Pełno jest przepisów na kulki mocy i rzeczywiście nazwa ta jest dla nich odpowiednia. Takie kulki mają prawdziwą moc. Dzięki składnikom z jakich kulki są zazwyczaj ulepione czyli głównie daktylom, orzechom, kakao, przynoszą one sporej dawki energii.
Ale czy słyszałaś kiedykolwiek o kwadratach mocy?
Jeśli nie, to spieszę z wiadomością, że takowe również istnieją i dowiesz się jak je zrobić właśnie w dzisiejszym wpisie. Kwadraty są szybkie i proste w wykonaniu, i oczywiście rozpływają się w ustach. W sam raz na szybką przekąskę gdy dopadnie nas zmęczenie. Byleby nie przesadzić z ilością kawałków, bo kwadraty mocy są mocno energetyczne 🙂
Daktylowe kwadraty mocy
Składniki:
Spód:
1,5 szklanki płatków owsianych
50 ml syropu klonowego lub miodu
70 g oleju kokosowego
2 łyżki cukru trzcinowego.
Do przełożenia:
dżem do wyboru: suszona śliwka, czarna porzeczka, aronia.
Masa daktylowa
300 g suszonych daktyli uprzednio namoczonych w wodzie na około 4-6 godzin
50 g orzechów nerkowca uprzednio namoczonych w wodzie na około 4-6 godzin
3 -4 łyżki masła orzechowego
60 g oleju kokosowego
6 łyżek mleka roślinnego np. kokosowego
Na wierzch:
kilka orzechów nerkowca startych na tarce na drobnych oczkach lub rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada gorzka
Przygotowanie:
Przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 20 na 20 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia, a papier lekko nasmaruj np. olejem kokosowym. Włącz piekarnik na 180 stopni z opcją góra- dół.
Spód: Rozpuść w garnku olej kokosowy na wolnym ogniu. W tym czasie zmiksuj w młynku do kawy płatki owsiane ale nie całkowicie – wystarczy jedno krótkie naciśnięcie. Wszystkie składniki, które wchodzą na spód przełóż do rozpuszczonego oleju. Wymieszaj do połączenia i wyłóż powstałą masę na przygotowaną wcześniej blachę. Piecz w piekarniku przez 12 minut. Po tym czasie wyłóż podpieczony spód i nałóż na niego wybrany dżem, najlepiej o lekko cierpkim smaku (ja wykorzystałam cały słoiczek suszonej śliwki dla niemowląt firmy Bobovita). Piecz przez kolejne 10 minut.
Masa daktylowa: Do jednej miski przełóż suszone daktyle odsączone z wody (nie wylewaj wody, wykorzystaj ją do osłodzenia np. porannej owsianki lub jako dodatek do mleka roślinnego), nerkowce, masło orzechowe, rozpuszczony olej kokosowy oraz mleko i zblenduj na gładki mus. Masa nie musi być idealnie jednolita, to zależy od jakości i mocy blendera.
Wyłóż powstałą masę na przestygnięty spód. Udekoruj wg uznania startymi orzechami lub rozpuszczoną czekoladą. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie pokrój na małe kwadraciki. Podawaj zawsze schłodzone.
Smacznego!
Myślę, że ten przepis posmakuje Ci, z pewnością doda energii. Czasami ma się ochotę wstąpić po pracy na batona do sklepu, szczególnie wówczas gdy zmęczenie jakoś bardziej daje się we znaki niż zwykle. Postaraj się ominąć w sklepie szerokim łukiem półki ze słodyczami. Wróć do domu, pokrój daktylowca na prostokąty. Otrzymasz zdrową wersję sklepowego batona. Przekonasz się, że o niebo lepszą niż tą ze sklepu.
Dzieciom takie słodkie małe co nieco także na pewno zasmakuje i wystarczy jako domowa alternatywa na zaspokojenie słodyczy. Masa jest niezwykle uniwersalna. Można wykorzystać ją do innych wypieków np. do makowca, na przełożenie biszkopta, do tarty, do babeczek. Ograniczenia są tylko w naszej głowie 🙂