Uwielbiam naleśniki, wszelkie gofry i placuszki. Odkąd przestałam jeść pszenicę i pić sklepowe mleko zastępuję te produkty mąką owsianą, ryżową, gryczaną lub jaglaną i mlekiem roślinnym. Posiłki wychodzą tak samo smaczne i w dodatku zdrowe. Dzieci również zazwyczaj przepadają za takimi posiłkami. Można łatwo złapać placuszka do rączki i zajadać się nim. Bałaganu też za wiele wówczas nie ma.
Na takie przyjemności najlepsze są dżemy domowej roboty: truskawkowy, śliwkowy, jabłkowy, brzoskwiniowy i ostatnio również dyniowo – pomarańczowy.
W sklepach dynie aż proszą się o ich kupienie wabiąc nas swoim intensywnie pomarańczowym kolorem. Są również bardzo zdrowe, o czym dowiesz się czytając ten wpis.
Na dzisiejsze, amerykańskie Halloween przedstawiam Ci przepis na pyszny dżem z dyni i pomarańczy, który z pewnością podbije serca naleśnikowo – gofrowych łasuchów, takich ja ja!
Przepis jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Do pasteryzacji użyłam rzecz jasna zmywarki, co jeszcze bardziej skróciło czas pracy. Najbardziej czasochłonne okazało się obieranie pomarańczy. Tyle że, warunek jest jeden: trzeba mieć w lodówce gotowy mus z dyni.
Są dwa sposoby na zagęszczenie dżemu do odpowiedniej konsystencji:
1. Miesza się w garnku owoce na dżem do momentu aż woda nie odparuje i dżem nie zagęści się. Trwa to minimum 1 godzinę.
2. Dodaje się do owoców na dżem zagęszczacz w formie tradycyjnego dżemixu (tyle, że jego skład nie jest najlepszy) bądź bardziej naturalnej substancji, bez dodatku cukru – pektyny.
Ja korzystam z pektyny.
Czym są pektyny?
Pektyny to naturalne składniki roślinne, które są zaliczane do błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. Można je znaleźć m.in. w owocach, gdzie pełnią różne funkcje. W przemyśle wykorzystuje się ich właściwości żelujące jako dodatek do dżemów, marmolad, deserów mlecznych, lodów czy galaretek.
Pektyny wykazują także działanie prozdrowotne. Oto kilka z nich:
- sprzyjają regulacji węglowodanowej i cholesterolowej,
- dzięki wysokiej zawartości błonnika pomagają schudnąć (dają na dłużej uczucie sytości),
- usuwają metale ciężkie z organizmu,
- działają przeciwbakteryjnie,
- zapobiegają zaparciom,
- wiążą się z bakteriami wywołującymi biegunki, przyspieszając ich wydalanie z organizmu i skracając czas trwania choroby.
Przepis na pyszny dżem z dyni i pomarańczy
Składniki:
1 kg musu z dyni
około 1 kg obranych pomarańczy (6-8 sztuk)
pektyna
Wykonanie:
Rozdziel pomarańcze na kawałki, przełóż do blendera i zblenduj na gładki mus. W tym celu możesz również użyć blendera ręcznego. Przecedź przez sitko powstały mus pomarańczowy aby wyłapać wszelkie pestki. Połącz mus z dyni z musem z pomarańczy przelewając je do jednego garnka i wsyp opakowanie pektyny (zazwyczaj można kupić pektyny na 2 kg owoców).
Jeśli nie chcesz bardzo gęstego dżemu – dodaj mniej pektyny niż jest w opakowaniu.
Zagotuj dżem cały czas mieszając zawartość garnka. Następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 3 minuty. Po tym czasie przelej powstały dżem do słoiczków i dobrze zakręć. Pasteryzuj tradycyjną metodą, w zmywarce lub w piekarniku. Po zakończeniu pasteryzacji odwróć słoiczki do góry dnem do czasu ich wystygnięcia.
Nie przejmuj się, że wlewając dżem do słoiczków oraz wykładając słoiczki po pasteryzacji, dżem będzie miał nadal “wodnistą” konsystencję. To normalne. Dżem zgęstnieje po czasie.
Dżem jest absolutnie genialny i przepyszny. Nie zawiera żadnych innych cukrów oprócz naturalnie występujących w owocach. Jest słodki od dyni i lekko kwaśny od pomarańczy.
Skusiłam się i w ten sam sposób zrobiłam dżem dyniowo – jabłkowy. Wyszedł równie smaczny, w smaku oczywiście inny – czuć wyraźny aromat jabłka.
Dynia jest tak wdzięcznym materiałem do obróbki, że na pewno spróbuję zrobić ten dżem w wersji dyniowo – bananowej i dyniowo – śliwkowej. Na zimową aurę takie słoiczki są idealne, nie tylko do naleśników czy gofrów, ale również do owsianki i jaglanki.
Źródła: