W ostatnim poście na blogu napisałam, że jednym z moich codziennych, małych “rytuałów”, jest wypijanie koktajlu z dodatkiem różnych składników, które wykazują silne właściwości prozdrowotne. Odpowiednio skomponowane koktajle mogą być świetnym pokarmem również w chłodne dni, a ich działanie orzeźwiające można zamienić na rozgrzewające. To tylko kwestia doboru składników. Jednym z koktajli o działaniu rozgrzewającym jest koktajl śliwkowy – bardzo sycący i aksamitny w smaku a przepis poniżej.
Przepis na rozgrzewający i sycący koktajl śliwkowy
Składniki:
7 świeżych śliwek
1 banan
4 suszone daktyle
3 suszone śliwki
3 płaskie łyżki płatków owsianych
1/5 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
1/5 łyżeczki pyłku pszczelego
1 szklanka podgrzanego mleka roślinnego (u mnie z nerkowców)
Wykonanie:
Daktyle i śliwki suszone namocz przez chwilę w letniej wodzie aby zmiękły. Płatki owsiane zmiel w młynku. Mleko lekko podgrzej. Obierz banana a śliwki wydryluj. Następnie wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i dokładnie zmiksuj (na początku blendowania wlej tylko trochę mleka, a dopiero pod koniec dodaj resztę). Jeżeli preferujesz mniej gęste koktajle dolej odrobinę wody z namoczonych wcześniej suszonych owoców i ponownie zblenduj wszystko. Z przepisu wychodzi nieco ponad 300 ml koktajlu. Spożywaj od razu (jeżeli odstawisz koktajl wówczas ściemnieje, a od płatków owsianych jeszcze bardziej zgęstnieje).
Smacznego!
Właściwości koktajlu
Śliwki zawierają dużo antyoksydantów, pozytywnie wpływają na perystaltykę jelit działając lekko przeczyszczająco. Ich smak doskonale podbija dodatek cynamonu o właściwościach leczniczych (m.in. obniża poziom cholesterolu, wspomaga leczenie zaparć i wzdęć, wspomaga w usuwaniu toksyn z organizmu oraz pasożytów) oraz przeciwzapalnych i dodatkowo wspaniale rozgrzewa organizm. Pyłek pszczeli posiada właściwości lecznicze i terapeutyczne, silnie podnosi odporność. Więcej o pyłku pszczelim przeczytasz tutaj. Suszone daktyle wspaniale zastępują ochotę na coś słodkiego w chłodne dni (są wyjątkowo słodkie), a przy tym dostarczą sporo cynku, magnezu, fosforu i witamin z grupy B pozytywnie wpływających na układ nerwowy. Banany są bogatym źródłem potasu i magnezu. Płatki owsiane zawierają witaminy z grupy B, krzem i błonnik, a mleko roślinne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) oraz wapń i żelazo.
Starasz się wypijać codziennie szklankę koktajlu? Jakie są Twoje ulubione dodatki do koktajlów jesiennych?