Antybiotyki są niewątpliwie wielkim osiągnięciem medycyny. Jednak pomimo licznych zalet mają też wiele wad. Przyjmowane pochopnie, zbyt często, niewłaściwie lub w niekontrolowany sposób mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Jeżeli musisz przyjąć (lub Twoje dziecko) w czasie choroby antybiotyk nie obawiaj się tego, czasami jest to tzw. “zło konieczne”, które trzeba zaakceptować. Pamiętaj tylko o tym, aby jak najszybciej wdrożyć kurację odbudowującą właściwą florę bakteryjną jelit, ponieważ antybiotyki zabijając szkodliwe bakterie chorobotwórcze, niszczą również dobre bakterie wyjaławiając w ten sposób organizm z pożytecznej mikroflory jelitowej.
Z tego wpisu dowiesz się jak stan Twojej mikrobioty wpływa na Twoje zdrowie, jaki wpływ ma antybiotykoterapia na stan Twoich jelit, jak odbudować właściwą florę bakteryjną po antybiotyku oraz poznasz przepis na herbatkę odtruwającą po zastosowaniu antybiotyku.
Stan Twojej mikrobioty jelitowej wpływa na Twoje zdrowie.
Twoje jelita stoją na straży Twojego zdrowia i tym samym Twojej odporności. Co więcej, wpływają nie tylko na Twój prawidłowy metabolizm, właściwą masę ciała, preferencje żywieniowe, przyswajanie niektórych witamin i minerałów ale też na Twoje samopoczucie, nastrój. Liczne badania wskazują na to, że zaburzenie prawidłowej mikroflory jelitowej jest jedną z przyczyn powstawania astmy, alergii, infekcji pęcherza, infekcji pochwy, innych infekcji drożdżowych, zapalenia jelit, a nawet otyłości, cukrzycy czy depresji.
Wpływ antybiotykoterapii na stan mikrobioty jelitowej.
Wyniki badań wskazują na ogólnoświatowy wzrost spożycia leków przeciwbakteryjnych. Dotyczy on wszystkich grup wiekowych a największy przyrost notuje się wśród najmłodszych pacjentów. Uznaje się, że u dzieci do trzeciego roku życia mikrobiota jelitowa jest relatywnie mniej stabilna i bardziej podatna na zmiany w porównaniu do mikrobioty jelitowej u osób dorosłych. Pod wpływem powtarzających się antybiotykoterapii dochodzi do redukcji liczebności poszczególnych prozdrowotnych szczepów bakterii. Jednocześnie obserwuje się wzrost patogennych bakterii i grzybów drożdżopochodnych (Candida).
Jak odbudować właściwą florę bakteryjną po antybiotyku?
1. Probiotyki i prebiotyki czyli synbiotyki.
Probiotyki
Jeżeli chcesz przywrócić prawidłową mikroflorę jelitową zacznij od dobrej jakości probiotyków. Jak je stosować aby wykazywały się najwyższą skutecznością znajdziesz w tym wpisie. Bardzo dobrym preparatem jest Vivomix. Niestety jego cena jest dość odstraszająca w porównaniu z innymi preparatami. Im różnorodniej tym lepiej, dlatego stosuj różne preparaty zamiennie.
Jakich szczepów szukać na opakowaniu?
Bifidobacterium bifidum
Bifidobacterium lactis
Bifidobacterium longum
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus fermentum
Lactobacillus plantarum
Lactobacillus rhamnosus (szczególnie gdy występuje biegunka)
Lactobacillus salivarius
Bacillus clausii
Bacillus coagulans
Bacillus subtilis
Saccharomyces bouldari (szczególnie gdy występuje biegunka)
Saccharomyces cerevisiae
1 tydzień zażywania antybiotyków to 1 minimum miesiąc zażywania probiotyków.
Probiotyki w pożywieniu – po jakie pokarmy sięgać?
Przede wszystkim sięgaj po kiszonki: kiszona kapusta, kiszone ogórki, zakwas z buraków oraz produkty fermentowane: jogurt, kefir, maślanka, serwatka (kozie lub owcze, produkty kokosowe), natto, miso, kombucha.
Ważne jest aby stosować zarówno dobrej jakości preparaty probiotyczne jak też sięgać po żywność bogatą naturalnie w probiotyki.
Prebiotyki
Warto też sięgnąć po prebiotyki czyli takie produkty, które spowodują że po ich spożyciu organizm sam wyprodukuje sobie pożyteczne bakterie probiotyczne. Prebiotyki to niestrawione składniki żywności, które w jelicie grubym stymulują wzrost i aktywność określonych grup mikroorganizmów, stanowiąc “pożywkę” dla bakterii znajdujących się tam.
Takimi prebiotykami są między innymi: banany niezbyt dojrzałe, zimne ziemniaki, zimny ryż, cebula, miód, pomidory, owies, inulina.
Na rynku aptecznym spotkasz również synbiotyki czyli połączenie probiotyków z prebiotykami. Razem działają synergicznie uzupełniając się wzajemnie.
2. Błonnik.
Produkty bogate w błonnik wspomagają oczyszczanie i pozbywanie się szkodliwych mikroorganizmów, wspierają układ immunologiczny, a także regulują pracę całego organizmu. Dlatego szczególnie ważne jest aby podczas antybiotykoterapii, ale też i po jej zakończeniu, wspomóc porządki w jelitach poprzez stosowanie produktów bogatych w błonnik, a są to między innymi: wszystkie warzywa i owoce, w szczególności marchew, cukinia, dynia, brokuły, cebula, czosnek, orzechy, siemię lniane, babka płesznik, nasiona chia, rośliny zielonolistne, jabłka, śliwki suszone, gruszki, jagody. Jeżeli surowe produkty są gorzej trawione, a tak może się dziać po antybiotykoterapii (organizm jest osłabiony, w czasie choroby traci się ochotę na jakiekolwiek pożywienie) warto wprowadzic do diety produkty gotowane lub parowane czyli jednym słowem poddane lekkiej obróbce termicznej (pieczone owoce czy warzywa, zupy krem).
3. Co na odbudowanie śluzówki jelit.
Po długiej lub częstej antybiotykoterapii śluzówka jelit bardzo często zostaje uszkodzona. To niesie za sobą problem z właściwym przyswajaniem probiotyków. Można wtedy odnieść wrażenie, że stosowane probiotyki… nie działają.
Istnieje kilka sposobów na odbudowanie właściwej śluzówki jelit po antybiotykoterapii. Spośród nich ważną rolę odgrywają probiotyki takie jak L. casei, B. bifidum, B. lactis i L. helveticus, sok z kapusty, a także przyjmowanie preparatu o nazwie aminokwas l – glutamina. Polecam także do przeczytania wpis o 5 nutraceutykach na stany zapalne jelit.
Dużym zainteresowaniem cieszy się preparat o nazwie colostrum. Colostrum jest naturalnym produktem gruczołów mlekowych ssaków. Wydzielane jest od ostatniego okresu ciąży aż do kilkudziesięciu godzin po porodzie. Charakteryzuje je wysoka zawartość biologicznie aktywnych substancji: witamin, soli mineralnych oraz białek, wśród których najważniejszą rolę odgrywają immunoglobuliny, laktoferyna, laktoglobulina, czynniki wzrostu. Colostrum działa biobójczego, wzmacnia układ odpornościowy dziecka, wzmacnia pamięć immunologiczną, stymuluje rozwój mikroflory jelitowej, przyśpiesza wchłanianie składników odżywczych i mikroelementów.
W temacie colostrum istnieją jednak dwa zupełnie rozbieżne poglądy. Jeden z nich jest o tym, że colostrum działa zarówno w przypadku niemowląt jak i osób starszych dlatego warto podawać go zarówno młodszym jak i starszym w celu poprawy stanu jelit, wzmocnieniu odporności. Po drugiej stronie znaleźć można opinię, że colostrum działa tylko w przypadku niemowlaków (dlatego tak szalenie ważne jest karmienie niemowlaków piersią). Jeżeli colostrum zażywa starsze dziecko lub osoba dorosła colostrum nie wykazuje już tak wszechstronnych zastosowań. Ponadto colostrum pochodzi od krowy więc zawiera białka mleka krowiego, które mogą uczulać.
4. Herbata odtruwająca organizm po zastosowaniu antybiotyku.
W książce “Eko detoks” Zbigniewa T. Nowaka znalazłam przepis na herbatkę odtruwającą organizm po zastosowaniu antybiotyków. Ma bardzo bogaty skład. Substancje zawarte w herbacie posiadają właściwości regenerujące i przeciwzapalne. Wspomagają sprawne usuwanie wraz z moczem szkodliwych metabolitów po antybiotykoterapii. Wzbogacają organizm w cenne witaminy i sole mineralne. Neutralizują wolne rodniki. Dodatkowo działają immunostymulująco (wzmacniając siły odpornościowe organizmu).
Składniki na większą ilość:
1/2 szklanki owoców aronii
1/2 szklanki owoców dzikiej róży
1/2 szklanki liści pokrzywy
1/2 szklanki liści porzeczki czarnej (maliny lub jeżyny)
Wszystko razem wymieszać, przy czym zioła powinny mieć postać mocno rozdrobnionego suszu, a owoce rozdrobnione).
Stosowanie:
1 łyżkę suszu owocowo – ziołowego zalać 1 szklanką wrzątku, parzyć pod przykryciem 15 – 20 minut. Następnie przecedzić i pić ciepły napar kilka razy dziennie. Do takiej herbaty można dodać miód.
Źródła:
Narodowy Program Ochrony Antybiotyków, antybiotyki.edu.pl
“Eko detoks od stóp do głów” Zbigniew T. Nowak
“Poantybiotykowa odbudowa mikrobiomu” Agata Czochralska – Duszyńska