Istnieje w naturze taka żywność, która wyjątkowo korzystnie wpływa na Twoje ciało. Są to tzw. superfoods. Te super pokarmy działają nie tylko wzmacniająco, zapobiegawczo i odżywczo, ale też w wielu przypadkach leczniczo. Do superfoods zalicza się między innymi: nasiona chia, acerolę, owoc baobabu, siemię lniane, chlorellę, spirulinę, jagody goji, acai berry, czy żurawinę, a nawet kaszę jaglaną. Im więcej żywności typu superfoods w Twojej diecie tym lepiej. Tym silniejszy organizm budujesz. Im więcej superfoods w diecie dziecka tym zapewniasz mu lepszy start w dorosłość – zdrowie wpływa na wszystko, nie tylko na dobrą kondycję fizyczną, ale też lepszą pamięć i koncentrację, lepsze samopoczucie, wyższy poziom energii.
Jednym ze szczególnych superfoods, który ma niezwykle bogate właściwości lecznicze i wzmacniające, jest pyłek pszczeli i o nim w dzisiejszym wpisie. Co zawiera pyłek pszczeli? Jakie właściwości posiada? Jak stosować? Dla kogo nie jest wskazany?
Jaki skład ma pyłek pszczeli?
Pyłek pszczeli jest niezwykle zróżnicowanym produktem roślinnym, bogatym w substancje biologicznie aktywne. Produkt ten składa się z pyłków kwitnących roślin zebranych przez pszczoły i częściowo przez nie przetworzonych. Pyłki lepione są w małe kuleczki, z których każda składa się z około 100 tysięcy ziaren pyłków różnych roślin (też tych działających leczniczo).
Wyjątkowe wartości odżywcze pyłku pszczelego wynikają z jego bardzo bogatego składu chemicznego. Zidentyfikowano w nim ponad 200 różnych związków. Pyłek składa się z: białka i aminokwasów, węglowodanów, lipidów i kwasów tłuszczowych, związków fenolowych, enzymów i koenzymów, a także witamin i biopierwiastków.
Skład pyłku pszczelego:
- 33% węglowodany,
- 22-23% białko,
- 20% błonnik,
- 6-7% lipidy,
- 1,4% związki fenolowe,
- 1,3% biopierwiastki takie jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo i cynk,
- 0,13 % witaminy, między innymi A, B1, B2, B6, E, C, D, PP, B12,
- 0,1% pozostałe substancje.
Jakie właściwości posiada pyłek pszczeli?
Pyłek pszczeli posiada właściwości lecznicze i terapeutyczne, silnie podnosi odporność. Może być stosowany nie tylko przez dorosłych, ale też przez dzieci, tyle że w odpowiednich dawkach. Poniżej najważniejsze właściwości pyłku pszczelego:
1. Silnie odżywia organizm i poprawia apetyt.
Pyłek pszczeli zawiera niemal wszystkie substancje odżywcze potrzebne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Spożywanie go wiąże się ze wzmocnieniem organizmu i poprawieniem jego naturalnej odporności na różnego rodzaju choroby i zakażenia (pyłek pszczeli jest adaptogenem). Pyłek pszczeli jest szczególnie zalecany osobom będącym na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Dostarcza bowiem pełnowartościowego białka oraz dobrze przyswajalnego żelaza. Pyłek pszczeli wykazuje też pozytywny wpływ na mikroflorę bakteryjną jelit (kiedy flora jelitowa zostaje odbudowana i zasiedlona dobrymi bakteriami wówczas wraca apetyt na zdrowe, pełnowartościowe jedzenie, warto w tym celu stosować również dobrej jakości probiotyki). Pyłek pszczeli doskonale sprawdzi się przy biegunkach i zaparciach – reguluje przemianę materii, zawiera w swoim składzie błonnik. Pyłek pszczeli wykazuje ponadto silne działanie alkalizujące – wspaniale odkwasza organizm (zakwaszenie organizmu jest jedną z przyczyn chorób cywilizacyjnych). Ma on również właściwości detoksykacyjne (odtruwające).
2. Pomoc przy zaburzeniach przemiany lipidowej.
Pyłek pszczeli wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe – wspomaga leczenie nadciśnienia, stanów pozawałowych i obniża poziom cholesterolu. U chorych na stwardnienie miażdżycowe tętnic z zaawansowaną krótkowzrocznością i częściowym zanikiem nerwu wzrokowego, pod wpływem stosowania pyłku pszczelego stwierdzono obniżenie poziomu cholesterolu w surowicy krwi, a także polepszenie wzroku. Pyłek kwiatowy stosowany u chorych z hiperlipidemią i miażdżycą obniżał od 20 do 30% poziom lipidów i cholesterolu, a także o około 30% zmniejszał zlepianie płytek krwi. Pyłek kwiatowy i uzyskiwane z niego wyciągi, zwłaszcza rozpuszczalne w tłuszczach, stosuje się z powodzeniem w stanach pozawałowych, a także w zaburzeniach krążenia obwodowego. W połączeniu z ostropestem wspaniale reguluje pracę wątroby.
3. Skuteczny środek przeciwzapalny.
Pyłek pszczeli wykazuje silne działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Badania wskazują, że wyciągi etanolowe z pyłku kwiatowego odznaczają się silnym działaniem antybiotycznym. Kuracja pyłkiem pszczelim podczas choroby skraca czas jej trwania. Organizm szybciej radzi sobie z przeziębieniami, zakażeniami górnych dróg oddechowych, zapaleniem płuc i innymi infekcjami. Pyłek pszczeli pomoże przy rozstroju żołądka czy nawet w stanie zapalnym nerek. Działa też przeciwbólowo.
Wodny wyciąg z pyłku pszczelego może być stosowany jako lek poprawiający działanie leków przeciwnowotworowych. Badania nad pyłkiem pszczelim w zastosowaniu terapii przeciwnowotworowej wciąż trwają, a wyniki coraz bardziej zdumiewają.
4. Wsparcie dla osób dbających o zgrabną sylwetkę.
Kiedy dbasz o linię ważne jest abyś sięgała po produkty, które odżywią i wzmocnią Twój organizm. Szczególnie jeśli decydujesz się na ograniczenie spożywanych kalorii. Uboższa dieta grozi nie dostarczaniem odpowiedniej ilości składników odżywczych do organizmu. Pyłek pszczeli jest idealnym rozwiązaniem. Jest to produkt niskokaloryczny i silnie odżywiający, o wysokiej zawartości błonnika. Co więcej, pyłek pszczeli zawiera lecytynę, która stymuluje “wypłukiwanie” z ciała tkanki tłuszczowej. Zawiera też naturalną fenyloalaninę regulującą ośrodek głodu i sytości w mózgu.
5. Wsparcie dla osób starających się o dziecko – poprawa płodności.
Pyłek pszczeli stymuluje owulację. Jeżeli staracie się o dziecko najlepiej spożywać ten produkt od pierwszego dnia cyklu do zakończenia dni płodnych, a następnie przerwać kurację (ze względu na prawdopodobieństwo zajścia w ciążę, ponieważ pyłek nie jest wskazany w pierwszym trymestrze ciąży). Po pierwszym trymestrze można powrócić do spożywania pyłku pszczelego – zapobiega poronieniom.
Pyłek pszczeli przyda się również mężczyznom – poprawia spermatogenezę (proces powstawania i dojrzewania plemników).
Innym superfoods poprawiającym płodność, o którym pisałam już na blogu, jest maca.
Przy okazji, warto zaznaczyć, że pyłek pszczeli łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy. Badania wykazały, że reguluje on hormony i poprawia samopoczucie. Pomaga też mężczyznom przy problemach z prostatą. Pyłek, działając przeciwzapalnie, pomaga opanować częste wizyty w toalecie.
6. Przeciwdziała alergii.
Pyłek pszczeli dzięki swoim właściwościom antyhistaminowym pomaga uporać się z alergiami. Jeżeli cierpisz na alergię kurację pyłkiem najlepiej zacząć na kilka tygodni przed rozpoczęciem sezonu kwitnienia. Dobrze jest połączyć kurację pyłkiem pszczelim z miodem i olejem z czarnuszki, które również wykazują silne właściwości antyalergiczne.
7. Legalny doping.
Dla sportowców w celu polepszenia osiąganych wyników (siła, masa, wytrzymałość) warto dołączyć do codziennego menu pyłek pszczeli. Badania wykazały, że sportowcy spożywający regularnie pyłek pszczeli zaobserwowali przyrost siły o 40-50%.
Jak stosować pyłek pszczeli?
Nie warto jeść pyłku pszczelego w całości – jest on wtedy niewiele przyswajalny przez nasz organizm (zaledwie kilka procent). Aby odnieść z jego spożywania jak największe korzyści pyłek najlepiej jest rozdrobnić pulsacyjnie np. w młynku do kawy. Nie polecam kupować pyłku już rozdrobnionego. Z takiego pyłku wiele cennych substancji zdążyło się już ulotnić.
Ogólne zalecenia odnośnie dawkowania wyglądają następująco:
1 łyżeczka pyłku pszczelego waży ok. 5 g.
Dawkowanie dzienne wg zaleceń:
- Dzieci w wieku 3-5 lat – 10 gramów.
- Dzieci w wieku 6-12 lat – 15 gramów.
- Dzieci powyżej 12 lat oraz dorośli – 20 gramów.
- Dorośli podczas leczenia: w celu wzmocnienia odporności – 20 gramów. W celach terapeutycznych ilość można podwoić do nawet 40 g pyłku dziennie.
Zgodnie z zasadami pyłek pszczeli powinno się przyjmować 3 razy w ciągu dnia, od 30 minut do 2 godzin przed posiłkiem.
Najlepszy moment na przeprowadzenie kuracji to wiosna i jesień.
Dodatkowo, aby kuracja przyniosła prawidłowe efekty, musi ona trwać od 1 do 3 miesięcy i być powtarzana nawet kilka razy w ciągu roku. Należy pamiętać, aby po każdym zakończonym cyklu leczniczym stosować przerwę.
Jesienią kuracja ta uodparnia organizm przed zimowymi przeziębieniami, a wiosną działa wzmacniająco oraz uzupełnia niedobory witamin i mikroelementów.
Ja mój pyłek mielę w niewielkiej ilości w młynku do kawy, a następnie przechowuję w lodówce w szklanym słoiczku. Dodaję go do koktajli (najczęściej), soków lub miodu. Do koktajlu wsypuję około 1 łyżeczkę pyłku. Gdy czuję, że “coś mnie bierze” przyjmuję pyłek pszczeli w większej ilości, około 3 łyżeczek dziennie podzielonej na 3 dawki. Czasami dodaję pyłek też do ciasteczek.
Dla małego dziecka zalecam ostrożność. Często dzieci są uczulone na produkty pszczele. Na początek radzę podać dziecku dosłownie szczyptę, na koniuszek noża i obserwować reakcję. Jeśli nic się nie dzieje – zwiększać dawkę w zależności od wieku dziecka. Gdy moja córka skończyła 16 miesięcy zaczęłam dodawać jej pyłek do codziennych szejków na pół szklanki około 1/6 łyżeczki pyłku (podstawowy skład koktajlu: mleko roślinne, banan, szpinak, jarmuż, pyłek pszczeli). To wystarczy. Teraz podaję jej 1/2 do 1 płaskiej łyżeczki pyłku do koktajlu. Po upływie dwóch miesięcy od rozpoczęcia stosowania pyłku robimy około 3 tygodniową przerwę.
Zastosowanie pyłku pszczelego w kosmetyce
Pyłek pszczeli można stosować nie tylko wewnętrznie, ale też zewnętrznie i to z dużym powodzeniem! Pyłek pszczeli słynie bowiem ze swoich właściwości odmładzających – badania dowiodły zdolności pyłku pszczelego do odnowy komórkowej. Pyłek pszczeli pielęgnuje skórę przeciwdziałając pojawianiu się oznak starzenia, działa przeciwzmarszczkowo. Pomaga też opanować uporczywy trądzik. Niweluje przebarwienia i pękające naczynka.
Pyłek pszczeli dodaję do domowych maseczek na twarz na bazie glinki czy oleju kokosowego. Jeżeli masz problem z wypadaniem włosów i ich osłabieniem warto dodać pyłek pszczeli do wcierki. Moja ulubiona wcierka na włosy składa się z żółtka, oleju rycynowego, oliwy z oliwek i pyłku pszczelego. Wcierka z dodatkiem pyłku pszczelego pomoże także pozbyć się problemów z łupieżem (dodaj do mieszanki olejku lawendowego lub rozmarynowego dla wzmocnienia efektu). Taka domowa kuracja wspaniale odżywi Twoją twarz i wzmocni włosy.
Przeciwwskazania do stosowania pyłku pszczelego
Przeciwwskazaniami do stosowania pyłku pszczelego są:
- uczulenie pokarmowe na pyłek pszczeli – u osób, które są uczulone na pyłki roślinne, po jego spożyciu mogą wystąpić reakcje alergiczne takie jak: zaczerwienienie spojówek, pokrzywki, zaburzenia układu pokarmowego takie jak wzdęcia, bóle brzucha, nudności, zgaga oraz obrzęki.
- ciężkie uszkodzenie nerek,
- skłonności do zaburzeń żołądkowo-jelitowych,
- zaawansowany nowotwór gruczołu krokowego,
- początkowy okres ciąży (1 trymestr).
Czy to na pewno alergia na pyłek pszczeli?
Czasami jest też tak, że organizm musi się “przyzwyczaić” do nowego produktu i wcale nie musi to świadczyć o alergii na ten produkt. W moim przypadku właśnie tak było. Gdy pierwszy raz dodałam pyłek pszczeli do koktajlu (od razu wsypałam 1 łyżeczkę) wystąpiło u mnie lekkie zaczerwienienie i poczułam się przez chwilę słabo. Nieprzyjemne objawy ustąpiły po około 5 minutach. Później stosowałam pyłek z umiarem (na początku). Teraz śmiało mogę go przyjmować w dowolnych ilościach, chociaż nigdy nie przekraczam 1 pełnej łyżeczki jednorazowo do dwóch razy dziennie profilaktycznie.
Naturalne wzmacnianie organizmu to najlepsza inwestycja i prezent jakie możesz dla siebie zrobić. Pozytywne skutki przyjmowania pyłku pszczelego widoczne są już nawet po tygodniu od włączenia go do diety. Pyłek pszczeli wszechstronnie działa na organizm i warto ując go w codziennym menu tym bardziej, że jest on dostępny coraz częściej nawet w zwykłych sklepach stacjonarnych czy Rossmannie. Nie musisz szukać pszczelarza w okolicy aby się w niego zaopatrzyć. A przy tym pyłek pszczeli jest produktem stosunkowo niedrogim jak na tak bogate superfoods!
Doceń to co lokalne i jednocześnie bliskie Twojemu organizmowi. Postaw na produkty naturalne, nieprzetworzone, zaprzyjaźnij się z prostotą w kuchni i żywnością nieprzetworzoną, a organizm odwdzięczy Ci się za takie traktowanie z nawiązką.
Bądź tego pewna!
Źródła: