Miód to niezastąpiony produkt naturalny, mający wszechstronne zastosowanie w lecznictwie, kosmetyce i przemyśle spożywczym. Wykorzystywany jest od wieków w celach terapeutycznych. Stosowanie tego produktu przyczynia się do zwiększenia odporności organizmu i wzbogacenia diety w wiele cennych składników bioaktywnych. Ciągłe badania prowadzone na całym świecie wykazują prozdrowotne właściwości miodu i produktów pszczelich. Miód w stanie naturalnym zawiera mnóstwo witamin i minerałów, antyoksydanty, enzymy, flawonoidy i inne związki, które przyczyniają się do jego właściwości leczniczych.
Miód to przede wszystkim silny naturalny antybiotyk. Działa też antywirusowo i przeciwgrzybicznie. W związku z tym warto sięgać po niego szczególnie w okresie jesienno – zimowych przeziębień. i przygotowywać z jego udziałem złote mleko lub domowe herbatki na odporność.
Czy miód jest przydatny jedynie podczas infekcji? W jakim celu można jeszcze go stosować?
10 nieoczywistych zastosowań miodu
1. Problemy żołądkowe.
Świetnie sprawdzi się przy problemach żołądkowych – złagodzi dolegliwości związane z niestrawnością, zgagą, usunie wzdęcia. Podawanie miodu pozwala na uzyskanie pozytywnych efektów w przypadku zapalenia żołądka, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Picie ciepłych roztworów miodu przez dłuższy okres czasu (15 minut przed posiłkiem) normalizuje czynność wydzielniczą i ruchową żołądka. W trakcie przyjmowania miodu obserwuje się stopniowe zmniejszanie bólu oraz ustępowanie nudności i zgagi, jak również poprawę snu i wzmocnienie łaknienia. Dzięki swojemu działaniu normalizującemu miód stosowany jest w przypadku zaplenia jelita cienkiego jak i grubego. Wykazuje także lekkie działanie przeczyszczające – pobudza ruchy perystaltyczne jelit.
2. Przy trądziku.
To co nakładasz na twarz najlepiej żeby nadawało się do zjedzenia. Wtedy masz pewność, że odżywiasz swoją twarzy maksymalnie zdrowo. Miód ze względu na swoje właściwości antybakteryjne, rozjaśniające i nawilżające jako dodatek do domowych maseczek na twarz sprawdzi się idealnie. Szczególnie korzystnie zadziała w przypadku problemów z trądzikiem. Miód posiada cenne witaminy i minerały, które przenikają przez skórę do wewnątrz.
3. Na włosy.
Wmasowany we włosy (w postaci płynnej) w połączeniu z surowym żółtkiem oraz olejem roślinnym np. lnianym czy oliwą z oliwek wspaniale odżywi włosy i doda im blasku (miód szczególnie polecany jest w przypadku włosów tłustych).
4. Na usta.
Kiedy masz spierzchnięte usta wystarczy, że nałożysz na nie niewielką ilość miodu, aby już po chwili poczuć wyraźną ulgę. Zadziała lepiej od niejednej sklepowej pomadki.
5. Na rany i oparzenia.
Wylewany na rany i oparzenia zapobiega pojawieniu się infekcji jak też wspomaga gojenie. Miód momentalnie ukoi miejsce po ugryzieniu komara.
6. Na opryszczkę.
Gdy pojawi się opryszczka warto wetrzeć w miejsce jej powstania niewielką ilość miodu – opryszczka szybciej zniknie.
7. Do produkcji kolagenu.
Kolagen jest odpowiedzialny za elastyczność skóry. Jego ubytek powoduje między innymi powstawanie zmarszczek. Włączenie miodu do codziennej diety sprzyja produkcji kolagenu (szczególnie nowozelandzki miód manuka).
8. Na zapalenie pęcherza.
Spożywany regularnie z dodatkiem octu jabłkowego jest w stanie uchronić przed zapaleniem pęcherza.
9. Na odchudzanie.
Wypity z samego rana na czczo z dodatkiem soku z cytryny (wieczorem rozpuść go w ciepłej wodzie i pozostaw na noc aby nabrał mocy) wspomaga proces redukcji tkanki tłuszczowej. Do tej mieszanki dolej trochę ciepłej wody. Jeśli natomiast chcesz przytyć wypij ten słodki napój na zimno.
10. Po treningu.
Woda z miodem i cytryną wypita zaraz po treningu lub wysiłku fizycznym uzupełni glikogen w mięśniach oraz zneutralizuje wolne rodniki tlenowe dzięki czemu unikniesz zakwasów.
To tylko niektóre z właściwości miodu. Cały czas prowadzone są badania, które jedynie potwierdzają jak bardzo cennym i skutecznym jest on preparatem. Pamiętaj tylko, że miód to, choć naturalny, to jednak cukier. Nie przesadzaj z nim w kuchni, szczególnie jeśli masz problemy z cukrzycą.
Nie wolno podawać go też dzieciom do 1 roku życia. Przeczytać można sporo publikacji świadczących o tym, że powyżej temperatury 40 stopni miód traci wiele ze swoich cennych właściwości. Niektóre źródła podają, że przy wysokich temperaturach jest wręcz toksyczny.
Przekonaj się na własnej skórze jak wiele może dla Ciebie zrobić miód. Doceń go nie tylko tej jesieni i nie tylko w przypadku przeziębień.
A Ty jakie jeszcze znasz zastosowania miodu?
Źródła:
“Leczenie dobrą dietą” Katarzyna Lewko
“Cud miód” Mrowiec Justyna