Kiedy na zewnątrz chłodno, szaro i ponuro najlepiej sprawdzi się na deser kisiel lub budyń w wersji domowej – taki jest najlepszy i najzdrowszy! Są to bardzo pożywne desery więc spokojnie mogą zastąpić jeden z posiłków pomiędzy głównymi daniami w ciągu dnia. Każdy z domowników może indywidualnie udekorować swoją porcję deseru wybranymi owocami czy wcześniej rozpuszczoną czekoladą gorzką. Dzieci będą mieć przy tym świetną zabawę.
Poznaj domową wersję najpopularniejszych deserów dla dzieci: kisiel i budyń. Potraktuj te przepisy jako bazę i twórz swoje ulubione wariacje.
Przepis na domowy kisiel
Składniki na 3 porcje:
- 2 szklanki wody
- 2 – 3 łyżki syropu klonowego lub miodu
- dowolny sok lub syrop owocowy np. z czarnego bzu, pomarańczowy, jabłkowy lub mix
jeśli dodajesz syrop to wystarczą 3 łyżki, sok nie jest tak gęsty i intensywny w smaku więc możesz dodać go znacznie więcej, ujmując równocześnie tyle samo wody z przepisu aby ostatecznie zachować 2 szklanki płynu.
- 2,5 – 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- owoce do dekoracji
Wykonanie:
1,5 szklanki wody zagotuj z sokiem. Pozostałe pół szklanki wody połącz ze skrobią ziemniaczaną. Dodaj do gotującej się wody. Obniż moc kuchenki i mieszaj intensywnie do zagotowania. Gotuj jeszcze chwilę na wolnym ogniu. Do lekko przestygniętego dodaj wybrane słodziwo w zależności od tego jak słodki kisiel lubisz. Wymieszaj. Nalej do opłukanych zimną wodą salaterek. Podawaj na ciepło lub na zimno z dodatkiem ulubionych owoców (plasterki banana, starte na tarce jabłko czy kawałki pomarańczy).
Możesz zrobić kisiel również na samym soku np. jabłkowym czy pomarańczowym. Wówczas dodaj znacznie mniej lub w ogóle miodu, ponieważ sok sam w sobie jest słodki. A jeśli nie masz ani soku ani syropu, zrób kisiel na… herbatce owocowej np. z dzikiej róży lub maliny. Wystarczy dodać do gotującej się wody w garnku 1-2 saszetki herbatki, odczekać chwilę aż saszetka puści aromat, wyjąć ją i postępować dalej jak jest w przepisie.
Przepis na domowy budyń
Składniki na 3 porcje:
- 2 szklanki mleka roślinnego np. migdałowego lub kokosowego
- 1 łyżka masła
- 2 – 3 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 1/2 – 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 żółtka
- owoce do dekoracji
Wykonanie:
1,5 szklanki mleka zagotuj z masłem. Pozostałe pół szklanki mleka zblenduj ze skrobią ziemniaczaną i żółtkami. Dodaj do gotującego się mleka. Obniż moc kuchenki i mieszaj intensywnie do zagotowania. Gotuj jeszcze chwilę na wolnym ogniu. Do lekko przestygniętego dodaj wybrane słodziwo. Nalej do opłukanych zimną wodą salaterek. Podawaj na ciepło lub na zimno. Sam smakuje wybornie. Jeśli lubisz możesz udekorować deser owocami. Dobrze pasują banany.
Czasami oczywiście zmieniam składniki powyższych deserów pod aktualne zachcianki domowników i swoje. Niektórzy lubią bardziej/mniej słodko, wolą rzadsze/gęstsze desery, preferują truskawki zamiast bananów w formie dodatku.
Jeżeli do tej pory nie robiłaś domowych wersji kisielu czy budyniu to proponuję Ci wykonać najpierw desery zgodnie z podanymi przepisami, a następnym razem będziesz już wiedzieć czego dodać, a czego ująć tak żeby wszystkim smakowało.
Zainspiruj się, twórz, eksperymentuj!
Na zdrowie i smacznego!