Antyoksydanty to pokarmy o bardzo wysokiej randze. Między innymi dzięki ich umiejętności wymiatania wolnych rodników są tak niezwykle cenne w codziennej diecie. Chronią przed nowotworami oraz opóźniają procesy starzenia się organizmu.
Dlaczego antyoksydanty warto ująć w diecie oraz w jakich produktach jest ich najwięcej?
Dieta bogata w antyoksydanty (przeciwutleniacze) jest bardzo ważna. Żyjemy w czasach dużego zanieczyszczenia powietrza. Praca jaką wykonujemy często stanowi dla nas źródło dodatkowego stresu. Jesteśmy w ciągłym biegu, ale jednak zbyt mało czasu poświęcamy na codzienną aktywność fizyczną. Często odżywiamy się w niewłaściwy sposób (sięgamy po produkty przetworzone, rafinowane, fast foody, produkty w puszkach, cukier, różnego rodzaju używki). Taki styl życia sprawia, że w organizmie tworzą się wolne rodniki nieraz lawinowo…

Żyjemy w tak szybkim tempie, że w pewnym momencie organizm sam dopomina się o chwilę wytchnienia. I albo spada Ci wydajność do takiego stopnia, że nawet druga kawa nie działa, albo… zaczynasz łapać różne infekcje.
Czym są wolne rodniki?
Wolne rodniki to krótko mówiąc niesparowane atomy. Posiadają silne właściwości utleniające. W małych ilościach działają jak naturalna szczepionka chroniąc komórki przed uszkodzeniami. Biorą udział w przekazywaniu informacji pomiędzy komórkami w obronie organizmu przed wirusami i bakteriami.
Problem pojawia się wtedy, gdy organizm zaczyna sobie nie radzić z ich bieżącym „usuwaniem”, bo jest ich za dużo. Wówczas dochodzi do zbyt wielu reakcji utleniających – w organizmie powstaje stres oksydacyjny, który jest przyczyną tworzenia się stanów zapalnych w organizmie, co gorsza, często ukrytych, i tym samym chorób cywilizacyjnych ( m.in. miażdżycy, powstawania zakrzepów, nadciśnienia, otyłości, zwyrodnienia plamki żółtej, nowotworów). Proces starzenia się organizmu zostaje mocno przyspieszony.
Wtedy na pomoc przychodzą antyoksydanty
Istnieją jednak substancje, które potrafią zatrzymać te niekorzystne zmiany – są to antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze czyli produkty, które niezwykle skutecznie wymiatają wolne rodniki niczym najlepsza szczotka. Antyoksydanty pomagają też walczyć z infekcjami i innymi poważnymi chorobami, zwalczając stany zapalne w organizmie.
Podział antyoksydantów
Endogenne
Antyoksydanty dzielą się na endogenne inaczej wewnętrzne – występują w każdej komórce i chronią organizm od środka jak glutation. Glutation jest najsilniejszym przeciwutleniaczem. Nasze komórki wytwarzają samodzielnie pewne jego ilości, zaś niewielkie jego dawki dostarczamy wraz z pożywieniem jako prekursory glutationu, które później zamieniane są w glutation.
Prekursory glutationu można znaleźć między innymi w takich produktach jak: owoce i warzywa, które nie są poddane obróbce termicznej – awokado, kapusta, brokuły, cebula, szpinak, czosnek, szparagi, melon, kantalupa, pomidory, marchew, grejpfruty, pomarańcze, cukinia, truskawki, orzechy włoskie, jajka.
Egozgenne
Antyoksydanty egzogenne są dostarczane organizmowi z zewnątrz czyli z pożywienia. To między innymi witaminy A, C i E, nienasycone kwasy tłuszczowe, polifenole, selen i cynk.

Antyoksydanty – produkty, które niezwykle skutecznie wymiatają wolne rodniki niczym najlepsza szczotka.
W jakich produktach można znaleźć najwięcej antyoksydantów egzogennych?
- Witamina A
marchew, dynia, natka pietruszki, czerwona papryka, tłuste ryby, jajka, masło, szpinak, jarmuż, brokuły, borówki, brzoskwinia, morele, awokado, ananas, spirulina
- Witamina C
acerola, czarna porzeczka, aronia, czerwona papryka, szpinak, szczaw, brzoskwinie, morele, jabłka, truskawki, dzika róża, kiwi, cytrusy, granaty, pomidory (poddane obróbce termicznej zwiększają ilość antyrakowego likopenu)
- Witamina E
nierafinowane oleje roślinne, oliwa z oliwek, orzechy, nasiona, pestki, jagody
- Nienasycone kwasy tłuszczowe
siemię lniane, nierafinowany olej lniany i rzepakowy (nie gmo), tłuste ryby morskie, orzechy włoskie, algi morskie, nasiona chia, nasiona słonecznika, pestki dyni, sezam…
- Polifenole (głównie flawonoidy)
gorzka czekolada, zielona, biała i czerwona herbata, czystek, czerwone wino, kawa, nasiona roślin strączkowych, winogrona, aronia, quinoa, borówka, żurawina, czarne porzeczki
- Selen i cynk
orzechy : zwłaszcza brazylijskie, migdały, włoskie, laskowe, nasiona i pestki: słonecznika, dyni, sezamu, dziki ryż, czosnek
- Przyprawy
głównie kurkuma, imbir, cynamon, ale też majeranek, goździki, kardamon.
Na rynku dostępnych jest wiele suplementów diety bogatych w antyoksydanty. Z niektórych badań wynika jednak, że przyjmowanie antyoksydantów w postaci tabletek nie jest szczególnie “zdrowym” pomysłem i niekiedy może przynieść więcej strat niż korzyści.
Latem kiedy sezonowych warzyw i owoców jest pod dostatkiem nie trudno o dostarczanie sobie cennych antyoksydantów z pożywienia. Zimą i początkiem wiosny zadanie to jest nieco utrudnione jednak obecnie mamy bardzo szeroki wybór dostępnych warzyw i owoców o całkiem dobrej jakości w sklepach.
Antyoksydanty na straży Twojego zdrowia.
Zdecydowanie jedną z najlepszych rzeczy jaką możesz dla siebie zrobić aby żyć długo i zdrowo to spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty. Sięgaj po warzywa i owoce, chrup orzechy, pestki i nasiona, a od czasu do czasu gorzką czekoladę. Pij zieloną herbatę, mleko z kurkumą i okazjonalnie czerwone wino. Staraj się żeby na Twoim talerzu było zdrowo i kolorowo. Codzienne zdrowe odżywianie to najprostszy i niezwykle skuteczny sposób na to, aby cofnąć swój wiek biologiczny, poprawić stan skóry, włosów i paznokci i przede wszystkim wzmocnić swoją odporność. Antyoksydanty są w tym najlepsze! To bardzo skuteczna broń do walki z chorobami cywilizacyjnymi, a tym samym recepta na długie i zdrowe życie.
Źródła:
“Alkaliczny styl życia” Beata Sokołowska
“Leczenie dobrą dietą” Katarzyna Lewko
“”Superodporność. Jak z posiłków czerpać zdrowie” Joel Fuhrman
Oo a ja dużo majeranku dodaję do jedzenia, czyli dobrze 🙂 Zastanawiam się czy nie przyjmować witaminy A… cytryna zawsze rano do wody, a cynamon już od pewnego czasu dodaję zawsze do herbaty.
Super dbasz o swoje zdrowie! Majeranek jest bardzo zdrowy. Witamina A jak najbardziej. Pamiętaj że w formie beta karotenu jest bezpiecznie, w formie retinolu trzeba zwracać uwagę na przyjmowaną dawkę. Cytryna śmiga!