Ostatnio zostałam poczęstowana pysznymi goframi, które smakowały jak te z czasów dzieciństwa. Nie dowierzałam, że mogą być aż tak podobne do tych na bazie pszenicy.
Często jest tak, że chcąc zamienić pszenicę w przepisie na inną mąkę (bezglutenową) wyczuwa się różnicę w smaku, konsystencji i wyglądzie potrawy.
Kogoś, kto wcześniej jadł pszenicę, nie da się tak łatwo oszukać.
A w przypadku tych gofrów się da!
Zachęcam Cię gorąco do wypróbowania tego przepisu. Jest banalnie prosty i szybki.
Przepis na chrupiące i lekkie gofry bez glutenu
Składniki na 4 porcje:
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej lub zwykłej
1 szklanka mleka roślinnego (ja dałam domowe, kokosowe, zrobiłam nieco tłustsze)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/6 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła klarowanego
1 duże jajko lub dwa małe
szczypta soli (do białka)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Przygotuj dwie miski. Oddziel białko od żółtka. W jednej misce ubij białko ze szczyptą soli (ubicie białek jest warunkiem koniecznym). W drugiej misce połącz ze sobą kolejno żółtko z mlekiem, mąkami, proszkiem do pieczenia oraz olejem. Połącz delikatnie drewnianą łyżką ciasto z ubitym białkiem. Rozgrzej gofrownicę i smaż gofry. Jeśli się lekko przyrumienią oznacza to, że są gotowe. Studź je na kratce. Udekoruj według upodobania.
Spałaszowałyśmy obie z córką z powidłem śliwkowym.
Smacznego!
Ps. Posiadanie dobrej gofrownicy ma znaczenie. Dobrze jest zaopatrzyć się w taką, która ma moc przynajmniej 1100 W.