Okres jesienny rozpoczął się na dobre. W tym czasie szczególnie dbamy o naszą odporność. Nikt nie lubi przecież chorować, a już na pewno nie dzieci, które wolałyby bawić się na dworze z rówieśnikami lub dreptać po kałużach, a nie leżeć w domu pod kocem z wysoką temperaturą. Chorować też nie lubią mamy, bo przecież mamy nie położą się do łóżka żeby się dobrze wygrzać. Jest tyle spraw do zrobienia.
Na dobrą odporność w okresie jesiennym pracujemy głównie latem. Prawda jest jednak taka, że nie zawsze na wszystko masz wpływ. I nawet jakbyś dbała najlepiej jak umiesz o siebie i całą Twoją rodzinę, podawała suplementy, zdrowo się odżywiała, to i tak infekcje mogą się Wam przydarzać. To normalna sprawa, a czasami nawet konieczna.
Można jednak, i przede wszystkim warto, wzmacniać odporność naturalnymi metodami.
W tym celu dobrze jest włączyć do codziennej diety 6 istotnych składników. Co to za składniki? O nich w dzisiejszym wpisie.
Jak wzmocnić odporność? 6 składników, których nie powinno zabraknąć w Twojej diecie.
1. Probiotyki
Blisko 80% naszej odporności znajduje się w jelitach. Odpowiednie odżywienie bakterii jelitowych jest kluczem do wysokiej odporności.
Dlaczego tak ważne są sprawnie funkcjonujące jelita? Dobre bakterie mieszkające w jelitach toczą walkę z chorobotwórczymi zarazkami nie pozwalając im namnażać się w przewodzie pokarmowym. Jeżeli jest ich za mało i są niedożywione nie będą w stanie obronić Cię skutecznie przed chorobą.
Aby usprawnić pracę jelit i tym samym wzmocnić odporność w pierwszej kolejności sięgaj po produkty fermentowane i kiszone: kiszona kapusta, ogórki kiszone, zakwas z buraków. Probiotyki apteczne podczas antybiotykoterapii to absolutna konieczność (antybiotyki niszczą zarówno te złe jak i dobre bakterie w jelitach). Jeżeli dopadnie Cię biegunka koniecznie sięgnij po dobrej jakości probiotyk o różnorodnym składzie. Dolegliwości powinny ustąpić.
Jeżeli jelita są odpowiednio nakarmione wówczas bakterie je zamieszkujące będą stały na straży zdrowia całej Twojej rodziny. Dobre bakterie będą “wołały” też o wartościowe jedzenie, zniknie więc nadmierna ochota na słodycze.
2. Witaminy
Najwięcej witamin posiadają surowe owoce (szczególnie cytrusowych) i warzywa. Organizm ludzki aby mógł sprawnie funkcjonować potrzebuje wszystkim witamin w odpowiednich dawkach. Najważniejszą pod względem wzmacniania odporności wydaje się być jednak witamina C. To najsilniejszy przeciwutleniacz, który usuwa z organizmu wolne rodniki przyczyniające się do wielu chorób. Witamina C jest też potrzebna białym krwinkom do walki z bakteriami. Wpływa również na wytwarzanie interferonu czyli substancji, która hamuje rozwój wirusów w organizmie. Witamina C niszczy też toksyny wytwarzane przez bakterie w trakcie choroby. Tej witaminy nie może zabraknąć podczas przeziębienia.
3. Kwasy omega 3
Kwasy omega 3 posiadają silne właściwości przeciwzapalnie. Wspomagają wytwarzanie przeciwciał odpornościowych. Są niezbędne do wytwarzania prostaglandyn czyli substancji regulujących pracę układu odpornościowego. Ponadto, wzmacniają błony śluzowe nosa, gardła i oskrzeli, które stanowią pierwszą tarczę obronną kiedy organizm zaatakuje wirus. Kwasy omega 3 znajdziesz głównie w rybach, siemieniu lnianym i oczywiście w tranie. Dobrze jest podawać tran małym dzieciom w okresie jesienno – zimowym w celu wzmocnienia ich odporności. Dawniej była to powszechna praktyka. A jaki tran wybrać dla dziecka? Zajrzyj tutaj.
4. Cynk
Cynk jest potrzebny do produkcji przeciwciał. Kiedy masz niedobory cynku możesz częściej chorować, spada apetyt, odczuwasz zmęczenie. Cynk odpowiedzialny jest za prawidłowe wchłanianie witamin z pożywienia. Stosowany podczas choroby skróci czas jej trwania. Znajdziesz go głównie w pestkach dyni, nasionach słonecznika, migdałach, orzechach, rybach, kaszach (szczególnie gryczanej), jajkach.
5. Żelazo
Za rozprowadzanie witamin i minerałów do każdej komórki odpowiedzialne są między innymi czerwone krwinki znajdujące się w hemoglobinie (czerwonym barwniku krwi). Jeżeli masz niedobory żelaza czerwone krwinki są słabe. Wówczas, transport składników odżywczych jest utrudniony. Może pojawić się anemia, ospałość i częstsze infekcje. Dlatego ważne jest aby nie zabrakło tego pierwiastka w codziennym menu. Produkty bogate w żelazo to przede wszystkim: wątróbka, jajka, ryby, pestki, kasze, warzywa zielonolistne (jarmuż, szpinak). Wszystko co najważniejsze na temat żelaza znajdziesz w tym wpisie.
6. Naturalne antybiotyki
Naturalne antybiotyki charakteryzują się podobnymi właściwościami co antybiotyki syntetyczne. Tak samo skutecznie niszczą wszelkiego rodzaju bakterie i inne mikroustroje chorobotwórcze ale bez skutków ubocznych jakie niosą za sobą antybiotyki syntetyczne (antybiotykooporność, wyjałowienie z dobrych bakterii).
Naturalne antybiotyki dodatkowo silnie wzmacniają odporność. Spożywane profilaktycznie w codziennej diecie uchronią przed niejedną infekcją i nie dopuszczą do rozwoju stanu zapalnego. Znajdziesz je między innymi w miodzie (zwłaszcza lipowym i spadziowym), kurkumie, czosnku, cebuli, oregano, bazylii, pyłku pszczelim, cynamonie, imbirze, goździkach. Staraj się dodawać je do potraw każdego dnia.
Więcej informacji o tym jak wzmacniać odporność znajdziesz tu, tu i tu.
A jakie są Twoje sposoby na wzmocnienie odporności?
Źródła:
“Superodporność”. Jak z posiłków czerpać zdrowie” dr Joel Fuhrman
“Jelita wiedzą lepiej” Michael Mosley
“Mama i dziecko” Miesięcznik. Wydanie październikowe.