Wątroba spełnia wiele ważnych funkcji w organizmie. Dlatego jej prawidłowe funkcjonowanie jest niezwykle istotne. W dzisiejszym wpisie przeczytasz o objawach jakie daje organizm gdy wątroba jest przeciążona oraz jak naturalnie oczyścić wątrobę z toksyn i wspomóc jej regenerację.
Jakie funkcje pełni wątroba w organizmie?
Zadaniem wątroby jest między innymi odtruwanie organizmu z toksyn, zmiana cukrów prostych na łatwo przyswajalną glukozę i odwrotnie – magazynowanie glukozy w postaci glikogenu, produkcja albumin (które biorą udział we właściwym utrzymaniu ciśnienia krwi), oraz protrombiny i fibrynogenu (są konieczne do procesu krzepnięcia krwi).
Wątroba wytwarza również cholesterol, trójglicerydy i fosfolipidy, a także substancje białkowe pobudzające podziały komórkowe. Produkuje też żółć i to w ilościach aż ok. 1 000 ml w ciągu dnia, która jest potrzebna do rozkładania i trawienia kwasów tłuszczowych.
W wątrobie z produktów przemiany białek powstaje mocznik, który potem wydalany jest przez nerki i wraz z potem. Magazynowane są w niej witamina B12, miedź, żelazo oraz wytwarzana jest witamina A.
Zdrowa wątroba powinna się sama oczyszczać z toksyn, które wniknęły do organizmu. Jeżeli jednak zanieczyszczeń tych jest bardzo dużo wydolność organu staje się ograniczona i potrzebuje szybkiej pomocy.
Jakie objawy daje zanieczyszczona wątroba?
Wątroba nie boli, ponieważ nie jest unerwiona dlatego trudno jest rozpoznać w pierwszej chwili, że może się z nią dziać coś niepokojącego. Dolegliwości bólowe mogą zaistnieć dopiero wówczas, gdy wątroba wskutek dużego przekrwienia zacznie dawać ucisk torebkę wątrobową, która już jest unerwiona.
Dlatego właśnie ktoś może być tak, że ktoś zmaga się przez wiele lat z postępującą chorobą tego organu nawet o tym nie wiedząc. Wątroba zaczyna dopominać się o pomoc, dopiero wtedy kiedy jest już poważnie przeciążona i ostro zatruta.
Brak równowagi w pracy wątroby przekłada się na działanie całego organizmu, z psychiką i wyglądem włącznie.
Objawy organizmu sygnalizujące o nadmiernym zanieczyszczeniu wątroby:
- brak sił i chęci do życia,
- ciągła senność lub odwrotnie problemy z zasypianiem,
- problemy z koncentracją,
- stany wewnętrznego niepokoju, nerwowość,
- żółtobrązowe przebarwienia pod oczami,
- plamy pigmentowe na rękach i twarzy,
- białawy lub zielonkawy nalot na języku,
- trądzik, opryszczka, łuszczyca, alergie,
- szara cera z żółtawymi przebarwieniami,
- może pojawiać się regularne uczucie zimna,
- uciążliwe wzdęcia, niestrawność, zaparcia,
- uciążliwy ucisk i pobolewanie w okolicach wątroby, szczególnie po spożytym posiłku,
- hipoglikemia,
- zbyt wysoki cholesterol.
Co wpływa na zanieczyszczenie wątroby?
- nadmierne spożycie szkodliwych tłuszczów nasyconych (nie dotyczy oleju kokosowego nierafinowego i masła klarowanego o ile nie przesadzamy z ich ilością),
- stres – nie bez przyczyny mówi się “Co Ci leży na wątrobie?”
- nadmierne spożycie kawy,
- wszelkie nałogi: papierosy, alkohol,
- spożywanie cukru,
- spożywanie produktów wysoko przetworzonych,
- nadużywanie leków,
- zanieczyszczenie środowiska.
Jak oczyścić wątrobę z toksyn i metali ciężkich?
Poprzez odpowiedni sposób odżywiania się oraz zmianę stylu życia można wspomóc detoksykację wątroby oraz jej regenerację. Warto przeprowadzić kompleksową kurację oczyszczającą wątrobę na bazie ziół, które zadziałają skutecznie ale łagodnie co jest bardzo ważne dla przeciążonej wątroby.
Najważniejsze zioła odtruwające i usprawniające pracę wątroby
1. Ostropest
Ostropest plamisty posiada niespotykaną zdolność odtruwania i regenerowania wątroby. To nieocenione zioło dla wątroby na jej niemal wszelkie dolegliwości. Zawiera w swoich nasionach substancję zwaną sylimaryną, która jest związkiem zaliczanym do flawonoidów. Wykazują one silne działanie odtruwające, oczyszczające i regenerujące. Ostropest bardzo korzystnie wpływa też na pracę mózgu, działa przeciwnowotworowo, reguluje poziom cukru we krwi oraz poprawia stan cery. Na wątrobę ostropest działa jak tarcza zapobiegająca przed wnikaniem toksyn z zewnątrz.
Aby skorzystać z właściwości ostropestu najlepiej jest zakupić całe nasiona i mielić je na bieżąco w młynku do kawy. Należy zażywać 1 – 2 łyżeczki proszku z nasion popijając go przegotowaną wodą (1 do 2 razy dziennie). Można też dodać zmielone nasiona do zupy czy innych potraw, koktajli.
2. Kurkuma
O kurkumie pisałam już tutaj. To jedno z najcenniejszych roślin leczniczych na ziemi. Jak wynika z przeprowadzonych badań kurkuma może zawierać nawet 200 związków leczniczych, a wśród nich najcenniejsza jest kurkumina. Kurkuma wpływa na produkcję żółci, likwiduje stan zapalny dróg żółciowych i woreczka żółciowego. Zapobiega zastojowi żółci w woreczku żółciowym, przez co chroni przed odkładaniem się w nim kamieni. Ułatwia trawienie, wspomaga pracę trzustki. Ułatwia odtruwanie, detoks i usuwanie metali ciężkich. Działa antyoksydacyjnie, tonizująco i przeciwnowotworowo. To także silny naturalny antybiotyk.
Kurkumę można wsypywać do szklanki wody (1 płaską łyżeczkę) i wypijać na czczo. Warto dodawać ją do potraw, przyrządzać na jej bazie złote mleko, dosypywać w niewielkiej ilości wszędzie tam, gdzie jest odpowiednia. Według ajurwedy aby jeszcze pełniej uwolnić wszystkie właściwości kurkumy należy podgotować ją przez 8 minut na wolnym ogniu z dodatkiem wody – przepis na pastę znajdziesz tutaj.
3. Karczoch
Ziele karczocha zwyczajnego posiada silne działanie żółciopędne. Zwiększa przepływ żólci przez przewody żółciowe o 127 – 153 %. Ma to istotne znaczenie w przypadku niewydolności wątroby. Sprawniej przebiega usuwanie ze ścian woreczka żółciowego i dróg żółciowych chorobotwórczych bakterii, grzybów i pierwotniaków. Karczoch wspomaga także odtruwanie i oczyszczanie wątroby, reguluje poziom cholesterolu, pomaga w niestrawności.
Aby skorzystać z dobroczynnych właściwości należy zalać ziele wrzątkiem i parzyć pod przykryciem około 20 minut. Następnie odcedzić i pić ciepły napar 15 minut przed posiłkiem 3 razy dziennie. Kuracja powinna trwać 5 tygodni. Po czym trzeba zrobić 3 tygodniową przerwę i powtórzyć kurację.
4. Mniszek lekarski
Mniszek to prawdziwa skarbnica zdrowia. Jedna z najskuteczniejszych zaraz po ostropeście, kurkumie i karczochu, substancji odtruwających i regenerujących wątrobę. Wykazuje działanie żółciopędne, a także lekko przeczyszczające. Dodatkowo wspomaga proces odtruwania organizmu przez nerki. Pozytywnie zadziała w schorzeniach przewodów żółciowych, schorzeniach pęcherzyka żółciowego, przewlekłych dolegliwościach wątroby, problemach trawiennych i skórnych.
Jaka dieta jest najlepsza przy problemach z wątrobą?
Najlepsza będzie oczywiście dieta lekkostrawna, unikanie potraw przetworzonych, smażonych. Zdecydowanie lepszą opcją będzie postawienie na lekkie parowanie, gotowanie czy duszenie. Dobrze jest z rana wyrobić w sobie nawyk picia wody z dodatkiem miodu, cytryny lub jeśli możesz octu jabłkowego – to spowoduje usprawnienie procesów trawiennych i wydzielanie żółci.
Do codziennego menu dobrze jest dołączyć: kaszę jaglaną, czosnek, buraki, warzywa zielonolistne, warzywa krzyżowe, owoce, orzechy, awokado, dobrej jakości tłuszcze, herbatki z dzikiej róży, mięty pieprzowej, dziurawca, rumianku, przyprawy zwłaszcza kolendrę, czarnuszkę, imbir w niewielkich ilościach.
Dobrze sprawdzą się: zupy krem, jaglanki, owsianki, pieczone/gotowane/parowane warzywa.
Warto też włączyć do diety niektóre suplementy. Korzystnie na detoksykację wątroby oraz regulację poziomu cholesterolu wpływają:
kwasy omega 3,
kompleks witamin z grupy B (zwłaszcza B6, B9, B12),
chrom,
liście oliwne,
ashwaghanda,
chlorella.
Należy zrezygnować z alkoholu, kawy, słodyczy, czerwonego mięsa, tłuszczu w postaci margaryn i tłuszczy rafinowanych, żywności przetworzonej.
Warto naturalnie wspierać pracę wątroby, też profilaktycznie, ponieważ każdy z nas na co dzień ma kontakt z masą różnych szkodliwych substancji czy chociażby zanieczyszczonym środowiskiem. Lepiej przecież działać zapobiegawczo niż gdy sytuacja już tego bezwzględnie wymaga. Tym bardziej, że wprowadzenie powyższych zaleceń w życie usprawni działanie całego organizmu.
Dbasz na co dzień o swoją wątrobę?
Źródła:
“Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie” Mateusz Emmanuel Senderski
“Leczenie dobrą dietą” Katarzyna Lewko
“Eko detoks” Zbigniew. T. Nowak
Ile ciekawych informacji. Kolejny raz 🙂 będę pamiętała o poradach. Ja praktycznie codziennie pijam miętę i rumianek. Kurkuma to jest mega zdrowie! Chlorella też u mnie zagościła. Pozdrawiam serdecznie.
Bardzo się cieszę, że Ci się podoba i że informacje są przydatne 🙂 Warto w pierwszej kolejności sięgać po to, co naturalne i bliskie naszemu organizmowi. On odwdzięczy się nam za to zdrowiem! Pozdrawiam Cię również! 🙂