Jeszcze nie tak dawno spotykając pokrzywę na łące czy na podwórku omijałam ją szerokim łukiem, żeby przypadkiem się nie sparzyć. Nie przyszło mi do głowy, że można ją zerwać, bo i po co?
Jak się jednak okazuje pokrzywa jest tak naładowana składnikami odżywczymi, że spokojnie może być nazwana superfood i nie wolno przechodzić obok niej obojętnie! Myślę, że pokrzywa nie jest doceniana częściowo przez to, że rośnie praktycznie wszędzie i jest za darmo. Nie cieszy się więc specjalnie dużą popularnością. Gdyby jednak została zareklamowana jako remedium na liczne dolegliwości, była sprzedawana w ładnym opakowaniu z oznakowaniem, że jest bio oraz musielibyśmy za nią trochę więcej zapłacić niż za standardowe suplementy, wówczas sprzedawałaby się jak przysłowiowe świeże bułeczki.
Mam nadzieję, że dzisiejszym wpisem uda mi się zareklamować pokrzywę na tyle, aby skutecznie zachęcić Cię do skorzystania z jej niezwykłej mocy. Być może skusisz się na przygotowanie z niej soku lub zupy? O właściwościach zdrowotnych pokrzywy oraz kilka pomysłów na jej zastosowanie przeczytasz w dzisiejszym wpisie.
Właściwości zdrowotne pokrzywy
Podstawowym związkiem czynnym w pokrzywie są kwasy organiczne: glikolowy i glicerowy, a także mrówkowy. Pokrzywa zawiera spore dawki witaminy C, K1 oraz z grupy B. W pokrzywie znajdują się również: garbniki, fitosterole, flawonoidy, karotenoidy, ksantofil, chlorofil, związki aminowe (histamina, acetylocholina, serotonina), sole mineralne, dużo żelaza i inne pierwiastki śladowe. Pokrzywa posiada szerokie spektrum działania, co wcale nie dziwi biorąc pod uwagę jej stopień naładowania substancjami odżywczymi. Ajurweda określa ją jako normalizującą wszystkie trzy dosze.
Pokrzywa miedzy innymi:
- zwiększa odporność organizmu,
- wzmacnia wątrobę – leczy zatrucia, wspomaga produkcję żółci,
- oczyszcza nerki – zapobiega stanom zapalnym, kamicy nerkowej,skąpomoczu,
- działa wspomagająco po antybiotykoterapii – przywraca równowagę biologiczną organizmu,
- oczyszcza krew z toksyn – usuwa szkodliwe produkty przemiany materii, rozrzedza krew (nie stosować przed operacją)
- podnosi poziom hemoglobiny – świetnie sprawdzi się przy anemii
- usprawnia przemianę materii – tym samym wspomaga proces trawienia i odchudzania,
- wspomaga leczenie kataru siennego – pokrzywa działa jak leki przeciwhistaminowe,
- usuwa nadmiar wody z organizmu zapobiegając obrzękom
- obniża poziom cukru i ciśnienie krwi (pokrzywa nasila działanie leków na cukrzycę dlatego osoby chore na cukrzycę powinny z niej zrezygnować aby nie dopuścić do zbyt dużego spadku poziomu cukru we krwi)
- działa wspomagająco przy chorobach reumatycznych, zapobiega osteoporozie, wzmacnia układ kostny
- wspiera porost włosów, poprawia kondycję skóry i paznokci.
Jak i kiedy zbierać pokrzywę?
W celu zebrania pokrzywy dobrze jest wybierać miejsca oddalone od ulic i innych źródeł zanieczyszczeń. Najbardziej wartościowa jest pokrzywa zbierana od kwietnia do połowy czerwca. Wówczas można ścinać całe rośliny. Właściwości lecznicze wykazują zarówno liście jak i korzeń. Najlepiej jest zbierać je w gumowych rękawiczkach aby uniknąć poparzenia. Kiedy zalejemy pokrzywę wrzątkiem przestaje parzyć.
6 zastosowań pokrzywy
1. Sok ze świeżej pokrzywy.
W tym celu wystarczy zerwać pokrzywę i przecisnąć ją przez sokowirówkę.
Gotowy sok przechowujemy w lodówce przez kilka dni i pijemy codziennie 1 szklankę soku rozcieńczonego z wodą w proporcji 1 (sok z pokrzywy): 5 (woda). Sok z pokrzywy (nierozcieńczony) można spokojnie zamrozić w formie kostek lodu.
2. Herbatka z suszonej pokrzywy.
Jak wysuszyć pokrzywę?
Zebraną pokrzywę (najlepiej jest zbierać trzy górne piętra, odrzucam twardą część łodygi) myję w domu i następnie osuszam. Tak przygotowaną wkładam do koszyka i ustawiam w przewiewnym, zacienionym miejscu dwa razy dziennie potrząsając koszykiem. Po kilku dniach pokrzywa jest ususzona.
Można również wysuszyć pokrzywę rozkładając ją na gazetach lub używając w tym celu piekarnika (pokrzywę suszymy w niskich temperaturach około 35- 40 stopni, przy uchylonych drzwiczkach). Ususzoną pokrzywę przechowuję w szklanych słoikach lub papierowych reklamówkach.
Przepis na wzmacniającą i oczyszczającą herbatkę ziołową
Składniki:
suszonego ziela pokrzywy
suszonego ziela nagietka
suszonego ziela czystka
Najczęściej przygotowuję herbatkę w ten sposób, że łączę ze sobą ususzone ziele pokrzywy, nagietka oraz czystek i zalewam wszystko gorącą, ale nie wrzącą, wodą korzystając ze specjalnego czajnika do herbaty. Taki czajnik wyposażony jest w nierdzewne sitko, do którego wsypuje zioła. Herbatę można dosłodzić miodem. Przyrządzona w ten sposób jest niezwykle zdrowa!
3. Wzmacniająca płukanka na porost włosów.
Składniki:
około 1 łyżki suszonej pokrzywy
po jednej torebce szałwii lekarskiej i skrzypu polnego.
Do garnka wsypuję zioła i zalewam je 2 szklankami wody. Gotuję na wolnym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie przelewam herbatkę i studzę. Po umyciu włosów płuczę je przygotowanym naparem. Nie spłukuję już włosów dodatkowo wodą.
4. Zupa pokrzywowa.
Składniki:
4 ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
kilka pędów młodej pokrzywy
4 pełne łyżki mleka kokosowego z puszki (stała część) np. Real Thai lub Smaki Świata
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki majeranku
1/4 łyżeczki imbiru suszonego
1/4 łyżeczki kurkumy
2 liście laurowe
1 – 2 łyżki szczypiorku
sól i pieprz
2 łyżki masła klarowanego
1,5 – 2 litry wody
Wykonanie:
Cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij na maśle klarowanym. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do cebuli. Następnie pokrój w kostkę ziemniaki i marchewkę – dodaj do cebuli i czosnku i przesmaż przez chwilę. Zalej całość gorącą wodą. Dodaj kurkumę, imbir i liście laurowe. Gotuj zupę z lekko uchyloną pokrywką do czasu aż warzywa będą miękkie. Pokrzywę sparz wrzątkiem, oddziel liście od łodygi. Pokrój liście bardzo drobno – dodaj je pod koniec gotowania razem z majerankiem. Wyłącz zupę i dodaj mleko kokosowe oraz sól i pieprz do smaku. Zblenduj lekko zupę aby nabrała kremowej konsystencji – nie zapomnij wcześniej wyłożyć liści laurowych. Dodaj szczypiorek. Zupę można posypać pestkami dyni. Gotowe!
5. Mieszanka na choroby reaumatyczne.
O tej mieszance przeczytałam ostatnio w czasopiśmie “Żyj naturalnie”. Podobno ta mieszanka jest niezwykle skuteczna przy wszelkich bólach związanych ze stawami oraz przy osteoporozie. Czytałam o pewnej osobie, która dzięki stosowaniu tej mieszanki odwołała operację stawu biodrowego. Ból podczas chodzenia również ustąpił.
Jak przyrządzić mieszankę na choroby reumatyczne?
Składniki:
skorupki ugotowanych jaj
suszone liście pokrzywy
Ugotowane skorupki jaj zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie wyciągamy skorupki z wody, suszymy i mielimy w młynku na proszek. Mieszamy je w słoiku w równych częściach z suszonymi liśćmi pokrzywy.
Dawkowanie: Przyjmujemy 1/4 łyżeczki mieszanki skropionej obficie sokiem z cytryny 3 razy dziennie przed posiłkiem.
6. Miód z pokrzywy.
Z pokrzywy można przygotować nawet miód. Taki miód ma podwójną moc. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu.
Jak zrobić miód z pokrzywy?
Składniki:
1/3 szklanki soku wyciśniętego ze świeżej pokrzywy
około 1 szklanki dowolnego miodu.
Miód należy lekko podgrzać aby się rozpuścił. Następnie trzeba połączyć oba składniki ze sobą – mieszając do połączenia i uzyskania jednolitej konsystencji.
Dawkowanie: profilaktycznie warto zjadać 1 łyżeczkę takiego miodu dziennie. Można podawać dzieciom.
Czytałam opinie matek, które pisały o tym, że dostrzegały wyraźny wzrost odporności u swoich dzieci, szczególnie w okresach wiosenno – jesiennych.
Mam nadzieję, że wybierzesz coś dla siebie.
Życzę Ci dużo zdrowia, naturalnie!
Źródła:
“Apteka Pana Boga” Maria Treben
“Apteka natury” Jadwiga Górnicka
“Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie” Mateusz Emanuel Senderski