Sezon na dynię rozpoczęty!
Może w sklepach jeszcze tego nie widać, ale jeśli ktoś ma swój ogródek to wie, że piekarnik nastawić już można i ukręcić z dyni nieco makaronu 🙂 Potem, rzecz jasna, zapodać nieświadomemu mężowi i reszcie rodziny, i patrzeć jak chwalą spaghetti bolognese na swoim talerzu (bo chyba nie powiesz im, że jedzą dynię, narażając się na automatyczne “nie, bo nie”).
Tym wpisem chcę Cię zachęcić na początek do zaproszenia dyni na Twój stół. Dynia jest niezwykle wdzięcznym materiałem do obróbki. Możesz przygotowywać ją na słodko i na słono. Dodawać do koktajli, kręcić pyszne szejki, zapiekać lub jeść na surowo. Traktować jako zamiennik jajka w placuszkach. I żeby jeszcze było mało tych och i ach to musisz wiedzieć, że dynia jest bardzo zdrowa i lekkostrawna.
Dynia jest jednym z pierwszych produktów wprowadzanych przy rozszerzaniu diety dla małych brzuszków. Znasz kogoś kto jest uczulony na dynię? Nie wspominam już o jej szerokiej dostępności w sezonie za grosze. Zerknij poniżej i zmień proszę zdanie o naszej szanownej dyniencji.
5 głównych powodów dla których warto jeść dynię:
1. Dynia jest bogata w witaminy i minerały.
Z witamin to głównie: witamina A w postaci karotenu, witaminy z grupy B (m. in. kwas foliowy), C oraz E. Minerały to między innymi: magnez, cynk, żelazo, potas, wapń, fosfor, sód.
2. Jest bogata w beta-karoten.
Czyli silny przeciwutleniacz likwidujący stany zapalne w organizmie. Badania naukowe wskazują, że spożywanie dyni zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory żołądka, płuc, piersi oraz jelita grubego.
3. Zawiera sporo błonnika.
Działa jak szczotka na nasze jelita. Oczyszcza organizm z toksyn i odkwasza go, pomaga tym samym przy zaparciach. Jest również niskokaloryczna (w 100g surowej dyni mieści się około 20kcal a w ugotowanej jedynie około 7 kcal więcej), dlatego przyda się podczas zrzucania zbędnych kilogramów.
4. Obniża poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi.
Zapobiega więc chorobom serca obniżając poziom cholesterolu LDL, bo to on jest szkodliwy w nadmiarze, tak samo jak trójglicerydy. Sam cholesterol całkowity nie powinien być za niski. Lepiej wręcz żeby był wyższy.
5. Zawiera drogocenne pestki.
Pestki dyni są jednymi z najcenniejszych darów natury.
Co takiego mają w sobie pestki dyni? Poznaj najważniejsze ich właściwości
- są bogactwem witamin i minerałów (ale to jak cała dynia przecież), są bardzo odżywcze,
- mają właściwości antyzapalne i przeciwnowotworowe,
- pobudzają i wzmacniają układ odpornościowy,
- obniżają poziom cukru we krwi,
- odrobaczają organizm z nieproszonych gości i działaj antywirusowo a to dzięki kukurbitynie, która w większej ilości znajduje się w pestkach niż w miąższu dyni,
- sprzyjają płodności, wspomagają prostatę u mężczyzn,
- poprawiają stan włosów, skóry i paznokci. Dba o stan Twojej cery, nawilża ją.
Lista nie jest zamknięta. To jedynie najważniejsze właściwości dyni i jej cudownych pestek.
Bierz zatem koszyk na zakupy i leć do sklepu po dynię!
Niebawem podam na blogu kilka sprawdzonych patentów na dynię w kuchni, oraz proste przepisy z jej nieskromnym już chyba udziałem. Bo skromnej dyni teraz właściwie nazwać nie możemy, czyż nie? Mi to przez gardło już nie przejdzie, a raczej palcami po klawiaturze. Opuszki zwyczajnie się buntują.
A nawiasem mówiąc dynia to nie warzywo tylko owoc i to podobno z grupy jagodowych!
Zapraszam Cię do dalszej lektury wpisów na moim blogu i eksperymentowania z dynią!
Ps. Pisząc ten wpis zajadam się właśnie pysznie zdrowym, bezglutenowym ciastem z dyni. Przepis niebawem!
Źródła: