Racuchy – smak dzieciństwa bez dwóch zdań. Koniecznie takie z dużą ilością jabłek i posypane cukrem pudrem. Prawdziwa kulinarna uczta. Wczoraj zamieściłam na Instagramie wpis, na którym przypominałam smaki dzieciństwa. W roli głównej wystąpiły właśnie z racuchami. Jak się okazało, wiele z Was również kojarzy dzieciństwo z racuchami! 🙂 Bo kto nie lubi racuchów? Chyba tylko nieliczni.
Czym różnią się moje racuchy od tych z dzieciństwa? Składem.
Mąkę pszenną zamieniłam na orkiszową a mleko krowie na mleko roślinne. W ten sposób powstała ich nieco zdrowsza wersja. Co najlepsze, smakiem nie różnią się od tych tradycyjnych w żaden sposób.
Dostałam sporo zapytań odnośnie przepisu na te właśnie racuchy, stąd dzisiejszy wpis na blogu. Polecam. One zawsze wychodzą. Placuszki są chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Szybki znikają z talerza, aż trudno zrobić im zdjęcie 🙂
Przepis na drożdżowe racuchy orkiszowe z jabłkami
Składniki na około 35 sztuk:
1 szklanka mąki orkiszowej + 1 łyżka
3/4 szklanki mleka roślinnego (kokosowe, migdałowe)
2 jajka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
około 4 średnie jabłka (ja daję ile “zbierze” ciasto)
1 pełna łyżeczka suszonych drożdży
tłuszcz do smażenia (u mnie smalec)
Wykonanie:
Do miski wsyp mąkę, wlej mleko, dodaj jajka, cukier wanilinowy i drożdże. Wszystko wymieszaj trzepaczką lub mikserem – ciasto ma być gęste. Następnie zetrzyj na tarce jabłka i przełóż je do ciasta przy użyciu łyżki. Możesz też część jabłek wkroić na zasadzie małych kawałków, będą bardziej wyczuwalne w placuszkach. Nakładaj placuszki na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smaż je na wolnym ogniu z obu stron żeby zdążyły lekko urosnąć i aby nie były w środku surowe – to ważne. Do smażenia racuchów użyj nieco więcej tłuszczu, jeśli dasz za mało racuchy wyjdą miękkie a w środku mogą być niedosmażone. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu z racuchów przy użyciu papierowego ręcznika.
Ułóż placuszki na talerzu, ozdób owocami i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!