Już chwilę temu zamieściłam na blogu wpis z serii Maksymalnie odżywczo, a znajdziesz go tutaj. Dowiesz się z niego również jakie są założenia wpisów z tej serii.
W dzisiejszym wpisie chciałam podzielić się z Tobą kolejnymi pomysłami na zdrowe i odżywcze posiłki w ciągu dnia. Są sycące, smaczne i kolorowe. Czas ich przygotowania jest krótki, a sposób przyrządzenia prosty. Tego typu menu, w którym królują warzywa i owoce, występuje lekkostrawny ryż i dodatkowo dwa posiłki są w formie płynnej, skutecznie odciąży nasze jelita. Zapewniam Cię, że wieczorem poczujesz się lekko, ale nie będziesz głodna. Taki przedsmak wiosennego oczyszczania organizmu.
Poniżej nasze sobotnie menu.
# Maksymalnie odżywczo # 2
Śniadanie:
Koktajl a’la caffe latte
Składniki (na 2 porcje, 1 porcja to 300 ml):
2 szklanki mleka roślinnego (przepisy znajdziesz tu i tu)
2 łyżki płatków owsianych zwykłych
1 banan
1 łyżeczka kakao np. Decomorreno
syrop klonowy lub daktylowy do smaku wg uznania (około 2 łyżeczki)
Jak zrobić syrop daktylowy?
Wieczorem namocz kilka daktyli w wodzie, a następnego dnia zmiksuj wszystko. Gęstość syropu reguluj wodą. Syrop przechowuj w lodówce do 3 dni.
Wykonanie koktajlu:
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj. Jeśli chcesz wersję na ciepło podgrzej lekko mleko przed miksowaniem.
Drugi posiłek
Sok marchwiowo – pomarańczowy
Świeżo wyciśnięty sok w domu smakuje wybornie. Taki też posiada najwięcej właściwości odżywczych. Przechowywanie w lodówce niestety zabiera nieco witamin i minerałów z soku ale to nie oznacza, że jeśli nie możesz przygotować go bezpośrednio przed wypiciem to masz z niego zrezygnować. Czasami przygotowujemy większą ilość soku i zabieramy go do pracy.
Składniki:
5 większych marchewek
4 pomarańcze
3 jabłka
Jakie ilości owoców zostały ostatecznie wyciśnięte nie wiem, ponieważ podczas obierania Zu dorwała się do nich nadgryzając każdy kawałek z osobna.
Obiad:
Sałatka warzywna z jajkiem i pestkami słonecznika
Składniki:
sałata lodowa
3 jajka
1/2 brokuła
1 świeży ogórek
2 pomidory
1/3 papryki
4 rzodkiewki
ziarna słonecznika
dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1/3 łyżeczki miodu
sól i pieprz do smaku
Tutaj znajdziesz więcej pomysłów na zdrowe dressingi do sałatek.
Wykonanie:
Jeśli masz małe dziecko pozwól mu podrzeć sałatę w rękach 🙂 W ten sposób będziesz mogła wykonać dalszą część przepisu…
Jajka ugotuj. Różyczki brokuła podziel na drobne kawałki i wrzuć na gotującą się wodę, gotuj do miękkości. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w talarki, pomidory w grubszą kostkę, paprykę w paski, a ziarna słonecznika upraż lekko na patelni.
Sałatę wymieszaj z ogórkiem, pomidorami, papryką, rzodkiewką i wybranym dressingiem. Przełóż na talerz. Ułóż na sałatce jajka i brokuły. Posyp wszsłonecznikiem.
Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że takie danie nie stanowi sycącego posiłku i to jeszcze w ramach obiadu. Jednak, kiedy zjesz taką porcję jak na zdjęciu (talerz po prawej:) ) zmienisz zdanie. Gdyby jednak domownicy domagali się czegoś więcej oprócz zielonego, możesz dodać porcję fileta z indyka upieczonego w piekarniku w ziołach lub rybę uduszoną na parze ale wtedy zrezygnuj z jajka.
Kolacja:
Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem
Składniki (3 porcje):
1 szklanka ryżu np. basmati
3 szklanki mleka roślinnego.
2 płaskie łyżki wybranego słodziwa np. syrop klonowy, cukier trzcinowy
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 płaskie łyżki masła klarowanego do gotującego się ryżu oraz 1 płaska łyżka do upieczenia jabłek
6 – 7 jabłek słodkich miękkich
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Do mleka dodaj cukier wanilinowy, wybrane słodziwo i masło klarowane. Zagotuj wszystko i dodaj ryż. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Co jakiś czas zamieszaj łyżką ryż aby się nie przypalił. Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop je sokiem z cytryny i podduś chwilę w garnku z dodatkiem masła klarowanego i cynamonu.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego (lub foremek jak na zdjęciu) wyłóż 1/2 porcji ryżu, na ryż wyłóż 2/3 ilości podduszonych jabłek, na jabłka pozostałą część ryżu, a na ryż pozostałą część jabłek. Wierzch można posypać dodatkowo cynamonem. Piecz 25 minut.
Gotowe danie można udekorować kleksem z jogurtu naturalnego np. kokosowego lub budyniem domowej roboty.
Smacznego!