Przepis ten “mijałam” w książce kilkakrotnie. Jednak prawdę powiedziawszy nie sądziłam, że ze składników, które są w nim podane, mogłoby wyjść smaczne ciasto.
Wczoraj, po raz kolejny wertując tą książkę zatrzymałam się ponownie na tym przepisie. Pomarańcze, jajka, żadnej dodatkowej mąki tylko zmielone migdały, zero tłuszczu w składzie…
Pomyślałam, że w sumie to wszystkie składniki mam w szafce. Moja ciekawość była coraz większa a czasu w końcu ostatnio nie brakuje.
Gdy ukroiłam kawałek upieczonego ciasta byłam ogromnie zdumiona efektem jaki zastałam. To ciasto jest niezwykle smaczne! Przypomina mi trochę sernik, a zapach pomarańczy (który roznosi się po całym domu) jest obłędny. Moja trzyletnia córka poprosiła o kawałek, a potem jeszcze o drugi kawałek! Wygląda na to, że przepis przyjął się również u niej.
Przepis ten pochodzi z książki Agnieszki Maciąg “Smak miłości”. Książkę zakupiłam w 2014 r. Korzystałam z wielu przepisów w niej zawartych jednak na ten przepis przyszedł widocznie czas dopiero teraz 🙂 Zmniejszyłam w nim jedynie ilość cukru, a i tak wyszedł dość słodki.
Przepis na ciasto pomarańczowe bez mąki i bez nabiału
Składniki:
2 dojrzałe pomarańcze niewoskowane
3 duże jajka
100 g ksylitolu lub innego cukru
100 g inuliny
350 g zmielonych migdałów bez skórek (można je zmielić w młynku do kawy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Pomarańcze bardzo dokładnie wyszoruj, sparz wrzątkiem i potem jeszcze raz wyszoruj aby pozbyć się wosku i zanieczyszczeń ze skórki. Następnie przełóż je do garnka z wodą i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Gdy pomarańcze będą ugotowane osusz je. Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza i przygotuj okrągłą formę o wymiarach 22 cm lub niewiele mniejszą. Wysmaruj ją dokładnie masłem. Całe pomarańcze razem ze skórką zmiksuj w blenderze na papkę. Powstałą masę zmieszaj z jajkami, cukrem, mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.
Wyłóż ciasto na blachę i piecz przez 1 godzinę. Jeśli po upływie godziny wbity patyczek jest nadal mokry wydłuż czas pieczenia o dodatkowe 10 minut. Ja moje ciasto piekłam 1 godz 10 minut. Następnie wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam w nim ciasto na kolejne 10 minut. Po upieczeniu odczekaj jeszcze chwilę aż stężeje, wtedy też będzie się dobrze kroiło.
Ciasto można podawać z lodami, gęstym jogurtem lub zjeść samo w towarzystwie pysznej kawy…
Smacznego!
Lubisz eksperymentować w kuchni?
Zaskakujące. Wygląda bardzo apetycznie i ten kolor taki optymistyczny. Teraz sporo piękę ciast… Sprawdzają się teraz u mnie ciasta szybkie które nie zajmują za mocno głowy, ciasta bezproblemowe i te Twoje też jest takie i do tego zdrowe! Pozdrawiam 🙂
To ciasto jest wyjątkowo bezproblemowe! Łatwe, szybkie jeśli wziąć pod uwagę samo wykonanie. Jest niezwykle puszyste, słodkie i dla mnie od dziś będzie to zamiennik sernika na święta Długo go szukałam.. 🙂 Daj znać czy Ci smakował jeśli będziesz go testować!