Obecny tydzień wyraźnie daje nam do zrozumienia, że to już praktycznie końcówka lata. Warto w tym czasie zadbać o swoją odporność. Wiadomo, że dbać o nią dobrze jest przez cały rok, jednak gdy zbliża się koniec sierpnia zaczynamy dbać o nią szczególnie.
Silna odpowiedź immunologiczna jest kluczem do zdrowia.
Jak ją wspierać na co dzień?
Zapraszam do dzisiejszego, bardzo treściwego wpisu. Bez żadnych niepotrzebnych szczegółów, same konkrety!
3 kroki do zbudowania silnej odporności
-
Wchłanianie
-
Naturalne preparaty
-
Suplementy
W tych punktach jest odpowiedź na pytanie jak budować odporność silną i skuteczną w walce z wirusami i bakteriami. Jednak nie sposób nie zahaczyć choć przez chwilę o temat odżywiania. Nie zawarłam tego w punktach powyżej, ponieważ sprawa wydaje się być oczywista, jednak dla przypomnienia…
Zdrowa, zbilansowana dieta jest Twoją bazą. To podstawa!
To Twój fundament. Jeśli nie zadbasz o to, co jesz na co dzień nie ma sensu zażywać jakichkolwiek suplementów czy innych preparatów, bo nie zadziałają. Nie o to chodzi, żeby bieżące dziury łatać aptecznymi specyfikami. Dlatego, jeśli chcesz wspierać naturalną odporność organizmu zacznij od zweryfikowania tego jak się odżywiasz na co dzień.
Dobrej odporności nie zbudujesz jedząc: żywność wysokoprzetworzoną, stosując używki, sięgając w nadmiarze po cukier, produkty z pszenicy, soczki, napoje, jedząc fast foody i produkty smażone, w których aż kipi od tłuszczy trans.
Najlepszym wyborem będzie: żywność jak najbardziej zbliżona do naturalnej, nieprzetworzona, bogata w witaminy i składniki mineralne, w błonnik pokarmowy. Znajdziesz taką w warzywach (zwłaszcza zielonolistnych), owocach (szczególnie polskich, sezonowych), zdrowych tłuszczach, kaszach, strączkach, ale też w dobrej jakości mięsie, produktach fermentowanych i kiszonych.
1. Wchłanianie
Niezwykle ważną kwestią jest wchłanianie tego, co jemy. Nawet jeśli wprowadzisz zdrową żywność do swojej kuchni, a nie zadbasz o właściwe wchłanianie składników pokarmowych z tego pożywienia, to możesz nawet dojść do stwierdzenia, że zdrowa dieta i te wszystkie suplementy są bez sensu i nie działają. A to nie prawda. Po prostu nie wchłaniasz tego dobrze.
Dlatego, warto wyjść od pierwszej kwestii – odpowiednio zakwaszony żołądek to pierwszy krok do zbudowania dobrej odporności.
Na wsparcie pracy żołądka z pomocą przychodzą: ocet jabłkowy, sól kłodawska lub himalajska i cytryna czyli wszystko to, co wytworzy właściwe warunki do trawienia pokarmu – kwaśny żołądek, kwas solny.

Jednym ze skutecznych sposobów zakwaszania żołądka jest spożywanie octu jabłkowego, najlepiej organicznego. Wystarczy wypić 1 łyżkę octu na około 200 ml wody rano aby wspomóc jego pracę.
Jelita – w nich znajduje się blisko 80% odporności. Niewłaściwa dieta oraz tryb życia mogą doprowadzić do tzw. dysbiozy jelitowej, co innymi słowy oznacza przerost patogennej flory bakteryjnej. Wtedy Twój organizm jakby wołał: “Hej! wirusy! bakterie! zapraszamy, u nas fajna impreza, wstęp wolny!”
Najlepszy sposób na wsparcie pracy jelit to:
- zastosowanie zdrowej diety przeciwzapalnej opartej o produkty naturalne, jak najmniej przetworzonej (zdrowe tłuszcze, warzywa, owoce, produkty fermentowane)
- spożywanie wywarów warzywnych czyli inaczej bulionu warzywnego lub na kościach (taki bulion fantastycznie “łata” jelita),
- spożywanie kurkumy (kurkumina z piperyną),
- na stan jelit cudownie wpływają probiotyki. Warto w pierwszej kolejności sięgać po probiotyki naturalne: kiszona kapusta, kiszone ogórki, zakwas z buraków, jogurty z probiotycznymi bakteriami, a w razie potrzeby wspierać się probiotykoterapią korzystając z aptecznych preparatów (więcej o roli probiotyków dowiesz się z kolejnego rozdziału).
- spożywanie błonnika pokarmowego, zarówno błonnik rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny. Nie musisz znać się na szczegółach, który produkt posiada jaki błonnik. To nie jest aż tak istotne. Ważne, abyś w swojej diecie uwzględniała produkty, które są w niego bogate: warzywa i owoce zjadane w całości, płatki owsiane, otręby, nasiona, pestki, kasze.

Kiszonki oraz produkty fermentowane to ulubione pożywienie Twoich jelit. Za takie pyszne smakołyki bardzo Ci podziękują.
2. Naturalne preparaty
Z naturalnych preparatów dbających szczególnie o naszą odporność warto wymienić następujące:
- produkty pszczele: miód, pyłek pszczeli, propolis,
- olej z czarnuszki – cudownie poprawia odporność!
- zdrowe tłuszcze zawarte w orzechach, nasionach i pestkach – słonecznik, dynia, ostropest, siemię lniane, niasiona chia, orzechy włoskie, laskowe, nerkowca – bogactwo kwasów omega 3 i substancji przeciwzapalnych,
- produkty kiszone – zakwas z buraków, kiszone ogórki, kiszona kapusta, oraz produkty fermentowane – w przypadku nabiału nie zalecam przesadzać z ilością, ponieważ nabiał działa wychładzająco i śluzotwórczo
- czarny bez – syrop z owoców i kwiatów czarnego bzu
- aloes do picia w rozcieńczeniu z wodą
- przyprawy takie jak: kurkuma, imbir, cynamon, kardamon, majeranek, tymianek, bazylia, goździki oraz czosnek i cebula – warto dodawać je do potraw, przygotowywać z nich syropki na bazie miodu.

Pyłek pszczeli jest niezwykle zróżnicowanym produktem roślinnym, bogatym w substancje biologicznie aktywne. Zidentyfikowano w nim ponad 200 różnych związków. Pyłek składa się z: białka i aminokwasów, węglowodanów, lipidów i kwasów tłuszczowych, związków fenolowych, enzymów i koenzymów, a także witamin i biopierwiastków.
3. Suplementy
Mimo iż zdania na temat zażywania suplementów są podzielone to jednak nie ulega wątpliwości rzecz jedna: wcale nie jest tak łatwo dostarczyć do organizmu odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych wraz z pożywieniem z dwóch względów: obecność tych składników we współczesnej żywności jest znacznie mniejsza niż jeszcze kilkanaście lat temu, a po drugie nasza dieta nie zawsze jest super zdrowa, a już szczególnie w przypadku dzieci, nie jest to taka prosta sprawa. Ręka do góry której matce udaje się codziennie podawać dziecku pięć porcji warzyw i owoców? Mi nie zawsze się uda.
Osobiście dla dzieci polecam dobrej jakości preparaty witaminowe, tzw. multiwitaminy. Na rynku jest wiele sprawdzonych firm, które mają w swojej ofercie ciekawe produkty, godne polecenia. Także multiwitamina jest ciekawym rozwiązaniem.
Żelazna trójka suplementów, które zażywam to:
- witamina D3 z K2MK7 5 tysięcy jednostek w okresie jesienno – zimowym + 200 mg K2
- kwasy omega 3 – 200 – 300 mg DHA (dobrym wyborem są kwasy z sardynek anchois), w przypadku nie spożywania ryb dawka razy 2,
- probiotyki apteczne (stosowane rotacyjnie z przerwami czyli: 1 kuracja trwająca 1-2 miesiące i przerwa miesiąc) – warto zwrócić uwagę na skład preparatu, dobrze jeśli wyszczególnione są szczepy jakie zostały wykorzystane.
Do tego warto rozważyć suplementację magnezem – arcyważnym minerałem bądź zastosować tzw. oliwę magnezową do wcierania zewnętrznie lub kąpiele magnezowe (w siarczanie magnezu lub soli epsom), te zadziałąją dodatkowo oczyszczająco . Jak zrobić oliwę znajdziesz tutaj – patrz punkt 5.
Polecam także suplementację przezskórną jodem – wystarczy zakupić płyn Lugola (w aptece, ja obecnie używam 5%) i smarować skórę codziennie w dowolnym miejscu najlepiej na noc (uwaga: brudzi ręce, ale rano nie będzie śladu) wykorzystując 3-4 krople jodu.

Skóra chłonie wszystko jak gąbka. Warto wykorzystać ten fakt w celu uzupełnienia organizmu o niezbędne składniki mineralne.
To by było na tyle. Na pewno nie zawarłam wszystkim możliwych produktów, preparatów i sposobów na wzmacnianie odporności ale na pewno zawarłam to, co sama stosuję na mnie i mojej rodzinie. Zawsze podejdź do tego z dystansem, sprawdź na sobie ewentualne reakcje uczuleniowe, zweryfikuj co służy Ci lepiej a co mniej, z czym Ci po drodze a z czym nie.
Oczywiście nie można zapomnieć o istotnym znaczeniu snu, regeneracji czy aktywności fizycznej. Więcej praktycznych porad znajdziesz w moim najnowszym e-booku “Skoncentrowana na zdrowiu”, który ukaże się już jesienią. Jest to zbiór najważniejszych treści dotyczących naturalnego wspierania odporności oraz radzenia sobie z przeziębieniem w sposób naturalny. Same konkrety. Już niebawem w sprzedaży!
A jakie są Twoje naturalne metody wspierania odporności? Co dodasz do listy?