W poprzednich wpisach, które znajdziesz tutaj i tutaj dowiesz się czy masz odpowiednio zakwaszony żołądek oraz co dzieje się, gdy jest on niedokwaszony, rzadko kiedy zdarza się bowiem, że dokucza nam nadkwasota.
W dzisiejszym wpisie natomiast chciałam przedstawić Ci banalnie proste sposoby na osiągnięcie właściwego ph żołądka.
Co można zrobić aby przywrócić prawidłowe trawienie, czyli jak skutecznie zakwasić żołądek?
Jest kilka opcji. Najczęściej osoby, które chcą przywrócić właściwe ph żołądka skupiają się na jednej metodzie – z octem jabłkowym w roli głównej. Jest to najpowszechniejsza metoda. Jednak wydaje mi się to podejście nie do końca właściwe. Zastosowanie zintegrowanego podejścia do problemu jest lepszym pomysłem. Zawsze bowiem gdy działa się wielokierunkowo efekt jest korzystniejszy.
1. Podejście do diety – kilka drobnych zmian.
- Staraj się możliwie jak najrzadziej łączyć skrobię z produktami wysokobiałkowymi. Połączenie to jest niekorzystne, szczególnie dla osób mających problemy z żołądkiem. Skrobia i białko potrzebują innych środowisk (enzymów trawiennych) do właściwego strawienia. Zjedzenie wielu różnych produktów na raz z obu grup, może powodować problemy żołądkowe, wzdęcia i uczucie ciężkości.
- Unikaj glutenu, a zwłaszcza pszenicy, ponieważ to zboże w chwili obecnej nie zawiera w sobie już żadnych substancji odżywczych. To zwykły wypełniacz. Mąka pszenna bardzo niekorzystnie działa na nasze jelita oraz gwałtownie podnosi poziom cukru we krwi.
- Usuń z pożywienia kazeinę (mleko od krowy) – nasz organizm jej nie trawi czyli przy jej spożywaniu dochodzi do procesów gnilnych.
- Alkohol spożywaj w niewielkich ilościach – pół lampki dobrego wina nikomu nie zaszkodzi, a nawet wspomoże proces trawienia i doda wigoru, co pokazuje zresztą dieta śródziemnomorska. Dodatkowo dostarczysz sobie odmładzającego resweratrolu.
- Jedzenie to czynność, w którą zaangażowany jest mózg, dlatego jedz powoli, w spokojnej atmosferze, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Daj możliwość dotarcia do mózgu informacji, że jesteś już nasycona. Unikniesz w ten sposób przejedzenia.
- Staraj się nie popijać zbyt dużej ilości płynów w trakcie jedzenia, aby nie rozcieńczać soków trawiennych w żołądku, bo to właśnie na ich kwaśnej obecności nam zależy.
- Ważny jest umiar na talerzu pod względem różnorodności składników – dobrze jest stosować zasadę maksymalnie trzech różnych produktów na talerzu, szczególnie jeśli jest to posiłek białkowy, czyli długo trawiący się.
2. Ocet jabłkowy do picia przed posiłkiem w rozcieńczeniu.
Stosowanie octu jabłkowego w ilościach na początku 1 łyżki octu (z czasem 2 łyżek) na 2/3 do 1 szklanki wody, 15 – 20 minut przed jedzeniem (śniadaniem, obiadem, kolacją) dokwasi żołądek dając dobry grunt pod właściwe strawienie posiłku. Regularne stosowanie tej metody działa niezwykle korzystnie i skutecznie.
Nigdy nie wolno używać octu jabłkowego zaraz po przebudzeniu. Najpierw należy wypić 1 szklankę czystej wody lub z dodatkiem miodu/cytryny. Dopiero później należy wypić szklankę z octem. Wcześniejsze wypicie czystej wody wytworzy mocną śluzówkę żołądka pod ocet jabłkowy. Pominięcie tego kroku może spowodować podrażnienie śluzówki żołądka, pieczenie i ból.
Ocet jabłkowy ma wiele innych właściwości prozdrowotnych, dlatego warto go uwzględnić w codziennej diecie, nie tylko w celu zakwaszenia żołądka, ale również aby dostarczyć niezbędnych witamin, szczególnie z grupy B oraz minerałów, głównie potasu.
Jeżeli nie tolerujesz octu jabłkowego, możesz go zastąpić sokiem z wyciśniętej cytryny. Na początku mogą to być niewielkie ilości, a z czasem na pół szklanki wody można stosować sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.
3. Stosowanie soli dobrej jakości nie tylko do potraw.
Przerzuć się z soli spożywczej na sól kłodawską lub himalajską. Sól powoduje, że wzrasta poziom kwasów w żołądku ułatwiając żołądkowi trawienie.
Jak stosować sól?
- jako dodatek do dań,
- kwadrans po spożytym posiłku dobrze jest zażyć niewielką szczyptę soli na język i, gdy lekko się rozpuści w kontakcie ze śliną, połknąć – to wytworzy kwas solny w żołądku i pokarm lepiej się strawi.
Szczególnie jeśli czujesz znajome pieczenie w przełyku chwilę po zjedzonym przełyku sięgnij po tą metodę.
- jako dodatek do wody do picia – na 1 szklankę wody dosyp niewielką szczyptę soli. W ten sposób oprócz dokwaszenia żołądka dostarczysz organizmowi cennych minerałów,
4. Przyprawy i zioła w kuchni.
Zaproś do swojej kuchni przyprawy takie jak: bazylię, kminek, cząber, kolendrę, czarnuszkę, kozieradkę, anyż, majeranek. Pomogą one wytworzyć korzystne środowisko do trawienia posiłku, a także ułatwią wchłanianie witamin i minerałów z pożywienia.
Pij herbatki ziołowe: rumianek, koper włoski, melisę, lawendę, natomiast miętę z umiarem (może działać drażniąco u osób z dolegliwościami jelitowymi), lub korzystaj z gotowych mieszanek dostępnych w aptekach i sklepach zielarskich.
Skutecznie działa również piołun, jednak to wyzwanie dla odważnych. Mi smak tego zioła nie chce przejść przez gardło.
5. Zwiększenie ilości zjadanych kiszonek.
Twój żołądek zakwaszają wszystkie potrawy o smaku: gorzkim, kwaśnym i słonym. Spożywanie produktów kiszonych takich jak: ogórki, kapusta kiszona, zakwas z buraków, nie tylko wzbogaci nasz posiłek o kwaśny smak, ale również pomoże przywrócić zdrowe i pożyteczne bakterie probiotyczne w jelitach, a także dostarczy wielu enzymów trawiennych.
6. Tłuszcze jako niezbędny element diety.
Tłuszcz jest nam niezbędny w diecie. Kojarzy się głównie z dostarczaniem kwasów omega do organizmu. Tłuszcz jest także transporterem witamin i minerałów. Bez tłuszczu nie ma dobrego wchłaniania głównie witamin takich jak : A, D, E i K. Tłuszcz działa jak dobrej jakości smar, niezbędny aby wszystko sprawnie funkcjonowało i nic “nie skrzypiało”, a stosowany z umiarem działa niezwykle prozdrowotnie.
Jak stosować tłuszcz w diecie?
- do smażenia: masło klarowane, olej kokosowy lub smalec gęsi,
- do pieczenia: masło klarowane, olej kokosowy,
przy krótkim pieczeniu, w niskich temperaturach, jako skromny dodatek do dań (w niewielkiej ilości) może być stosowane zwykłe masło, sporadycznie oliwa z oliwek.
- do gotowania: masło klarowane, olej kokosowy,
- do kanapek: zwykłe masło lub oleje roślinne z dodatkiem przypraw lub czosnku,
- do sałatek na zimno: oleje roślinne nierafinowane (zimnotłoczone),
- do przegryzania lub jako dodatek do zup i innych potraw: orzechy włoskie, laskowe, migdały, orzechy nerkowca, brazylijskie.
- do przestudzonych dań np. z makaronu lub do zupy już na talerzu: oleje roślinne nierafinowane np. lniany, z pestek winogron, z awokado.
Warto zapamiętać, że to nie od tłuszczu tyjemy ale od cukru (szczególnie w połączeniu z tłuszczem), dlatego nie musisz obawiać się tłuszczu w diecie, o ile nie łączysz go z cukrem, lub nie zjadasz cukru bezpośrednio po spożytym obiedzie, który zawierał w sobie tłuszcz.
7. Czy kawa i cola są dobrym pomysłem na zakwaszenie żołądka?
Dlaczego po obfitym posiłku, gdy sięgniesz po colę czujesz się lepiej?
Czemu niekiedy odruchowo chwytasz po filiżankę małej czarnej do śniadania?
Cola ma ph około 2,5 czyli pijąc ją zakwaszasz żołądek, ale również cały organizm, dostarczając sobie przy tym ogromnej dawki cukru, która natychmiast trafia do krwiobiegu wywołując niekorzystny dla zdrowia wyrzut insuliny. Poza tym cola mimo, że przynosi chwilową ulgę w cierpieniu, to niestety mocno rozluźnia zwieracz między żołądkiem a przełykiem, powodując przedostawanie się treści pokarmowej do góry, co jest właśnie główną przyczyną refluksu.
Kawa ma ph około 5 czyli również lekko zakwasi żołądek, jednak nie na tyle mocno, aby skutecznie strawić dostarczony pokarm. Kawa zakwasza organizm tak jak cola więc lepiej pozostać na jednej filiżance dziennie małej czarnej.
Zakwaszenie organizmu to nie to samo co zakwaszenie żołądka. To pierwsze jest dla Ciebie bardzo niekorzystne, to drugie niezbędne.
Przywrócenie odpowiedniej kwasowości żołądka niejednokrotnie powoduje, że ludzie zdrowieją z chorób, z którymi nie mogli sobie poradzić latami i z pewnością nie kojarzyli ich z niedokwaszonym żołądkiem. Widoczne efekty kuracji to właściwa praca żołądka czyli brak refluksu i wzdęć, brak biegunek, zaparć. Jeżeli przyczyną był niedokwaszony żołądek, co często ma miejsce, wówczas poprawia się także jakość snu, jeżeli miałaś nadwagę to spada masa ciała, często znikają bóle głowy niewiadomego pochodzenia, bóle stawów, przestajesz kaszleć, znikają alergie, astma, egzemy, łuszczyca.
Warto skorzystać z tych prostych, tanich, domowych metod i wyleczyć przyczynę chorób zamiast tłumić objawy lekami z apteki.
Uwaga!
Zakwaszenie żołądka jest niewskazane u pacjentów z wrzodami żołądka lub uszkodzoną śluzówką żołądka. Najpierw należy te schorzenia wyleczyć.
Jeśli masz problemy z wysokim ciśnieniem krwi – ostrożnie z solą.
Źródła:
“Alkaliczny styl życia” Beata Sokołowska,
“Leczenie dobrą dietą” Katarzyna Lewko,
“Jelita wiedzą lepiej” Michael Mosley.