Za oknem zrobiło się deszczowo i pochmurno, pogodę mamy typowo barową. Jedyne co przypomina nam o zimie to długie wieczory i zbliżający się koniec roku. A zimowe, grudniowe wieczory nieodłącznie kojarzą mi się z rozgrzewającymi napojami, na bazie imbiru, cynamonu, goździków czy miodu wypite przy świetle choinki … Pysznie, zdrowo i nastrojowo!
W dzisiejszym wpisie chciałam przedstawić Ci moje ulubione trzy napoje, które przyrządzam sobie nie tylko wieczorami, ale również wtedy, gdy wrócę do domu przemarznięta i osłabiona. Taki gorący napój potrafi naprawdę szybko i skutecznie postawić mnie na nogi i przywrócić do formy.
Moje 3 ulubione przepisy na rozgrzewające, zdrowe napoje, idealne na zimowe wieczory i nie tylko
1. Grzaniec matek karmiących
Składniki:
250 ml piwa Karmi Classic
3 goździki
1/3 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki imbiru startego na drobnych oczkach (lub suszonego), jeśli nie lubisz ostrych smaków zmniejsz ilość
szczypta kardamonu
1 plasterek pomarańczy
Wykonanie:
Przelej piwo do garnka i dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj przez 2-3 minuty na wolnym ogniu. Gotowy napój przecedź przez sitko, dodaj plasterek pomarańczy.
Ten napój zastępuje mi tradycyjnego grzańca. Jest bogaty w naturalne antybiotyki takie jak: goździki, cynamon i imbir. Wspaniale rozgrzewa wychłodzony organizm, a przy okazji wzmacnia laktację 🙂
2. Czekoladowe mleko
Składniki:
250 ml mleka roślinnego, np. migdałowego lub kokosowego
1 łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
1 łyżka kakao, jeśli nie możesz kakao zastąp je karobem
kilka kropel naturalnego ekstraktu waniliowego
opcjonalnie 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady oraz niewielka szczypta chili
Wykonanie:
Do garnka wlej mleko, dodaj cynamon, gorzką czekoladę w kawałkach oraz kakao. Gotuj, mieszając, na małym ogniu aż czekolada rozpuści się. Pod koniec dodaj miód, chili i ekstrakt waniliowy. Dokładnie zamieszaj i jeśli chcesz przelej gotowe mleko do kubka przez sitko.
Napój ten fantastycznie podnosi samopoczucie, dodaje energii i wzbogaca organizm o cenne minerały takie jak wapń i magnez. Dodatek miodu uszlachetnia smak i oczywiście wzmacnia naszą odporność.
3. Kojący napój jaglany
Składniki:
250 ml ciepłego mleka roślinnego np. migdałowego lub kokosowego
2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (kaszą regulujesz gęstość napoju)
1 łyżka masła orzechowego
1 banan
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj na gładki mus. Sprawdź konsystencję napoju i jeśli lubisz wersję gęstszą dodaj kaszę, wersję bardziej płynną – dodaj mleko.
Często przygotowuję ten napój na weekendowe śniadanie dla całej mojej rodziny. Smakuje wybornie i na długo pozostawia uczucie sytości. Dostarcza nam wapnia, potasu i magnezu. Kaszę jaglaną traktuję niemal jak lekarstwo. Wspaniale osusza organizm z nagromadzonego śluzu, ma właściwości zasadowe oraz jest kopalnią witamin i minerałów, dlatego dodaję ją wszędzie, gdzie tylko mogę. Z dodatkiem gorącego mleka, orzechów i banana tworzy przepyszne połączenie.
Pij póki gorące!