. Łatwiej jest wówczas nie oprzeć się pokusie zjedzenia batonika, a z kolei dzieci w domu będą wiedzieć, że są takie dni w tygodniu, kiedy mama zamienia się w czarodziejkę i czaruje w kuchni cuda.
Przepis na pyszne muffinki owocowe
Składniki:
3 dojrzałe banany
2 jajka
50 ml oliwy z oliwek
30 g mąki ziemniaczanej
70 g mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych)
70 g mąki ryżowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 180 stopni z opcją grzanie “góra-dół”. Przygotuj formę na muffinki. Banany obierz i pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski. Dodaj do nich 2 jajka i wlej 50 ml oliwy z oliwek. Zblenduj blenderem. Do powstałej masy dodaj suche składniki i wymieszaj łyżką. Gotowe!
Teraz tylko wypełnij foremki na muffinki ciastem i dodaj na wierzch wybrane owoce. Piecz około 20-25 minut w piekarniku.
Babeczki pysznie smakują z kawałkami brzoskwiń pokrojonych w kostkę. Dodaj według uznania. Ja lubię jak jest dużo owoców w środku. Bez obaw, muffinki wyjdą. Świetnie sprawdzają się też z owoców: borówki, jagody, truskawki, gruszki, jabłka. Maliny z kolei będą zgrzytać w zębach. Nie każdy lubi.
Smacznego!
Jeśli chcesz zrobić wersję bezglutenową to zamień mąkę owsianą na zmielone w młynku do kawy płatki jaglane w tej samej ilości. Muffinki będą miały nieco inną konsystencję po upieczeniu ale zapewniam Cię, że smakują równie wybornie.
Zawsze możesz pokusić się na muffinki z kawałkami gorzkiej czekolady, ale to już jest wersja de lux, tylko od święta:)
A teraz zabierz kilka muffinek na talerz, zaparz sobie ulubioną herbatę i zrelaksuj się na moim blogu czytając kolejne wpisy, na które serdecznie Cię zapraszam… i oczywiście daj znać w komentarzu czy warto było dla nich poświęcić tę chwilę w kuchni.
Uwielbiam muffiny – z pewnością wypróbuję ten przepis 🙂
Piekłam już dwa razy i zawsze wychodzą pyszne!
Cieszę się że smakowały. Te muffiny jeszcze nigdy mnie nie zawiodły a na nadchodzącą jesień będą jak znalazł na dłuższe wieczory przy ciepłej herbacie:)