W letnie, lipcowe dni uwielbiam przygotowywać lekkie desery dla orzeźwienia. Zdecydowanie wolę coś na zimno niż gorące zupy krem z papryczką chili…
Granola z patelni w parę chwil?
Czemu nie!
Ten przepis jest banalnie prosty. Można go modyfikować na wiele różnych sposobów np. granola z domowymi lodami bananowymi, granola z musem truskawkowym, granola z samym jogurtem lub skyrem.
Zdradzę Ci, ze jest to jeden z moich 100 przepisów na zdrowe i smaczne posiłki, które już niebawem się ukażą w moim nowym e-booku!
Deser z granolą z patelni
Składniki na 2 porcje:
granola:
1 szklanka płatków owsianych
1/3 szklanki orzechów dowolnych
mała garść płatków migdałowych
mała garść żurawiny
4 suszone morele
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki miodu
sos:
małe opakowanie jogurtu gęstego
1 łyżka mascarpone
3 truskawki
2 łyżeczki erytrolu
dekoracja:
kilka wybranych owoców: truskawki, maliny, jagody, borówki
dowolny dżem
płatki migdałowe
Wykonanie deseru:
Orzechy, suszone morele i żurawinę pokrój drobniej. Na patelni rozgrzej olej. Wsyp płatki owsiane i orzechy. Przesmaż wszystko dosłownie chwilkę cały czas mieszając, a następnie dodaj miód, morele i żurawinę. Mieszaj aż wszystko się ze sobą połączy. Zdejmij z patelni granolę, Poczekaj aż przestygnie i się sklei.
Przy użyciu miksera przygotuj sos na bazie jogurtu, mascarpone, erytrolu i 3-4 truskawek, które wcześniej zmiażdż widelcem i schłodź go w lodówce przez chwilę.
Wsyp granolę do pucharków (resztę granoli przełóż do słoiczka i zamknij). Ułóż na niej kilka wybranych owoców, a następnie zalej je przygotowanym sosem. Wierzch pucharków udekoruj odrobiną dżemu, płatków migdałowych i owocami.
Gotowe!
Smacznego 🙂