Nie pamiętam kiedy ostatnio zjadłam sklepową bułkę. Jednak jeśli w moje ręce wpada przepis na bułeczki z orkiszu, które są mięciutkie, smaczne i proste w wykonaniu nie mogę przejść obojętnie względem nich. Te bułki są idealne na śniadanie czy kolację lub gdy zabraknie chleba w domu. Robi się je naprawdę bardzo szybko i sprawnie. Ciasta nie trzeba nawet specjalnie wyrabiać. Zresztą, sama się przekonaj, do czego bardzo Cię namawiam. Gdy upiekłam je pierwszy raz rozeszły się zaraz po przestygnięciu.
W mojej diecie nie korzystam na co dzień z orkiszu, jednak od czasu do czasu pozwalam sobie na wypieki z tej mąki.
Przepis na bułeczki orkiszowe
Składniki:
300 g mąki orkiszowej jasnej
200 g mąki orkiszowej do wypieku domowego chleba (np. Melvit)
*może też być pszenna chlebowa bio (można kupić np. w Lidlu) – wyjdą bardziej puszyste
300 ml ciepłej wody
1 łyżka rozpuszczonego masła klarowanego lub ewentualnie zwykłego
20 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych (7g)
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki wsyp/wlej do miski i wyrób ciasto (jeżeli korzystasz z drożdży świeżych wcześniej zrób rozczyn: drożdże, odrobina wody, szczypta cukru, 1 łyżka mąki i poczekaj aż drożdże zaczną pracować). Ciasto będzie klejące więc nie da się go długo wyrabiać, wystarczy chwilę do połączenia się składników.
Wyrobione w misce ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut (niech podwoi swoją objętość). Następnie uformuj z niego 9 bułeczek. Bułeczki układaj na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli masz trudność w formowaniu bułeczek zwilż ręce w niewielkiej ilości wody (bardzo niewielkiej) lub oliwy. Układając na tacce bułeczki zachowaj odstęp pomiędzy nimi. Jeśli chcesz bułeczki bardziej okrągłe uformuj kulę, jeśli bardziej płaskie a “szersze” – lekko je spłaszcz formując 🙂
Uformowane bułeczki przykryj ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. Następnie wstaw je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 – 18 minut. Po lekkim przestygnięciu możesz posmarować je odrobiną masła 🙂
Gotowe!
Smacznego!
Bułeczki orkiszowe to zdrowy zamiennik pieczywa pszennego. Jest nie tylko zdrowy, pożywny ale przede wszystkim pyszny. Bułeczki takie są też idealne na drugie śniadanie – my jesteśmy na TAK.