Jelito grube to ostatni odcinek przewodu pokarmowego. Ma on długość około 1,2 do 1,5 m. To w jelicie grubym zachodzi końcowy etap wchłaniania wody, elektrolitów i soli mineralnych z przesuwających się w nim resztek pokarmu.
Jak zadbać o jelito grube? Przede wszystkim należy pamiętać o jednej podstawowej zasadzie. Jakiej? Dowiesz się z tego wpisu.
W jelicie grubym żyje około 400 szczepów bakterii. Bez niektórych z nich trudno byłoby zachować dobry stan zdrowia. Jelito grube jest szczególnie narażone na niebezpieczne dla zdrowia substancje. Wraz z procesami gnilnymi mogą wytwarzać się w nim różne trucizny z udziałem niepożądanych bakterii takie jak np. siarkowodór, amoniak, indol, fenol. Związki te wychwytywane są przez krwiobieg i przetransportowywane do wątroby w celu ich zneutralizowania. Następnie znowu przekazywane są wraz z krwią do wydalenia z moczem przez nerki (pod warunkiem, gdy mamy sprawnie działające wątrobę i nerki).
Jeżeli w jelicie grubym zbyt często dochodzi do procesów gnilnych nie sprzyja to jego zdrowiu. Z czasem taka sytuacja zaczyna poważnie zagrażać.
Co wpływa na pogorszenie się kondycji jelita grubego?
- niewłaściwe odżywianie
Spożywanie dużej ilości węglowodanów prostych (za dużo chleba, bułek, makaronów i klusek), cukru (kryje się nie tylko w cukierniczce ale też w wędlinie czy ketchupie), tłuszczów rafinowanych, przetworzonego nabiału, żywności przetworzonej, smażonej, grillowanej. Wypijanie zbyt małej ilości wody w ciągu dnia. Niewłaściwe łączenie pokarmów. Często nieodpowiedniej diecie towarzyszy otyłość, która również wpływa na pogorszenie się kondycji jelit.
- zaparcia
Zaparcia wynikają przede wszystkim z niewłaściwego odżywiania się. Mogą też być skutkiem wysokiego stresu oraz prowadzenia siedzącego trybu życia. Najgorsze są przewlekłe zaparcia, które powodują namnażanie się bakterii gnilnych, grzybów i toksyn.
- nadużywanie antybiotyków
Syntetyczne antybiotyki niszczą nie tylko złe bakterie ale również te dobre, sprzyjając tworzeniu się bakterii gnilnych i grzybów. Wyjałowiony organizm nie jest w stanie właściwie strawić otrzymanego pokarmu.

Nadużywanie antybiotyków powoduje wyjałowienie naturalnej flory bakteryjnej jelit. Zabijane są nie tylko złe bakterie (wywołujące choroby) ale też i te dobre. Zawsze po antybiotykoterapii należy odbudować właściwą mikroflorę jelitową sięgając po dobrej jakości probiotyki.
Oczyszczanie jelita grubego
Podstawowy warunek aby utrzymać jelito grube w dobrej kondycji – nie dopuszczaj do zaparć!
Zdrowy człowiek oddaje stolec 1 – 2 razy dziennie, codziennie. Sygnałem prawidłowego funkcjonowania jelita grubego jest także regularność wypróżnień (np. zawsze rano i wieczorem).
O istnieniu zaparć można mówić wtedy, gdy osoba skarży się, że wypróżnianie występuje u niej rzadziej niż co 2 – 3 dni. Również kiedy wypróżniamy się codziennie ale mimo wszystko z trudnością i towarzyszącym bólem.
Problem uciążliwych zaparć dotyczy ogromnej liczby osób i to już w bardzo młodym wieku. Nieleczone zaparcia prowadzą do wielu nieprzyjemnych następstw takich jak: wzdęcia, gazy, kolki jelitowe, zatoksycznienie organizmu, ociężałość, złe samopoczucie, hemoroidy. Zaparcia trwające latami mogą wywołać poważne szkody w organizmie.
Jak poradzić sobie z zaparciami?
1. Wprowadź do diety:
- sałatki i surówki na bazie kiszonek (kiszona kapusta, ogórek kiszony – naturalne probiotyki) oraz buraczków (gotowane, pieczone),
- produkty bogate w błonnik, szczególnie owoce, a wśród nich zwłaszcza jabłka pod wszelką postacią, również ocet jabłkowy (1 łyżka octu jabłkowego na około 2/3 szklanki wody przed śniadaniem). Pozostałe produkty to m.in.: gruszki, strączki, siemię lniane, płatki owsiane zwykłe,suszone śliwki, awokado, banany, kasze. Pamiętaj jednak, że zbyt duża ilość błonnika w codziennym menu może przynieść więcej szkody niż pożytku,
- jagody w postaci surowej stanowią niezwykle skuteczną pomoc przy zaparciach. Warto wypijać koktajle z czarną jagodą na bazie mleka roślinnego oraz zmielonego siemienia lnianego. Jagody likwidują nawet najbardziej uporczywe zaparcia. Regenerują, odtruwają z toksyn, wspomagają odbudowę przyjaznych bakterii po antybiotykoterapii,
- zioła i przyprawy szczególnie kurkuma, imbir, cynamon, majeranek, kminek,
- zdrowe tłuszcze, które usprawniają perystaltykę jelit i przesuwanie się pożywienia czyli nasiona babki płesznik oraz siemię lniane – najlepiej w postaci kleiku zalewając zmielone nasiona gorącą, ale nie wrzącą wodą. Nie należy jednak stosować nasion w takiej postaci zbyt długo, ponieważ na dłuższą metę śluz w nich zawarty może utrudniać przyswajanie w jelicie cienkim witamin i minerałów,
- herbatki ziołowe, między innymi senes, rumianek, koper włoski. Z senesem należy jednak zachować ostrożność, ponieważ stosowany w nadmiarze i zbyt długo może doprowadzić do uszkodzenia nerwów mięśni gładkich jelita grubego. Senes nie nadaje się dla dzieci. Ostrożnie też z miętą, ponieważ w niektórych przypadkach może podrażniać,
- warzywa i owoce, postaraj się dodawać je do każdego posiłku w postaci surowej, gotowanej, duszonej. Świetnie w tym przypadku sprawdzają się koktajle owocowe na śniadanie lub lunch i zupy warzywne na obiad,
- pij wodę, nie możesz dopuszczać od odwodnienia. Woda usprawnia cały proces trawienia i choć jest to sprawa oczywista niekoniecznie wprowadzamy tą zasadę w życie. Woda jest niezbędna aby wszelkie procesy trawienia przebiegały prawidłowo.
2. Wyeliminuj z diety:
Na samym początku warto wprowadzić dietę eliminacyjną czyli przede wszystkim zrezygnować z pszenicy, nabiału oraz cukru i zobaczyć czy już po takiej zmianie nie będzie poprawy.
Dieta bogata w produkty mleczne, ale też i mięsne (gdy mięso spożywane jest za często, a najczęściej właśnie tak jest), może przyczyniać się do powstawania zaparć. Z kolei cukier sprzyja tworzeniu się grzybów i złych bakterii. Pamiętaj, że efekty nie będą widoczne z dnia na dzień, choć czasami i tak może się stać. Aby organizm oczyścił się i przyspieszył przemianę materii trzeba dać mu trochę czasu.
Staraj się wyeliminować wszelkie produkty przetworzone, smażenie ogranicz do minimum a najlepiej całkowicie z niego zrezygnuj.
Często problemy z wypróżnieniami pojawiają się gdy prowadzimy siedzący i stresujący tryb życia – to jedno z gorszych połączeń. Dlatego pamiętaj aby dbać o codzienną aktywność fizyczną. Znajdź też taką formę wypoczynku, która najbardziej Cię relaksuje. Warto też zwrócić uwagę na to jak się wypróżniamy. Zdecydowanie lepszą pozycją jest przykurczenie nóg i pochylenie się nieco do przodu.
Jeżeli zaparcia nie ustępują pomimo zmiany diety na bogatą w warzywa i owoce, nasiona, pestki, z dużą ilością błonnika nie należy ich lekceważyć. Warto w takim przypadku zwrócić się do lekarza w celu wykonania szczegółowej diagnostyki. Przewlekłe, trudne do leczenia zaparcia mogą sugerować szereg poważnych dolegliwości.
Pamiętasz o tym, aby dbać o swoje jelito grube każdego dnia?
Źródła:
“Eko detoks” Zbigniew T. Nowak
“Alkaliczny styl życia” Beata Sokołowska
“Jeść by żyć” Joel Fuhrman