O właściwościach zdrowotnych żurawiny z pewnością każdy z nas słyszał już nie jeden raz. Najbardziej kojarzy się nam z ochroną przed infekcjami dróg moczowych. Nie sądziłam jednak, że ten kwaśny owoc ma tak wiele innych, bardzo cennych, właściwości korzystnie wpływających na stan naszego zdrowia. To nie tylko kopalnia witamin i minerałów, ale również wsparcie dla osób obciążonych chorobami cywilizacyjnymi, borykających się z trądzikiem (ma właściwości rozjaśniające i łagodzące zmiany skórne) czy nawet osadem nazębnym, a to nie wszystko.
Dzięki swoim licznym zaletom żurawina zaliczana jest do grona tzw. superpokarmów i z pewnością jej się to wyróżnienie należy.
Żurawina – kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość energetyczna – 46 kcal
Białko ogółem – 0.46 g
Tłuszcz – 0.13 g
Węglowodany – 11.97 g (w tym cukry proste 4.27)
Błonnik – 3.6 g
Witaminy
Witamina C – 14.0 mg
Tiamina – 0.012 mg
Ryboflawina – 0.020 mg
Niacyna – 0.101 mg
Witamina B6 – 0.057 mg
Kwas foliowy – 1 µg
Witamina A – 63 IU
Witamina E – 1.32 mg
Witamina K – 5.0 µg
Minerały
Wapń – 8 mg
Żelazo – 0.23 mg
Magnez – 6 mg
Fosfor – 11 mg
Potas – 80 mg
Sód – 2 mg
Cynk – 0.09 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
5 właściwości zdrowotnych żurawiny
1. Chroni przed infekcjami układu moczowego.
Żurawina najbardziej znana jest ze swoich zdolności ochrony przed infekcjami dróg moczowych.
Na czym polega jej działanie ochronne?
Zanim dojdzie do infekcji, bakterie muszą najpierw przyczepić się do ścian układu moczowego. Substancje zawarte w żurawinie: proantocyjanidy i kwas hipuronowy, skutecznie uniemożliwiają im to zadanie. Jest to ważna informacja, ponieważ bakterie wywołujące ZUM wykazują właściwości lekooporne przez co trudno jest się ich pozbyć. Żurawina stanowi zatem zdrową alternatywę dla leków na bazie furaginy.
Spożywanie soku z żurawiny każdego dnia przez osoby ze skłonnościami do nawracających infekcji dróg moczowych może zapobiec ich nawrotom. Sok żurawinowy mogą pić już najmłodsze dzieci, oczywiście w odpowiednio małej dawce.
2. Pomaga zapobiec próchnicy i nadaje zębom lśniący uśmiech.
To między innymi różnego rodzaju bakterie (głównie z grupy paciorkowców) odpowiedzialne są za wywoływanie próchnicy i zapalenie dziąseł. Substancje aktywne zawarte w żurawinie (m.in. wspomniane proantocyjanidy) zapobiegają tworzeniu się płytki nazębnej i nie dopuszczają do powstawania kamienia. Substancje te tworzą na powierzchni zębów powłokę nie pozwalającą na przywieranie produktów spożywczych. Badacze z Uniwersytetu w Rochester w USA obliczyli, że dzięki spożywaniu żurawiny aż 85% bakterii nie zostanie na szkliwie.
Żurawina zapewni nam nie tylko zdrowe zęby, ale też lśniący uśmiech. Ten sam mechanizm, który działa w przypadku eliminacji bakterii w jamie ustnej, uniemożliwia również przyleganie do zębów osadów z napojów odbarwiających zęby. Jak wiadomo, to między innymi kawa i czarna herbata potrafią silnie odbarwić nasze zęby zmieniając ich odcień na żółty, co nie wygląda zbyt estetycznie. Można oczywiście próbować pić poranną kawę przez rurkę, co nawet zalecają niektórzy dentyści, ale czy nie lepiej sięgnąć po owoce żurawiny, które usuną problem po małej czarnej, przy okazji dając nam zastrzyk witamin?
3. Usuwa z organizmu pasożyty, grzyby i wolne rodniki.
Żurawina jest jednym z owoców o najwyższej liczbie flawonoidów. Flawonoidy wytwarzane są przez rośliny, aby chronić je przed pasożytami, bakteriami i niesprzyjającymi warunkami zewnętrznymi. Spożywanie żurawiny zapewni nam tą samą ochronę jaką flawonoidy dają owocom.
Nadmierne zarobaczenie objawia się głównie zmęczeniem, ospałością a u dzieci nawet rozdrażnieniem, łapiemy też częściej przeziębienia. Z kolei bakteria Helicobacter pylori powoduje liczne problemy trawienne i dolegliwości jelitowe. Żurawina nie dopuści zarówno do nadmiernego zarobaczenia organizmu jak też ochroni nas przed wrzodami żołądka, zwalczając bakterie Helicobacter pylori.
Żurawina to także bogactwo antyutleniaczy, które m.in. usuwają wolne rodniki z organizmu, dzięki czemu mogą zapobiec takim chorobom jak nowotwory, zaćma, choroba Parkinsona, Alzheimera czy reumatyzm. Z badań wynika, że żurawina podnosi nawet o ponad 120 % poziom przeciwutleniaczy zapobiegających chorobom nowotworowym.
Więcej o wolnych rodnikach i ich negatywnym wpływie na nasz organizm znajdziesz w tym poście.
4. Obniża poziom trójglicerydów.
Związki odpowiedzialne za obniżenie wysokiego poziomu trójglicerydów we krwi to wspomniane flawonoidy. Wystarczy spożywać dziennie pół szklanki soku żurawinowego, a dostarczy się organizmowi potrzebną dawkę przeciwutleniaczy. Już po miesiącu można zauważyć pozytywne efekty działania żurawiny na poziom cholesterolu i trójglicerydów. Może zatem lepiej sięgnąć po żurawinę zanim zdecydujemy się na statyny, które zresztą mają bardzo wątpliwe działanie obniżające poziom trójglicerydów (statyny działają na zasadzie sterydów, czyli w chwili gdy się je odstawi problem lubi wracać). Mają za to udowodnione działanie obniżające ogólną kondycję organizmu.
5. Wspiera serce.
Flawonoidy zawarte w żurawinie działają na podobnej zasadzie co resweratrol w winie. Dodatkowo, w owocach żurawiny znajdziemy spore ilości potasu. Flawonoidy i potas przyczyniają się do unormowania ciśnienia tętniczego krwi, co ma istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania serca, a co za tym idzie powstrzymywania tworzenia zakrzepów krwi, powstawania udarów, miażdżycy. Żurawina ma zdolność ochrony komórek mózgowych przed uszkodzeniami, które zdarzają się podczas wylewu czy zakrzepu oraz korzystnie wpływa na rozszerzanie naczyń krwionośnych.

1 szklanka wody z sokiem z żurawiny wypita rano zapewni nam spory zastrzyk energii na dobry początek dnia.
Kto powinien unikać nadmiernego spożywania żurawiny?
W żurawinie znajdują się szczawiany. Ich nadmierne spożycie może być przyczyną kamicy nerkowej, dlatego osoby z poważnymi chorobami nerek czy układem moczowym powinny zachować ostrożność. Na żurawinę uważać powinny także osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe oraz o niskim poziomie wapnia we krwi.
Świeże owoce czy suszone, a może sok?
Najlepiej jest sięgać po świeże owoce jednak ich cierpki i kwaśny smak może nieco odstraszać osoby nie przyzwyczajone do takich smaków. Alternatywą jest sok z żurawiny ale ten bez dodatku cukru. Można go np. rozcieńczać z wodą i pić rano przed śniadaniem, dodawać do koktajli czy herbaty i dosłodzić miodem. Jeśli decydujemy się na owoce suszone warto przyjrzeć się co napisane jest na etykiecie produktu. Często jest tak, że w suszonych owocach ponad 50% składu stanowi cukier, a to już nie jest zdrowe rozwiązanie.
Aby cieszyć się promienną i młodo wyglądającą skórą warto sięgać po kosmetyki z wyciągiem z żurawiny. Antyoksydanty zawarte w kremie neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne nie tylko za choroby cywilizacyjne, ale również za procesy starzenia się skóry.
Warto skorzystać z dobrodziejstw jakie dają nam owoce żurawiny, z pewnością wyjdzie nam to tylko na zdrowie!
Źródła: