Od najmłodszych lat dzieci piją mleko od krowy w myśl hasła “pij mleko, będziesz wielki”. Każdy wie, że w mleku jest dużo wapnia, że to budulec mocnych kości, zdrowych zębów. Jego odpowiednie stężenie zapewnia też prawidłową krzepliwość krwi, sprawność naszych mięśni czy spokojny sen. Ważne aby dostarczyć go w dzieciństwie w odpowiedniej ilości, kiedy układ kostny dziecka jest w fazie wzrostu.
Czy jednak nie przeceniamy roli nabiału, w tym mleka, jako źródła wapnia w naszym codziennym menu?
Pić mleko czy nie pić? Czy w ogóle spożywać nabiał?
Przecież spożywało się go od pokoleń. Nie chcę tu stanąć po jednej czy po drugiej stronie. Chcę żebyś zastanowiła się raczej czy w Twoim przypadku nabiał sprzyja Twojemu zdrowiu czy też nie. Każdy jest indywidualną jednostką. Jedna osoba będzie zajadała się czekoladą i nic jej nie będzie, a druga po czekoladzie dostanie wysypki skórnej. To tylko taki przykład.
Sama piłam mleko jak byłam mała. Do dentysty chodziłam często, a stan mojej skóry, gdy miałam “naście” i “dzieścia” lat, był kiepski ogólnie rzecz ujmując. Zajadałam się lodami niczym nałogowiec, a potem zastanawiałam się skąd to przelewanie w brzuchu.
Czy mleko się do tego przyczyniło? Mogę jedynie napisać, że teraz, gdy go praktycznie nie spożywam (z nabiału jem sporadycznie domowe masło, od święta ser żółty), moja twarz wygląda zupełnie inaczej, nie odczuwam też przelewania w jelitach. Coś chyba jednak musi być na rzeczy. O tym chcę dziś nieco napisać.
Mleko może powodować problemy na kilka sposobów. Poniżej 7 głównych:
1. Kazeina w mleku.
Kazeina przyczynia się do powstawania reakcji autoimmunologicznych oraz wpływa na nasz organizm tak, jak przy zażyciu środków pobudzających endorfiny (hormony szczęścia). To z kolei niesie za sobą zmiany w zachowaniu i nastroju. Nasz organizm ponadto nie trawi do końca kazeiny. Niestrawione resztki tego białka układ odpornościowy traktuje jak wirusy, co powoduje reakcję obronną. Fragmenty niestrawionej kazeiny mogą przez to wpływać na uaktywnianie się wielu chorób, począwszy od wysypek skończywszy na cukrzycy, hashimoto czy stwardnieniu rozsianym. Złożone reakcje autoimmunologiczne w dalszej perspektywie mogą uszkadzać różne tkanki organizmu.
2. Niektóre osoby mają wrodzoną lub nabytą alergię na mleko.
Czym się przejawia alergia na mleko? Między innymi wysypką, świądem skóry, trudnościami w trawieniu. Reakcja występuje najczęściej bezpośrednio po jego spożyciu lub też po pewnym czasie.
3. Mleko zaśluzowuje organizm.
Katar, kaszel oraz infekcje górnych dróg oddechowych to najczęściej problem związany ze spożywaniem nabiału, który zaśluzowuje organizm powodując zwiększenie wydzieliny w nosie, pojawienie się chrypki, a także uczucie kluchy w gardle, która może być także objawem refluksu. Wystarczy usunąć z diety nabiał aby się o tym przekonać.
4. Mleko a przerost trzeciego migdałka.
Często spożywanie przez dzieci dużej ilości mleka krowiego przyczynia się do przerostu trzeciego migdałka. Lekarze najczęściej go wówczas usuwają co rzecz jasna nie rozwiązuje problemu.
5. Mleko a laktoza.
Laktoza składa się z glukozy i galaktozy. Są ludzie, którzy nie mają enzymu aby oddzielić te dwa cukry od siebie i prawidłowo je strawić. W takim wypadku niestrawiona laktoza pozostaje w przewodzie pokarmowym i zabiera się za naszą florę trawienną. To może wywołać biegunkę, zaparcia, nieprzyjemne dolegliwości jelitowe.
6. Mleko a tłuszcz.
Mleko zawiera wiele utlenionych tłuszczów, które mogą uszkadzać jelita i zwiększać liczbę złych bakterii, prowadząc do destabilizacji równowagi bakteryjnej. W wyniku tego procesu powstają wolne rodniki, siarkowodór oraz amoniak.
7. Stopień skażenia produktów mlecznych.
Czym karmi się krowy hodowlane? W jakich warunkach żyją? Jak leczy się choroby krów? Chyba tego nie muszę opisywać. Każdy wie ile tam jest chemii, antybiotyków, GMO, hormonów syntetycznych, pestycydów…. To wszystko przechodzi przecież do mleka. Bon apetit!
Na czym polega paradoks wapnia?
To prawda, że w mleku krowim jest sporo wapnia, tyle że jest ono doskonale wchłaniane w jelicie cielęcia. Mleko krowie ma za wysoki stosunek wapnia do magnezu co utrudnia wchłanianie wapnia u człowieka. Większość wapnia w mleku krowim związana jest z kazeiną, która utrudnia wchłanianie wapnia w ludzkim jelicie. W mleku krowim jest więcej fosforu niż wapnia. Aby te znaczne ilości fosforu zmetabolizować organizm człowieka musi zużyć sporo własnego wapnia. Ponadto duża ilość białek mleka wywołuje zakwaszenie organizmu i w konsekwencji ucieczkę wapnia z rezerwuarów (kości, zęby, krew).
Ponadto, kiedy zabraknie nam transportera wapnia w postaci witaminy K2 to zamiast do kości i zębów wapń trafia do tkanek miękkich powodując zwapnienia narządów i powstanie płytki miażdżycowej.
Można zastanawiać się nad tym czy odrzucić całkowicie nabiał, czy tylko mleko, zostawiając jogurty.
Wiadomym jest, że więcej kazeiny jest w mleku i twarogu, mniej w jogurcie czy kefirze. Ale dalej jest. Decyzja musi być podjęta indywidualnie.
Staniesz w obronie bakterii probiotycznych w produktach nabiałowych. Przecież są nam niezbędne. Są i dlatego zachęcam Cię aby sięgnąć po kiszonki chociażby.
Pani Danuta Myłek – znana Pani doktor zajmuje się alergiami u dzieci, napisała także ciekawą książkę o alergiach, ale nie o jej książce chcę teraz pisać. Ta Pani, jeśli poszłabyś do niej na wizytę z dzieckiem alergikiem, w pierwszej kolejności kazałaby Ci wyrzucić z jego diety (na minimum miesiąc) nabiał i pszenicę, jak również cukier oraz wieprzowinę. Dopiero potem ta Pani przystępuje do badań na co dziecko może być uczulone. Tak na marginesie, Pani doktor znalazła dobry sposób na pozbycie się połowy pacjentów z kolejki 🙂
Zastanów się sama. Czujesz już, że coś z tym nabiałem jest nie tak. Jednak ciężko rozstać się z lodami, ciastem tiramisu czy bitą śmietaną, nie wspominając o kakao.
Czy rozstać? No coś Ty!
Przeczytaj ten wpis, a znajdziesz w nim źródła wapnia w diecie, lepsze od mleka, oraz sprawdzone jego zamienniki w kuchni.
Gdzie znaleźć witaminę K2 przeczytasz niebawem w kolejnym wpisie na blogu.
Pisze Ci to osoba, która uwielbiała jeść jogurty i lody oraz wszelkiej maści desery na bazie śmietanki 30% i mascarpone. To już nie te czasy.
Źródła:
1,
“Alergie” Danuta Myłek,
“Od lekarza do kucharza” Danuta Myłek,
“Choroby dzieci. Leczenie megadawkami witamin” Andrew W. Saul,
“Zatrzymaj Hashimoto” Marek Zaremba.