Kuchnia śródziemnomorska jest powszechnie uważana za wyjątkowo zdrową w porównaniu ze standardową dietą zachodnią.
Fenomen tej diety polega na tym, że bazuje ona na gęstych pod względem odżywczym produktach roślinnych, takich jak brokuły, pomidory, cebula, owoce zwłaszcza winogrona, figi oraz tłuszcze wysokiej jakości zawarte w orzechach, nasionach, pestkach i oczywiście oliwie z oliwek. Nie ma w niej miejsce na tłuszcze rafinowane czy trans.
Tłuszcze dobrej jakości zawarte w orzechach, pestkach i nasionach oraz w oliwie z oliwek i innych olejach nierafinowanych działają na nasz organizm niezwykle korzystnie.
Wystarczy ich niewielka ilość aby cieszyć się ich walorami zdrowotnymi. Tłuszcze w takiej postaci i w odpowiedniej ilości razem z warzywami, owocami i strączkami tworzą idealną dietę dla człowieka.
Wszystkie te produkty należą do grupy antyoksydantów, które wymiatają wolne rodniki z organizmu niczym najlepsza szczotka.
Tłuszczów nie należy się bać. Trzeba tylko pamiętać o niektórych zasadach związanych z ich spożywaniem ich. Pisałam o tym tutaj.
Dzisiaj chciałam Wam zaproponować przepis na pyszne pesto z pietruszki i bazylii. Jest bardzo sycące (wiadomo – za sprawą dobrej jakości tłuszczów w skłądzie) oraz uniwersalne, ponieważ nadaje się nie tylko do makaronów ale też na kanapkę jako pasta z dodatkiem dużej ilości warzyw. Za sprawą oliwy z oliwek czyli naturalnego konserwantu to pesto może poleżeć kilka dni w lodówce.
Pesto pietruszkowo – bazyliowe
Składniki:
pół pęczka bazylii (czyli połowa bazylii, która znajduje się w doniczce)
taka sama ilość natki pietruszki
60 – 70 ml oliwy z oliwek nierafinowanej
1/2 szklanki orzechów z nerkowca
garść nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
odrobina soku z cytryny do smaku
sól i pieprz
można dodać 2 łyżki startego na tarce twardego sera typu gorgonzola ale nie jest to konieczne
Wykonanie:
Zmiel w młynku lub w mocnym blenderze orzechy nerkowca i nasiona słonecznika. Dodaj starty na tarce czosnek, pokrojone nieco drobniej pietruszkę i bazylię oraz pozostałe składniki. Zblenduj wszystko na w miarę możliwości gładką konsystencję. Co jakiś czas wyłącz blender i za pomocą łopatki zbierz pesto ze ścianek.
Smacznego!
Ps. Przygotowałam to pesto zarówno z samej pietruszki jaki i z samej bazylii. Z pietruszki wychodzi łagodniejsze niż z wyłącznie bazylii, dlatego postanowiłam podać wersję główną jako połączenie tych dwóch składników. Spokojnie można dorzucić do pesto świeży szpinak ujmując pozostałej zieleniny.
Dzięki za ten przepis i przypominajkę. Już dawno miałam wypróbować! 🙂
Ja ten przepis bardzo lubię. Jest uniwersalny ponieważ zieleninę zmieniam do woli: czosnek niedźwiedzi, pietruszka, innym razem rukola, bazylia… Szybki sposób na smaczny obiad, śniadanie (do kanapek) i jako smarowidło nawet do naleśników. Taki posiłek bogaty w zdrowe tłuszcze to porządne podładowanie energetyczne.