Dzisiaj obiecany przepis na zapiekankę warzywną z makaronem. Dawniej omijałam wszelkiego typu zapiekanki, ponieważ wydawały mi się bardzo tłuste, przez to też kaloryczne i nie kojarzyły mi się z czymś specjalnie zdrowym. Miałam w oczach obraz zapiekanki, w której jest głównie pełno masła, sera żółtego, ziemniaków lub makaronu pszennego i tłustego mięsa. Podczas gdy wcale nie musi tak być.
Tak naprawdę każdą zapiekankę można “odchudzić”, wzbogacić czyli jednym słowem nieco zmodyfikować jej skład tak aby stała się ona pełnowartościowym posiłkiem.
Potraktuj przepis, który zamieściłam poniżej jako pewną bazę. Nie musisz przygotowywać dokładnie takiej samej zapiekanki (z identyczną ilością podanych składników). Coś możesz ująć, coś dodać. Stwórz jej własną wersję. Na pewno wyjdzie pyszna!
Przekonaj się, że zdrowe odżywianie jest smaczne, proste i przynosi dużo korzyści, oczywiście zdrowotnych. A zdrowie w obecnych czasach jest chyba najbardziej docenianą wartością. Warto czasami trochę odmienić menu w kuchni np. taką kolorową zapiekanką, która mimo iż sycąca nie jest w ogóle “ciężka”.
Przepis na zapiekankę warzywną z makaronem z dodatkiem mięsa
Składniki na około 6 – 7 porcji
2 szklanki makaronu bezglutenowego np. kukurydziany (muszelki, penne, świderki, kokardki)
1 brokuł
1/2 kalafiora
2 marchewki
1 mały podwójny filet z kurczaka mały (około 400 g, ale też można pominąć ten składnik)
1 cebula
1 łyżeczka curry
1/3 papryki czerwonej w proszku
odrobina kurkumy (wg uznania)
szczypta imbiru suszonego
opcjonalnie 4 plasterki sera żółtego (w Lidlu można znaleźć wegański)
beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki orkiszowej (lub 1,5 łyżki ryżowej i 1/2 łyżki ziemniaczanej)
2,5 szklanki mleka roślinnego np. z nerkowców lub migdałowe
odrobina gałki muszkatołowej
pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
Makaron ugotuj i odcedź. Cebulę pokrój w kostkę i podduś na niewielkiej ilości tłuszczu (np. na maśle klarowanym). Mięso pokrój w kostkę i przypraw je curry, papryką czerwoną, kurkumą i imbirem. Przyprawione dodaj do cebuli i usmaż (około 6 minut w zależności od grubości kostki). W międzyczasie brokuła i kalafiora podziel na mniejsze różyczki a marchewkę pokrój w cienkie talarki. Gotuj warzywa w wodzie przez około 8-9 minut (nie rozgotuj).
Do naczynia żaroodpornego przełóż makaron, mięso i połowę ugotowanych warzyw. Wymieszaj wszystko, a następnie na wierzch dodaj pozostałe warzywa.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Przygotuj beszamel: w garnku rozpuść masło i dodaj do niego mąkę (najpierw jedną łyżkę, a potem drugą) w międzyczasie mieszając składniki aby się połączyły. Następnie powoli dolewaj mleko cały czas mieszając. Sos zacznie gęstnieć. Dopraw go gałką muszkatołową, solą i pieprzem i pogotuj maksymalnie 2 minuty nadal mieszając. Inaczej sos się przypali.
Polej gotowym sosem zapiekankę i ułóż plasterki sera. Zamknij naczynie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 20-25 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia możesz ściągnąć pokrywkę naczynia. Gdy wyłączy się piekarnik otwórz naczynie i daj zapiekance nieco ostygnąć i “zastygnąć”.

Gdy odgrzewałam zapiekankę drugiego dnia polałam ją dodatkową (niewielką) ilością beszamelu, który przygotowałam z mniejszej ilości składników. A następnie włożyłam ją do piekarnika w celu podgrzania na 15 minut. W ten sposób zapiekanka nie była sucha.
Smacznego!