Obecnie mamy sezon na polskie brzoskwinie, aronię, winogrona, jeżyny, maliny (końcówka sezonu), śliwki, a niedługo rozpocznie się jeszcze sezon na gruszki i jabłka. Szkoda nie zamknąć smaku tych pysznych, sezonowych owoców w słoiku i delektować się nim w zimie.
Taki sok z malin potrafi przecież cudownie rozgrzać, gdy dopadnie nas przeziębienie. Sok z winogron dostarczy sporej dawki żelaza i witaminy C zapobiegając anemii. Sok z aronii pomoże obniżyć ciśnienie krwi, a dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wysprząta wolne rodniki z organizmu jak najlepsza miotełka. Sok jabłkowy ochroni serce przed zawałem, a przy okazji fantastycznie orzeźwi. Sok ze śliwek oraz sok z brzoskwiń usprawnią trawienie i usuną zaparcia.
Soki owocowe mają wiele cennych właściwości zdrowotnych, z których warto skorzystać. Poza tym, domowe soki smakują rewelacyjnie zarówno w rozcieńczeniu z wodą, jak też jako dodatek np. do ciepłej herbaty.
Domowy sok jest nieporównywalnie lepszy od sklepowego. Co więcej, ten przygotowany w domu nie musi zawierać cukru lub posiada naprawdę niewielką jego ilość. Nie ma w jego składzie niepotrzebnych dodatków czy konserwantów. Na sklepowej półce raczej takiego nie spotkasz.
Czy warto przygotować domowe soki z sezonowych owoców?
Zdecydowanie tak!
Jak się za to zabrać?
Dawniej testowałam różne sposoby na przygotowanie domowych soków. Zagotowywałam maliny w garnku, a potem je przecedzałam przez sitko. Przeciskałam przez sokowirówkę winogrona i zagotowywałam powstały sok w garnku.
Niestety efekty nie zawsze okazywały się zadowalające. Zdarzało się, że soki wychodziły mętne lub na słoiku tworzyła się warstwa drobnych pozostałości po owocach. Było też przy tym trochę pracy.
Ostatecznie zdecydowałam się na zakup sokownika i jest to najlepszy sposób na przygotowanie domowych soków jaki poznałam do tej pory.
Z czego składa się sokownik?
Sokownik składa się z 6 elementów:
- garnka na wodę,
- garnka do zbierania soku,
- plastikowego wężyka,
- zacisku na wężyk,
- pojemnika na surowe owoce,
- pokrywki.
Zalety i wady sokownika
Zalety
- łatwy w użyciu,
- prosty do umycia,
- sok praktycznie robi się sam. Jedyne co musisz zrobić to “doglądać” czy wszystko jest w porządku podczas “parowania” owoców – czy wody na dnie jest wystarczająco, czy wężyk do spływania soku nie zatkał się (choć nigdy mi się coś takiego nie przytrafiło),
- sok na końcu wystarczy tylko podgrzać i przelać do słoiczków,
- stosunkowo niska cena produktu. Za sokownik na zdjęciach poniżej zapłaciłam 100 zł.
Wady
- większe zużycie prądu. Aby sok wydobył się z owoców potrzeba około godziny czasu (zależy jak duży gabarytowo jest sokownik i ile jest w nim owoców),
- wielkość sokownika – w domu jednorodzinnym spokojnie znajdzie się dla niego miejsce, w małym mieszkaniu może być z tym trudniej.
Jak zrobić domowy sok przy użyciu sokownika?
Zanim zaczniesz:
1. Pamiętaj, że do przygotowywania soków najlepiej sprawdzą się owoce dojrzałe. Im dojrzalsze i bardziej soczyste tym więcej soku uzyskasz i tym mniej cukru dodasz.
Zanim zaczniesz parować owoce w sokowniku umyj je dokładnie, usuń pestki (w przypadku wiśni nie trzeba tego robić), szypułki, ogonki i zepsute egzemplarze. Większe owoce pokrój na mniejsze kawałki. Drobne owoce wrzuć w całości.
2. Cukier – ile dodać?
Ogólna zasada jest następująca:
na 1 kg owoców słodkich => 100 – 150 g cukru
na 1 kg owoców kwaśnych => 200 – 250 g cukru
Są dwie szkoły dodawania cukru. Niektórzy zasypują nim owoce przed rozpoczęciem parowania, inni dodają go w momencie końcowego zagotowywania soku w garnku, bezpośrednio przed przelaniem soku do słoików. Który sposób wybierzesz zależy od Ciebie. Oba są dobre.
Kiedy przygotowuję sok w sokowniku nie dodaję do niego cukru za każdym razem. Dodatku cukru na pewno potrzebuje sok z aronii, czarnej i czerwonej porzeczki czy dzikiej róży – żeby nadawał się w ogóle do wypicia i był smaczny. Niektórzy dodają cukier również do malin. Bez jego dodatku sok wychodzi rzeczywiście mało słodki. My przygotowujemy jednak sok z malin bez cukru. Pijemy taki bezcukrowy lub ewentualnie dosładzamy napój miodem bezpośrednio przed wypiciem.
Sama zdecyduj czy chcesz dosłodzić sok czy pić bardziej “cierpki” w smaku. Cukier jest konserwantem, więc jeśli sok wyszedł kwaśny nie ryzykuj tym, że się zepsuje i dodaj cukier. Jeżeli sok wyszedł słodki wówczas sama jego słodycz jest naturalnym konserwantem.
3. Jeśli lubisz soki wieloowocowe możesz umieścić w sokowniku różne rodzaje owoców jednocześnie. Połącz np. jabłko z gruszką, brzoskwinią i rabarbarem i zobacz jak takie połączenie może świetnie smakować.
4. W celu przygotowania soku będziesz potrzebowała dodatkowego garnka na zbieranie soku wypływającego przez rurkę z sokownika.
Sok przy użyciu sokownika – instrukcja krok po kroku
1. Do garnka, który znajduje się na samym spodzie sokownika wlej wodę w ilości około 2/3 pojemności garnka i umieść na nim kolejny, ten do zbierania soku.
2. Następnie umieść zbiornik z owocami.
3. Jeśli uważasz to za konieczne zasyp owoce cukrem i zamknij sokownik pokrywką.
4. Zamontuj plastikowy wężyk do garnka zbierającego sok i umieść przy jego końcu dodatkowy garnek na skapywanie z sokownika soku.
Po co potrzebny jest zacisk na wężyk?
Niektórzy zaciskają wężyk i następnie, gdy zbierze się pewna ilość soku w sokowniku, otwierają zacisk i przelewają powstały sok bezpośrednio do słoiczków. Gdy zbiorą cały sok zaciskają wężyk ponownie. Ja cały czas mam otwarty wężyk i sok swobodnie skapuje do dodatkowego garnka.
5. Zagotuj wodę w sokowniku, a następnie zmniejsz moc grzania na kuchence (w przypadku indukcji moc 4 – 5 będzie wystarczająca). Po kilkunastu minutach owoce zaczną puszczać sok.
6. Po upływie około 30 – 60 minut wyłącz sokownik. Na końcu dobrze jest lekko przechylić sokownik w celu upewnienia się, że z garnka wypłynął cały sok. Zazwyczaj na dnie zawsze jeszcze coś zostaje.
Czas parowania owoców zależy od tego jakich owoców użyłaś do przygotowania soku (rodzaj, wielkość, stopień dojrzałości) oraz wielkości sokownika.
Drobniejszym, dojrzałym i soczystym owocom wystarczy 30 minut. Większym i twardszym takim jak np. jabłka czy gruszki potrzeba będzie więcej czasu (około godziny).
7. Sok, który przelał się przez wężyk do dodatkowego garnka ponownie zagotuj, a następnie przelej do wcześniej przygotowanych (wyparzonych i suchych) słoiczków. Zakręć je dobrze i odstaw do ostygnięcia ustawiając je do góry dnem, aby wieczko dobrze się zamknęło.
Jeżeli przelewałaś sok z sokownika przez wężyk bezpośrednio do słoiczków (na bieżąco w trakcie parowania) oczywiście pomiń ten punkt.
Słoiczki z sokiem nie wymagają pasteryzacji.
Nigdy ich nie pasteryzowałam. Jednak zawsze do robienia soków wykorzystuję dojrzałe owoce i dokładnie sprawdzam czy nie ma wśród nich nadgnitych części. Jeżeli słoiczek jest “wklęśnięty” to znaczy, że dobrze “złapał”. Jeżeli używasz ponownie tych samych wieczek może się zdarzyć, że słoik nie będzie dobrze trzymał, ale nie jest to winą braku pasteryzacji.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie abyś dodatkowo zapasteryzowała słoiczki (wystarczy 20 – 30 minut).
Użycie sokownika jest naprawdę proste jeśli stosuje się zasady zgodne z instrukcją. My zawsze przygotowujemy po kilka słoiczków soku różnego gatunku. Lubimy też mieszać ze sobą owoce, dodając do nich również rabarbar. Takie owocowe mixy są pyszne.
Gorąco zachęcam Cię do przygotowywania domowych soków na zimę z użyciem sokownika.
Czy sokownik służy wyłącznie do robienia soków z owoców?
Nie tylko. Możesz go użyć również do robienia soków z warzyw w dokładnie ten sam sposób. Świetnie nadadzą się do tego pomidory (choć to podobno owoce, a nie warzywa), czy buraki.
Sokownik można również użyć do parowania warzyw na obiad!
Niektórzy przygotowują też dżemy z pozostałości po owocach. Nie praktykuję jednak tej metody. Owoce wydają mi się już zbyt mocno “wyeksploatowane”.
Jeśli przekonałam Cię do zakupu sokownika, przeczytaj jeszcze
Na co zwrócić uwagę przy zakupie sokownika?
Na rynku dostępnych jest wiele sokowników. Zanim zdecydujesz się, który model najbardziej Ci odpowiada zwróć uwagę na pewne jego cechy:
- z jakiego materiału jest sokownik: z aluminium czy ze stali nierdzewnej. Zdecydowanie polecam sokowniki ze stali nierdzewnej, ponieważ są “zdrowsze” i bardziej wytrzymałe,
- jeżeli posiadasz kuchenkę indukcyjną sprawdź czy dno sokownika jest do niej przystosowane,
- sprawdź jaka jest pojemność sokownika. Jeżeli masz dostęp do dużej ilości owoców lepiej jest wybrać sokownik o większej pojemności i zrobić za jednym razem więcej soku (wtedy jest oszczędniej i szybciej),
- zwróć uwagę czy pokrywka jest przeźroczysta (tak jest wygodniej kontrolować postęp parowania) i czy posiada odpowietrznik. Sprawdź też czy uchwyty są nitowane – nie będą nagrzewać się podczas gotowania.
Lubisz domowe soki z owoców? Przygotowujesz soki na zimę?