Dzisiejszym wpisem rozpoczynam na blogu wpisy z serii wiem co jem w ciągu dnia czyli maksymalnie odżywczo. Tymi wpisami, chciałabym udowodnić Ci, że odżywczy posiłek (i w ogóle zdrowe odżywianie), wcale nie musi być trudnym i mdłym z zasady, że nie trzeba stawać na głowie, czy rwać z tej głowy włosów, aby cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.
Zdrowie ciała i dobra kondycja biorą się głównie ze zdrowego odżywiania i już nie jedna osoba to udowodniła wychodząc z ciężkich chorób, o czym można przeczytać chociażby w internecie. Oczywiście osoby te, oprócz zdrowego odżywiania, czyli normalnego odżywiania, leczyły się również dzięki trwałej zmianie swojego dotychczasowego myślenia – pozytywne nastawienie do siebie i świata czyni cuda.
Nie chodzi mi bynajmniej o żadną ścisłą dietę. To słowo jak już pisałam np. w tym wpisie, nie powinno nam uwierać, zawadzać, jest zbyteczne. Żadnych diet.
Wystarczą świadome odżywianie i omijanie szerokim łukiem śmieciowego jedzenia, które chce się nam wcisnąć, w pięknych opakowaniach, na sklepowych półkach, tłumacząc w reklamie, że jest dla nas dobre.
Założenie jest następujące:
Lubię potrawy łatwe i szybkie w przygotowaniu. Cenię sobie prostotę i wygodę. Spożywam trzy posiłki dziennie, w godzinach między 9:00 a 16-17:00. Śniadanie i obiad stanowią dla mnie główne posiłki, reszta to dodatki. Staram się jeść odżywcze i sycące śniadania, natomiast obiady jadać iście po królewsku. Kolacji nie jadam ale będę zamieszczać przykładowe posiłki jakie zjada od czasu do czasu moja Zu. Może wykorzystasz moje pomysły dla swojej rodziny 🙂
Posiłki, które systematycznie zamieszczać będę na blogu mogą posłużyć całej Twojej rodzinie, licząc także najmłodsze dzieciaczki. Nie wyobrażam sobie gotować przykładowego obiadu oddzielnie dla mnie, dla córki i dla męża. Takie sytuacje zdarzają się może dwa razy w roku. Zdarza się także, że córka czy mąż dostaną wersję lekko zmodyfikowaną ale generalnie jemy to samo.
# Maksymalnie odżywczo # 1
Śniadanie
Owsianka z ziarnami i jabłkiem
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki rodzynek
1 łyżka nasion chia
kilka orzechów dowolnych
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jabłko starte na drobnych oczkach
około 3/4 szklanki mleka roślinnego (180 ml)
Wykonanie:
Wieczorem wszystkie składniki umieść w pojemniku – najlepiej jeśli jest to termos przenośny w formie miseczki, idealny do pracy lub ewentualnie słoiczek – i zalej gorącym mlekiem roślinnym np. kokosowym. Zamknij szczelnie pojemnik. Następnego dnia, przed zjedzeniem, dolej do owsianki nieco ciepłej wody.
Drugi posiłek
Sok pomidorowy i mandarynki
Lubię zabrać ze sobą do pracy lub na spacer sok pomidorowy domowej roboty z zamkniętym smakiem lata w słoiczku i kilka mandarynek. Szybkie i pożywne drugie śniadanie. To samo pakuję mężowi do pracy. Zostawiam też porcję dla córki. Zapach, który wydobywa się z obieranych mandarynek działa niezwykle kojąco na mój umysł.
Obiad
Makaron z kalafiorem i brokułem w sosie z nerkowców
Składniki:
makaron bezglutenowy np. do pesto lub penne (szeroki wybór jest w Biedronce np. z ciecierzycy, z zielonego groszku, z czarnej fasoli)
różyczki kalafiora i brokuła
śmietana z nerkowców w ilości wg uznania ( na 1 porcję makaronu dodaję około 110 ml śmietany)
1 ząbek czosnku na 110 ml śmietany z nerkowców
drożdże nieaktywne opcjonalnie
sól i pieprz
natka pietruszki
pestki dyni i słonecznika lekko uprażone na patelni
Wykonanie:
Wybrany makaron ugotuj al dente, a różyczki brokuła i kalafiora lekko podgotuj. W tym czasie do śmietany z nerkowców dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz drożdże nieaktywne. Podpraż na patelni dynię i słonecznik. Do ugotowanego makaronu dodaj uprzednio doprawioną śmietanę z nerkowców i wymieszaj. Wyłóż makaron na talerz, ozdób ugotowanymi brokułem i kalafiorem. Posyp z wierzchu pestkami i natką pietruszki.
Jak podaję mojej Zu taką potrawę?
Oddzielnie układam makaron ze śmietaną (w jej przypadku bez czosnku, ponieważ jego smak w takim wykonaniu jest intensywny), obok układam warzywa i pestki. Mała je rączkami.
Jak podaję potrawę mięsożercom czytaj mężowi?
Dodaję do potrawy podduszone na maśle klarowanym mięso (np. z indyka), które pokroiłam wcześniej w kostkę i przyprawiłam ziołami.
Kolacja
Gofry bananowe z dżemem wiśniowym
Składniki na 4 sztuki:
2 banany
2 jajka
1 szklanka mąki owsianej (może być owsiana bezglutenowa)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 pełne łyżki roztopionego masła klarowanego
dowolny dżem np. wiśniowy
Wykonanie:
Gofrownicę wysmaruj delikatnie tłuszczem przed nagrzaniem. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj i wykładaj na dobrze rozgrzaną gofrownicę. Gofry udekoruj niewielką ilością dżemu.
Maksymalnie odżywczo i z przyjemnością również dla małych, wybrednych podniebień. Po takich posiłkach nie masz możliwości na podjadanie niezdrowych przekąsek.
Warto znaleźć zdrowe zamienniki standardowych składników w ulubionych posiłkach i cieszyć się smakiem przygotowanych potraw. Nie ma sensu rezygnować na zawsze z tradycyjnych gofrów jeżeli się je uwielbiało w dzieciństwie. Zdrowe odżywianie to nie katowanie się i lista wyrzeczeń spisanych na kartce.
To wręcz przeciwnie – to czerpanie inspiracji z różnorodności darów natury, to eksperymentowanie w wyniku czego powstają zdrowe i pyszne potrawy. Obecnie mamy tak szeroki wachlarz produktów powszechnie dostępnych, że jest w czym wybierać. Dobrze jest czasem wyjść poza ramy. Wyjdzie z korzyścią dla nas samych, a zwłaszcza dla naszego szlachetnego zdrowia.